luni, 24 aprilie 2017

Cartea ca destin - conferinţă cu Alex Ştefănescu şi Gheorghe Păun

Gheorghe Păun, Alex Ştefănescu şi Octavian Sachelarie
Azi 24 aprilie la Biblioteca Judeţeană Argeş Dinicu Golescu a început Festivalul de C*ARTE.
Invitaţii directorului Octavian Sachelarie au fost criticul Alex Ştefănescu şi matematicianul Gheorghe Păun. 
Alex Ştefănescu
După o scurtă introducere a directorului Sachelarie, domnul Alex Ştefănescu şi-a început prelegerea sa despre carte, bibliotecă şi alte lucruri. Am aflat că o bibliotecă poate deveni un depozit de cărţi dacă nu ai oameni dedicaţi la conducere ei, cum  se poate întâmpla La Biblioteca Naţională. Alex Ştefănescu a vorbit cu patetism despre cărţi, lectură cunoaştere, povestind bucuria unor deţinuţi politici când au găsit o bucată de ziar, care le-a stârnit bucuria slovei tipărite, sau cum Nicolae Balotă scria pe o bucată de săpun Shakespeare ca să nu uite obişnuinţa scrisului.
Gheorghe Păun
În schimb Gheorghe Păun care este pasionat de jocuri a avut o notă ironică expunerii care au stârnit zâmbetele şi buna dispoziţie. Printre altele a amintit de faptul că este un emul al lui Solomon Marcus, ne-a spus că pentru formarea a  100 de ingineri este nevoie de 10 matematicieni! A amintit de spusele lui Galilei despre carte şi cărţi, despre tabletă şi despre citit şi înţelegere, şi în context de faptul că liftul nu a desfiinţat scara. Aici a venit intervenţia lui Alex Ştefănescu povestind de faptul că a vizitat un căpitan de vapor cu pretenţii literare, care avea o casă cu lift şi fără scări. Spunea domnul căpitan că are încredere în lift pentru că este german. Aşa că au urcat la ultimul etaj să-i vadă biroul. Dra acolo când să coboare s-a întrerupt curentul şi ar fi trebuit să coboare pe o scară de incendiu, în care însă Alex Ştefănescu nu încăpea. La care a venit replica lui Păun: deh, lift german dar curent românesc!


După aceste prelegeri a pornit un dialog cu sala şi am părăsit locul să nu-mi stric impresia bună căpătată la conferinţă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu