luni, 17 aprilie 2017

Homeland epsoadele 4-6

Acest serial extrem de pasionant a continuat cu serii în 2014, 2015 şi exact la începutul acestui an, 2017.
Seria din 2014 este dedicată acţiunilor lui Carrie Mathison (Clare Danes) ca şef de staţie CIA în Pakistan.  Ea naşte o fetiţă din relaţia cu Brody care este îngrijită de sora ei. Un atac cu drone în zona de frontieră Wazziristan dintre Afganistan şi Pakistan menit să omoare pe cel mai periculos şef de talibani, bombardează o nuntă. Urmăririle făcute de spioni revelează că liderul de talibani Haissam Haqqani nu a murit în atac. Începe atragerea de către Carrie a nepotului lui Haqqani care îi îndreaptă spre taliban. Din cauza trădării serviciilor pakistaneze Saul Berenson este răpit şi folosit ca protecţie de către taliban. Din cauza trădării şi a soţului ambasadoarei către serviciile secrete pakistaneze care îl protejează pe liderul taliban, Haqqani atacă ambasada şi ucide mai mulţi funcţionari americani. Peter Quinn agentul de teren reuşeşte să minimalizeze rezultatele atacului şi plănuieşte să îl ucidă pe Haqqani cu ajutorul unei iubite , Astrid (Nina Hoss), agent german. Haqqani rănit reuşeşte să părăsească locul unde era îngrijit pentru că era acum protejat de Dar Adal (Murray Abraham), şef CIA cu el în maşină.

Seria din 2015 regăseşte personajele principale de această dată în Berlin. Carrie a părăsit CIA şi lucrează pentru un magnat german, During, aflat în afaceri cu  Orientul Apropiat şi are nevoie de expertiza lui Carrie. Pleacă într-o tabără în Liban dar sunt victimele unei tentative de asasinat. De fapt nu During era cel vizat, ci Carrie. Peter Quinn este şi el detaşat în Germania şi avea rolul de asasin pentru CIA, omorând diverşi indivizi musulmani radicalizaţi, dar primeşte şi ordinul să o execute pe Carrie. Saul Berenson şi Dar Adal o depistează pe şefa de staţie din Berlin că trădase pentru ruşi şi Carrie care îi luase locul la Bagdad în Irak putea să-şi dea seama.
Quinn care este rănit de un agent rus este îngrijit de un medic irakian şi intră într-o comunitate de musulmani germani radicalizaţi. Ei îi cer să le fie călăuză înspre Siria, dar de fapt plănuiau un atac cu gaz sarin în Berlin. Testul este făcut pe Peter luat ostatic, dar supravieţuieşte  pentru că unul din islamişti îi face o injecţie contra otrăvirii. Este găsit de Carrie mai mult mort decât viu şi aceasta reuşeşte să prevină atacul la metroul din Berlin lânga Gara Centrală, cu toate că spioana americană trădătoare îi îndrumase spre aeroport.

Seria din 2017 a fost făcută chiar în perioada alegerilor din noiembrie 2016 şi se învârte în jurul preşedintelui ales, o doamnă cu opinii de Donald Trump. Carrie este acum în New York şi lucrează cu un avocat care protejează pe tinerii care sunt suspectaţi de terorism. Preşedinte aleasă vrea să reformeze serviciile secrete, armata şi alte reforme. 
Dar Adal, şef CIA pune la cale un complot diabolic. Un agent al său schimbă furgoneta tânărului Seko, afro-american de origine nigeriană, recent eliberat din detenţia FBI. Furgoneta schimbată, plină cu explozibil sare în aer. Quinn care a fost adus de Carrie la ea acasă îşi revine greu după suferinţele de la Berlin. Totuşi îl urmăreşte pe agentul lui Adal şi bănuieşte complotul.
Pe de altă parte Dar Adal ajutat de spionii Mossad vor să arunce în aer tratatul de neproliferare al armelor nucleare cu Iranul. Javadi, omul CIA recunoaşte în faţa lui Saul Berenson că nu sunt tentative, dar ajuns în faţa doamnei Keane, preşedinte ales schimbă declaraţia, şantajat de Dar Adal. Javadi este capturat de israelieni cu ajutorul lui Adal care îl trădează pe iranian.
În final Adal pune la cale uciderea preşedintei Keane, dar este salvată de Quinn şi acoperită de Carrie. Quinn este ucis de gloanţele atentatorilor, dar o salvează pe preşedintă. După înscăunarea oficială preşedinta Keane o foloseşte pe Carrie ca persoană de legătură cu serviciile secrete şi armata. 

Serialul se termină în coadă de peşte. Toţi oficiali ai armatei şi CIA, printre care culmea şi Berenson, care devoalase complotul sunt arestaţi şi Keane refuză o explicaţie cu Carrie, căreia i se promisese postul de consilier pe probleme de securitate. Mă miră chiar cu nu este şi ea arestată!


Problemele pe care le dezbate serialul sunt de strictă actualitate, războiul cu talibanii din Afganistan, început încă din 2001 de Bush şi încă fără să aibă un final clar, procesul de radicalizare a islamiştilor din Europa şi operaţiunilor neroade  ale CIA. CIA are parte şi de aprecieri în serial, dar şi de critici  pentru abuzuri, cum se văd şi la noi cele privind SRI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu