joi, 28 ianuarie 2016

Clasic cu Mozart şi Beethoven

Orchestra condusă de Alexandru Ganea
În această seară la Filarmonica Piteşti ni s-a oferit un program din clasicismul vienez cu piese de Mozart şi Beethoven.

Concertul de astă seară a fost deschis de Uvertura la opera Directorul de scenă KV 486 a lui Mozart în interpretarea orchestrei filarmonicii condusă de Alexandru Ganea un vechi coleg al instrumentiştilor.
 
Valentin Ghiţă - oboi, Laurenţiu Darie - fagot, Sorin Lupaşcu - corn, Emil Vişenescu - clarinet
Apoi concertul a continuat cu Simfonia concertantă pentru oboi, clarinet, corn şi fagot în mi bemol de Mozart. Mozart favoriza în muzica sa instrumentele de suflat şi rezultatul a fost frumoase concerte de salon. Aceste instrumente îmi par mie ca fiind nobile, iar concertul de faţă ilustrează perfect romanul lui Dumas Tatăl  - Cei trei muschetari. Cornul, cel mai nobil este Athos, conte pe deasupra, fagotul parcă ar fi burduhosul Porthos, cu aspiraţii de baron, oboiul pare a fi elegantul Aramis cel tentat de rasa preoţească, iar popularul clarinet parcă este mai tânărul D'Artagnan. Instrumentele soliste au fost acompaniate  de orchestra filarmonicii conduse de Alexandru Ganea. Oricum este un concert care este extrem de elegant şi strălucitor. 
Amabili, soliştii Valentin Ghiţă la oboi, Emil Vişenescu la clarinet, Laurenţiu Darie la fagot şi Sorin Lupaşcu corn ne-au oferit o melodie populară cu aer tirolez ca bis.


În partea a doua a concertului am ascultat Simfonia nr.2 de Beethoven în interpretarea orchestrei filarmonicii condusă de Alexandru Ganea. Este o simfonie cu număr par din cele mai puţin  cântate şi celebre, care au şi un supranume. Simfonia a 2-a păstrează tot geniul lui Beethoven cel care a revoluţionat simfonia şi melomanii au fost mulţumiţi că ascultăm o altă simfonie beethoveniană după ce am audita a 7-a săptămâna trecută!

3 comentarii:

  1. Sper ca la atatea recenzii favorabile cate le faci ai asigurat acces gratuit, sau macar tarif preferential de "veteran"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bilet cu preţ redus de pensionar!
      Măcar sunt unii ca tine care au răbdare să citească ce scriu.

      Ștergere
  2. Nu stiu cine-i ala din mijloc...hahahhaah

    RăspundețiȘtergere