duminică, 24 ianuarie 2016

Small Wars şi First Thrills de Lee Child

Am citit două cărţi care cuprind primul o nuvelă scrisă de Lee Child, iar ultima o culegere de povestiri poliţiste  în care editorul a fost tot Lee Child.

Small Wars îl are personaj principal tot pe Jack Reacher. Numai că acum Reacher este în serviciu activ. 
Era 1989 când comunismul începea să se prăbuşească. Asta este de fapt ideea nuvelei, confruntarea între cele două blocuri capitalist şi comunist se pregătea să devină o amintire.
Locotenentul colonel Caroline Crawford este o absolventă strălucită de la West Point cu posibilitate unei cariere rapidă spre stelele de general. Este detaşată la o bază militară la serviciul de planificare a acţiunilor militare ale SUA. Tânăra pare a fi şi fiica unor părinţi foarte bogaţi pentru că este posesoarea unui automobil scump, un Porsche. Într-un weekend este descoperită împuşcată profesionist î pădure pe o şosea lăturalnică. De acest caz se ocupă poliţistul militar, maiorul Jack Reacher. Acesta se consultă cu fratele său colonelul Joe Reacher, care este şeful unui serviciu de contrainformaţii de la Pentagon. Jack Reacher începe cercetările ajutat fiind de sergentul Frances Neagley. În primul rând trebuie să informeze pe părinţii fetei ucise. Reacher ajunge la domeniul unei familii de bogătaşi din Carolina De Sud unde se află familia fetei. Reacher contactează familia care se ocupă de acest domeniu, bucătăreasa şi soţul ei grădinar. Reacher are revelaţia că aceştia sunt de fapt părinţii lui Caroline, părinţii bogaţi fiind una din minciunile tinerei ambiţioase. Şi aşa încep să se lămurească anumite lucruri privind uciderea acestei tinere.

First Thrills este o culegere de short stories cu subiect poliţist, dar nu lipsesc nici povestiri SF, sau una cu zombies!
Mi-au plăcut doar câteva. Prima povestire bună aparţine chiar lui Lee Child. Se numeşte Bodyguard şi este povestea unui expert în securitate, fost militar, angajat de diverse persoane pentru servicii de pază. Bodyguardul este angajat de Anna, fiica unor brazilieni extrem de bogaţi. Acesta este răpită cu ajutorul şoferului rus de un grup de bandiţi pentru motive politice, să-l influenţeze pe tatăl Annei. Anna reuşeşte să-l anihileze pe paznic şi ameninţând că se împuşcă îl eliberează şi pe bodyguard şi acesta se lasă de meserie, pentru că nu poate să mai afirme că asigură securitatea dacă el a fost eliberat chiar de cea trebuia să o păzească. 
Altă poveste simpatică este cu un poliţist care investighează moartea scriitorului lui preferat de romane poliţiste. Ajunge la concluzia că moartea este o înscenare a autorului, ca acesta să poată să se apuce de literatură serioasă, să scrie poezii!

În rest unele slabe sau foarte salbe, unele cu limbaj argotic, dificil de înţeles. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu