duminică, 3 ianuarie 2016

Doamna şi licornul de Tracy Chevalier

Este al doilea roman pe care îl citesc scris de Tracy Chevalier. Primul a fost Fata cu cercel de perlă. Doamna Chevalier se inspiră în romanele sale de celebre lucrări artistice. În romanul amintit era vorba de pictorul meu preferat Vermeer. Aici romanciera se ocupă de faimoasele tapiserii aflate la Muzeul Cluny, pe care le-am văzut şi eu acum 20 de ani la Paris.
Ele au fost descoperite de Prosper Merimee în veacul al XIX într-o stare nu tocmai bună. Au fost cumpărate de statul francez şi recondiţionate şi sunt expuse acum la Muzeul de Artă Medievală cum se cheamă acum Cluny.
Sunt considerate între cele mai reuşite tapiserii realizate în Evul Mediu târziu. Sunt un set de piese în care apare o doamnă care ademeneşte un licorn. Una dintre ele poartă şi denumire A mon seul desir.

Pornind de la aceste frumoase tapiserii Tracy Chevalier inventează o poveste. Tapiseriile fuseseră comandate pe vremea lui Carol al VIII-lea, de Jean Le Viste un nobil nou îmbogăţit recent unui pictor, Nicolas des Innocents. Pictorul o cunoaşte pe Claude, fiica lui Jean Le Viste de care se îndrăgosteşte fără speranţă. Pe tapiserii vor apărea Claude şi mama ei, Genevieve de Nanterre.
Nicolas împreună cu negustorul Leon Le Vieux, omul de încredere al lui Jean Le Viste pleacă la Bruxelles unde vor comanda lucrarea unui ţesător de tapiserii -  lissier faimos Georges de la Chapelle. Comanda este făcută pe un termen foarte strict şi Georges trebuie să mai angajeze ţesători şi propria sa familie soţia lui şi fiica oarbă Alienor. 
Este o poveste de dragoste, dar şi despre măiestria artiştilor, pictori şi ţesători care produc miracole artistice pe care ne le putem admira şi azi.
Romanciera ne spune în final că a folosit şi o documentare amănunţită asupra epocii, dar recunoaşte că bruxellezii puteau fi flamanzi nu numai valoni, folosind franceza de nevoie.

A ieşit un roman pasionant care place pentru că este o pledoarie pentru frumosul creat de artă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu