sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Nemesis de Philip Roth

Acest roman este primul pe care-l citesc din opera acestui faimos scriitor american.
Este o poveste parabolă care reface într-un fel povestea biblică a lui Iov.
Scriitorul evocă evenimente din copilăria scriitorului la Newark, oraş din New Jersey aflat în apropiere de New York. Povestea se întâmplă în consistentul cartier evreiesc al oraşului. 
Este vara lui 1944 şi este o vreme infernal de caldă. Pe negândite izbucneşte o epidemie de poliomielită. De această boală teribilă care afectează membrele a suferit şi preşedintele Roosevelt.
Puştii de 12 14 ani joacă softball un fel de baseball cu o minge mai uşoară şi mai moale pe terenurile şcolii din cartier. Ei sunt supravegheaţi de Bucky Cantor, profesor de educaţie fizică. Bucky este orfan, mama i-a murit la naştere, tatăl era un delapidator, şi aşa  fost crescut de bunici. A devenit un bărbat atletic cu toate că este mic de înlţime, dar este un excelent sportiv. Şi-a dorit să se înroleze dar are un mare handicap, o vedere slabă, cu ochelari cu fund de sticlă. 
Dacă epidemia a început în cartierul italian, cel evreiesc este neatins, dar iată că apare o gaşcă de derbedei italieni care sunt ofuscaţi că boala nu s-a atins de evrei. Bucky cu ameninţări cu poliţia evită încăierarea. Nu după mult timp epidemia de poliomielită izbucneşte cu furie şi în cartierul evreiesc. Bucky compătimeşte puşti de acre avea grijă cate mor din cauza bolii. 
Marcia, fiica doctorului Steinberg este iubita lui Bucky şi aceasta inistă să vină la o tabără din munţii din New Jersey, unde ea este instructor, acolo este răcoare şi nu s-a auzit de poliomielită. Bucky pleacă în tabăra de munte unde are grijă de copii la lecţiile de înot din lac. Iată că însă unul din copii, Donald care învăţase cu Bucky să facă salturi în apă de la trambulină se îmbolnăveşte, diagnosticul este teribil, are poliomielită. Bucky are mari frământări nu este el oare purtătorul virusului? Se duce la medic şi testele îl arată pozitiv şi boala începe să se manifeste. Bucky se îmbolnăveşte şi rămâne cu sechele la o mână şi la un picior.
Autorul, în capitolul final îl reîntâlneşte prin anii 70 de Bucky care-i povesteşte drama lui. Şi autorul suferise de o formă de poliomielită care nu l-a împiedicat să devină arhitect. Şi fostul atlet Bucky care a ajuns o epavă fizică, dar care este pe undeva funcţionar şi îi povesteşte drama lui cu Marcia. Ea îl doreşte de bărbat, dar Bucky se ceartă cu ea şi refuză oferta ei, nu vrea să o chinuie cu un om cu handicap.
Povestită din prisma faptului că boala a fost eradicată la sfârşitul războiului, povestea este tragică. S-a descoperit un vaccin pe care l-am făcut şi eu în copilărie şi poliomielita nu a mai făcut victime. 
În schimb în anii 70 Newark a fost scena unor violente confruntări rasiale.

O poveste tristă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu