marți, 8 iulie 2014

Lecturi de vacanţă grecească - The Enemy de Lee Child

Acest roman de Lee Child este al optulea în ciclul Jack Reacher.
L-am început în Thassos, am citit şi în autocar pe Google Drive până s-a descărcat smartphone-ul.

Acţiunea lui se petrece de Anul nou 1990! Reacher, maior în MP, este transferat la  brusc din Panama de Just Cause care-l dorea capturat pe Noriega, la baza Bird din Carolina de Nord.

Şi după 12 noaptea, de Anul nou primeşte un telefon de la colonelul Garber. la un motel din apropierea bazei a fost găsit mort un general cu două stele. Generalul de specialitatea tancuri Kramer murise de atac de cord, l-au găsit gol şi cu un prezervativ  pus pregătit de acţiune. Reacher începe cercetările la barul cu strip tease din apropiere unde încearcă să dea de curva cu care avusese de gând generalul să se încurce şi care îi furase şi geanta unde s-ar fi aflat şi agenda conferinţei de la Irwin unde urnma ca generalul Kramer să participe.  Îl face praf pe managerul barului care o bătuse pe una din prostituate cu care încercase să alfe Reacher cu cine petrescuse Ken Kramer. Ulterior află că şi soţia generalului murise cu o lovitură de rangă în cap unde va în periferiile Washington DC.

În cercetările sale este ajutat de locotenentul Summer, o frumoasă afro-americană, extrem de deşteaptă, cu care Reacher se încurcă romantic.
Primesc o vizită a adjuncţilor lui Kramer, generalul cu o stea, Vassell, colonelul Croomer şi şoferul lor maiorul Marshal. Ei neagă că această conferinţă de la Irwin ar fi avut o agendă.

Între timp sergentul Carbonne este găsit în perimetru în pădure mort cu lovituri de ranga cu semne că ar fi homosexual. Acesta făcea parte din trupele speciale Delta şi colegii ştiau că este întradevăr gay. Altă ştire care îi pune pe toţi pe jăratic este că şi colonelul Brubaker, şeful batalionului Delta este găsit mort ca şi cum ar fi fost consumator de droguri.

Toate cercetările sunt stopate de colonelul Willard pus şef al unităţii 110 de MP în locul lui Garber. Acesta era şi el tanchist ca ceilalţi indivizi implicaţi. 

Reacher află că mama lui franţuzoaică, este pe moarte şi pleacă împreună cu fratele lui Joe la Paris. La întoarcere este arestat la ordinul lui Willard şi i se ordonă să nu se mai ocupe de cazuri. 

Reacher nu respectă ordinul şi descoperă o adevărată conspiraţie pusă la cale de tanchişti, care îşi dau seama că aram lor devine anacronică în condiţiile prăbuşirii comunismului şi a schimbării condiţiilor desfăşurării confruntărilor militare.
Reacher găseşte şi agenda conferinţei de la Irwin care dovedea fără tăgadă că ei încercau să menţină cheltuielile pentru tancuri la acelaşi nivel ajutaţi şi de firmele care îl şantajau pe Ministrul Apărării.
Treaba este lămurită, Vassell, Coomer şi Marshal sunt arestaţi, iar pe Willard Reacher îl împuşcă pentru mizeriile comise. În toate acţiunile sale este sprijinit de cei care îi vor fi colegi de MP şi personaje în alte romane, Calvin Franz, Sanchez.
Roman bine scris bine condus!

Merită citit Lee Child! 

Un comentariu:

  1. Capcanele limbii române:

    a fost găsit mort un general de tancuri cu două stele

    Mă întreb care ar fi soluția: DE TANCURI în paranteze sau între liniuțe?

    Nu că asta ar fi cea mai mare greșeală de limbă din postările tale NO OFFENSE JOE.

    Amical, că mă știi,

    Laurențiu

    RăspundețiȘtergere