luni, 7 iulie 2014

Lecturi de vacanţă grecească - Proorocii Ierusalimului de Radu Aldulescu

Este primul romancier post 89 pe care-l citesc. Toate referinţele despre romancier erau bune şi romanul mi-a plăcut.

Radu Aldulescu îşi ia subiectele din realitatea românească post-decembristă şi are un stil de romancier reporter. Scrie simplu, fără înflorituri. Se pare că mediul preferat al romancierului îl constituie marginalii, nu neapărat România hai să zicem a normalului. Şi asta dă o notă apocaliptică, specială romanului. 

Personajul principal al romanului este Doru Elefterescu. Acesta este un luzăr, un perdant  al tranziţiei societăţii româneşti. S-a implicat adânc în fenomenul Piaţa Universităţii, unde cunoaşte un tipograf care-l angajează la Tipografia Universul. Munceşte mai ales noaptea, fură ziare şi reviste pe care le vinde la tarabagii. Doru este însurat cu Magdalena care are rude prin Mehedinţi, unde se macheşte cu ruda Culăiţă, fabricant de trăscău. Pleacă împreună cu Oprescu, tinichigiu auto, om ajuns, cu atelier în Bucureşti să cumpere o oaie de la Nojiţă, un beţivan şi fanatic religios care şi-a botezat copii cu nume biblice, fiul mai mare de 10-12 ani Ierusalim,   fata, Golgota şi alt fiu, Pilat!
Aici autorul exploatează acest nume care îl dă şi romanului.
Oprescu îl ia pe fiul Ierusalim la Bucureşti la meserie, zice el.
Doru se cuplează cu Viviana, absolventă de drept, care se aranjase la Guvernul pe care-l detesta, al feseniştilor. După aventuri erotice cu scandal, Doru revine la Magdalena şi îi face un copil. O parazitează cu toate că şi ea devine şomeră şi trăiesc din ajutorul ei de şomaj. Doru duce o viaţă de marginal, de parazit.

Cealaltă jumătate a romanului se referă la exploatarea copiilor din România şi asta îi dă romanului un aer apocaliptic.

Edi este fratele mai mare al lui Doru, singurul conceput cu soţul legitim Elefterescu . De fapt ei sunt patru fraţi şi surori cu aceeaşi mamă, dar taţi diferiţi. Mama lor, Flavia a fost o femeie superbă a anilor 60-70, cuplată cu tipi cu bani, care însă nu şi-au recunoscut copiii. Doru este fiul unui mare mahăr comunist, ajuns mare om de afaceri, parlamentar, acţionar la PROTV, care însă nu şi-a recunoaşte fiul.

Edi a crescut ca o buruiană, a intrat la puşcărie ca hoţ din maşini şi a fugit trecând Dunărea cu Radu Poloistul şi cu Puiu Chirpici. Radu a murit pe o schelă în Hamburg, iar Puiu s-a stabilit la Paris, unde a reuşit să îşi fondeze o frizerie pentru câini.
Edi, după ce a muncit tâmplărie de tâmplărie la Frankfurt a revenit la vechea meserie de hoţ, dar de data asta de maşini. Revoluţia din România a fost o pleaşcă şi Edi a profitat. Prin intermediul ţiganului Burhuşi, coleg de celulă la Colibaşi, lângă uzina Dacia trimitea maşini furate la atelierul lui Oprescu, care le aranja şi le revindea.
S-a oprit la timp ca să nu fie prins şi a intrat în alt bisnis, al traficului de copii. Exploata preferinţele pedofile şi folosea copii la cerşetorie în Frankfurt.

Oprescu îl ia pe Ierusalim de la Nojiţă şi-l trimite cu alţi doi copii vagabonzi, Robert şi Claudiu în Germania.
Burhuşi avea un tip care era călăuză, care îi trece iarna graniţele până în Germania. Doleanţa germanilor este pentru copii blonzi, deschişi la culoare, iar Ierusalim corespundea perfect din acest punct de vedere.  
Aici devine rău şi apocaliptic romancierul. Multe din organizaţiile occidentale dedicate ajutorării copiilor avea pedofili printre responsabili, dar şi românii nu erau mai prejos.
Sunt consideraţii extrem de caustice şi răutăcioase despre noi.
Suntem mincinoşi, ticăloşi, găinari, nu avem cuvânt, încercăm să înşelăm şi să păcălim pe toţi. Expresia, "limbă dulce, cur viclean/ caracter de roman" este cea care relevă absolut marile tare ale românilor.

Edi şi amanta lui, Marta mută afacerea pedofilo-cerşetorească la Paris, adăstând la familia lui Puiu Chiraque (Chirpiciul franţuzit!!), frizerul de câini.
Aici pedofilia este în floare. Ierusalim se ataşează de un marchiz bătrân, pianist dotat, descendent din Toulouse Lautrec. Acesta era bolnav de cancer în stadiul terminal, Ierusalim revine la el după o perioadă şi vrea să-l jefuiască, dar nu mai găseşte banii ascunşi în pian, însă îl ucide ca un călău care să-i termine suferinţa.
Sub o identitate falsă, cumpărată în Frankfurt Ierusalim, trecut de adolescenţă, acum deja tânăr matur revine în România şi devine angajat al unei firme colaboratoare cu PROTV de tele-euro-bingo. Aşa se întâlneşte cu Doru, povestind fiecare întâmplările prin care au trecut.
Aşa începe şi se sfârşeşte romanul.

Este un roman despre marginali, despre o lume care există în România, despre moravuri şi mentalităţi d'ale noastre.

Este scris cursiv, în stil jurnalistic. L-am citit ca pe un roman de aventuri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu