miercuri, 23 iulie 2014

Drogowka, un film polonez

Am urmărit aseară un film polonez Drogowka (Drogul perfect) din 2013. 

Este un film de actualitate, care s-ar putea petrece şi în România, prin similitudinea situaţiilor şi a mentalităţilor. Regizorul  considerat a fi unul din cei mai promiţători din filmul polonez.

Este un film din lumea poliţiştilor de la Circulaţie. 

Ryszard Król (Bartlomiej Topa) este un poliţist normal. Mai lasă, mai negociază cu cei care nu respectă regulile de circulaţie. 
Îşi înşeală nevasta cu partenera lui, Maria, participă la chefuri monstruoase cu votcă şi prostituate. 

După un astfel de chef se trezeşte în maşină alui, un BMW tunat, pe malul Vistulei. Este preluat de anchetatori sub acuzaţia uciderii colegului său, Lisowski, care se încurcase cu soţia lui Król. 
Król  evadează din anchetă şi începe să facă cercetări privindu-l pe Lisowski. Acesta era un poliţist corupt care înregistra pe telefoane mobile cei cu infracţiuni, dar şi pe colegii lui poliţişti şi care îi şantaja. Król sapă adânc şi dă de un adevărat muşuroi al corupţiei, cu afaceri cu terenuri pe unde trec şantiere de autostradă, corupţie a politicienilor. Król este tentat şi ameninţat şi apoi bătut rău de către un mafiot cu un Ferarri şi o grămadă de bani.  Între timp cel pe care-l bănuieşte că ar fi comis crima, poliţistul Hawriluk îl descoperă sinucis prin spânzurare. 

O scenă de un comic sinistru este cu colegul lui Król, mare crai şi gustător de prostituate. Acesta urcă cu una în maşină şi comandă o muie. Król  la volan pune o frână bruscă la o trecere de pietoni şi prostituata îi taie cu dinţii mătărânga! Spital, scandal, nenorociri, unde alt coleg, foarte rasist ce aştepta să-i nască soţia, află cu stupoare că fiul lui este ...negru! Nevasta îi mărturiseşte cică ar fi fost victima unui viol!

El dezvăluie tot şefului său tot dosarul de corupţie, care îngrozit de consecinţe, îngroapă ancheta şi-l exonerează pe Król. 

Îşi dă şi demisia bătrânul şef. Król  îşi reia activitatea împreună cu Maria. Pe când aceasta controla un şofer din trafic, Król care ieşise din maşină poliţiei este acroşat de un camion greu şi omorât. Această scenă era urmărită de mafiotul care îndeplinise ameninţarea cu moartea! 

În final la înmormântare apare o maşină care arestează pe unul din participanţi, probabil bătrânul şef care era omul mafiei!
Un final trist în care mari ticăloşi scapă. 

Un film cu realităţi poloneze valabile până la similitudine cu cele româneşti!


Un comentariu:

  1. ...si care-i Mircea ,care-i Bercea Mondialul,dupa tine ? Cum de a scapat dintrun articoll ceva rau despre Basescu ? Antena 3 nu are altfel de emisiuni,tu nu mai esti ca...ei ? dm.

    RăspundețiȘtergere