luni, 7 iulie 2014

Lecturi de vacanţă grecească - Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri de Varujan Vosganian

Aceasta este a doua carte a lui Vosganian pe care o citesc. Acum că am spus de Aldulescu că este primul scriitor post decembrist pe care îl citesc, dar mai sigur Vosganian are avea această prioritate prin romanul său Cartea şoaptelor.

Volumul conţine şase povestiri. Dominant în carte este realismul magic de tip marquezian. 
Sunt două povestiri despre marginali. 

Când lumea era întreagă se referă la trei cerşetori, posesori de handicapuri grave. Scena clicmatică o constituie o procesiune la Patriarhie, când cei trei, unul olog, altul orb şi Coltuc care nu are braţe şi picioare şi stă într-un cărucior cu rulmenţi sunt pur şi simplu călcaţi în picioare de pelerinii care se reped să mănânce pomana dată de primărie. Coltuc are o soră care are grijă de el, dar este terorizată de unexpuşcăriaş care jefuieşte banii primiţi de Coltuc. Coltuc are o singură pasiune, cititul şi nemernicul îl otrăveşte ungând paginile întoarse de Coltuc cu limba.

Cealaltă este Dincolo de lumea de dincolo. Se petrece într-o groapă de gunoi cu personaje asemănătoare cu povestirea mai sus menţionată.

La Judecata de Apoi a statuilor este povestea unui alt marginal, Petrache care păzeşte o cetate unde se află o statuie de bronz.  Petrache observă uimit o balegă la coada calului statuii şi atunci aduce o pungă de mere, ca a doua zi să constate că statuia aplecat de pe soclu.

Iacob  fiul lui Zevedei se referă la nişte medici şi sunt amestecate poveşti despre bunicul anestezistei Cosmina care a făcut puşcărie politică, iar acest Iacob ar fi fiul torţionarului Zevedei.

Cea mai lungă povestire, care dă numele cărţii, Jocul celor o sută de frunze este povestea a patru prieteni care se revăd în oraşul natal, după mult când întreprinderea lor a falimentat în oraşul de provincie, Focşaniul natal al scriitorului. Este povestea şi a unui sectorist care l-a turnat pe prietenul lor, mort în tentativa de trecere a frontierei. Ei surprind pe nemernic şi acesta este împins pe calea ferată şi făcut chisăliţă.

Legătura de leuştean este cea mai bună povestire, este zguduitoare şi trezeşte resentimentele anului 1990.
Arhitecta Rada este abordată de un individ care vrea să-i returneze un medalion. Rada fusese studentă la Arhitectură şi a fost  bătută de mineri în 15-16 iunie 1990 şi arestată la Măgurele. Aici a fost molestată de un miner care-i smulsese medalionul. Din cauza molestărilor Rada şi-a pierdut copilul, fiind gravidă şi nu a mai putut avea copii. 
Rada a devenit o celebritate şi fostul miner a văzut-o la televizor  şi a vruit să-i returneze acel medalion. Minerul care se preumblat prinprejurul blocului a fost reclamat la poliţie de portăreasa madam Gavrilescu. Rada îl eliberează pe miner, il aduce acasă şi are cu el o discuţie. Minerul îi mai adusese şi o piatră de flori de mină. Atunci Rada îi arată altă piatră învelită într-o hârtie, aruncată în 1990, care i-a spart fereastra şi în care i se cerea să plece de acolo. Autoarea acestei infracţiuni era chiar madam Gavrilescu, fesenistă înrăită în acele vremuri.
 Rada află că în schimb minerul a mai venit la Bucureşti să-şi înscrie la facultatea fata, apropiată de vârsta celui pe care Rada îl pierduse în sarcină din cauza bătăilor.
Este ciocnirea dintre două lumi care nu au nimic în contact, doar acele vremuri tulburi au obligat societatea românească ca aceste lucruri să se întâmple.
Este o povestire aspră care retrezeşte toate resentimente anti Iliescu şi coşmarul acelor vremuri tulburi.  

Cartea confirmă marile calităţi ale scriitorului Varujan Vosganian! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu