vineri, 13 septembrie 2013

Lecturi în tren


Lecturi din tren

Trenul în varianta vagonului de dormit ar putea fi locul potrivit unde să faci lectură. Între Bucureşti şi Viena sunt vreo 900 de kilometri, distanţă şi timp care să te fac să parcurgi o bucată importantă dintr-un roman. Totul ar fi perfect în varianta în care trenul se mişcă, dar în situaţia în care un tren staţionează indefinit lectura poate deveni chinuitoare. Dar te poate scoate şi din starea de agitaţie a necunoaşterii motivului de ce trenul stă de-a-n boulea!  Respectivele lecturi le-am finalizat şi-n alte părţi, nu numai în tren!

Un spion desăvârşit de John Le Carre

Acest roman îl luasem în ideea că citesc un roman cu spioni. Le Carre este unul dintre maeştri acestui tip de roman. Eroarea mea era că îl confundam cu un roman de acţiune, gen Lee Child, sau mai vechiul Robert Ludlum.
John Le Carrre este romancier englez şi romanul lui este extrem de englezesc. Este şi un roman gros cu multe pagini. 
Ce se întâmplă în acest roman? 
Romancierul ne evoca biografia unui spion...englez, evident!
Şi o ia din copilărie, adolescenţa lui Magnus Pym. Numele mi-l evocă pe Gordon Pym, eroul romancierului american Edgar Allan Poe, dar aici se opreşte asemănarea, doar prin numele de familie.
Magnus este fiul lui Rick. Rick este fundamental un escroc, care reuşeşte să îmbrobodească multă lume.
Revenind la prima parte a vieţii lui Pym, acesta coiplăreşte în preajma celui De-al Doilea Război Mondial, învăţând germana cu o refugiată, amantă evreică a tatălui său.
Magnus devine student la Oxford, studiind limbi străine şi pleacă după război la un stagiu în Berna, Elveţia, pentru a se perfecţiona în germană. Aici cunoaşte pe omul care-i va marca viaţa, pe Axel. Axel era un tip înalt şi subţirel, care ar fi fost născut la Calrsbad, adică Karlovivary, Cehoslovacia, dar fi fost soldat în trupele naziste. Ar fi luat identitatea altui soldat german, fiind arestat şi bătut rău de americani, din cauza acelei identităţi false. Axel se refugiase la Berna, unde avea mare succes la dame, dar îl atrage foarte tare şi pe tânărul Magnus. Axel are încurcături şi cu Poliţia elveţiană şi dispare.
După ce absolvă Oxfordul, Magnus face stagiul militar prin Austria ocupată de cele patru mari puteri, sovieticii retrăgându-se de abia în 1955. Aici intră în serviciile speciale unde interoghează transfugi de dincolo de Cortina de Fier, inclusiv români! Prin intermediul Belindei, prima sa femeie, o refugiată cehă, intră în contact cu un ofiţer de securitate cehoslovac, care este ....amicul său Axel! Axel îi furnizează secrete militare în ideea că cehoslovacii îi urăsc foarte tare pe sovietici. Da, dar rămâne un dar! Şefii lui Axel, ca acesta să fie bine acoperit, vor şi ei secrete NATO. Şi aşa Magnus devine agent dublu!
După stagiul militar face un curs intensiv în Scoţia de spionaj şi după aceea intră în diplomaţie ca acoperire pentru activitatea sa de ofiţer de informaţii. În acel moment escrocul de  Rick, taică-su vrea să devină deputat din partea liberalilor, dar nu reuşeşte.
Magnus cu titlul de Sir, oare de la ta’su? colindă lumea ca diplomat şi spion, întâlnindu-l pe Axel în diverse locuri. Magnus se însoară cu Mary au un băiat care ajunge la adolescenţă, când Magnus decide să dispară.
Restul romanului este dedicat căutării încordate a ascunzătorii lui Magnus de către şeful lui direct Jack Brotherhood.
Finalmente dau de el, dar Magnus decisese se sinucide, pentru că se descoperise activitatea lui dublă.

Franny şi Zooey de J. D. Salinger
Aceasta este a treia carte de Salinger pe care o citesc. Salinger este autorul cult al literaturii americane post-belice.
Franny şi Zooey este o carte ce cuprinde o povestire scurtă, Franny şi nuvela Zooey.
Aceste două personaje sunt frate şi soră, făcând parte din familia new-yorkeză evreiasco-irlandeză Glass.
Familia Glass cu 7 copii au fost toţi remarcaţi la concursul radio din anii 30 "Ce copil deştept!"
În prima parte frumoasa Franny are o întâlnire cu un student de la Yale, care este complet ratată pentru că Franny îşi pierde cunoştinţa.
În partea a doua facem cunoştinţă cu Zooey fratele mai mare al lui Franny, care este actor. Acesta citeşte o scrisoare de la fratele mai mare Buddy, plecat din New York şi imposibil de găsit de către îngrijorata sa mamă.
Zooey îşi oferă serviciile surorii sale Franny care trece printr-o criză religioasă. Analiza sa cu iz psihanalitic este foarte dură cu sora sa.
Copii sunt catolici, ca mama lor, grăsana Bessie, care trăieşte doar cu gloria trecută a copiilor ei!
Cam asta este cartea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu