duminică, 29 septembrie 2013

Duelul viorilor la Piteşti

Gabriel Croitoru şi Horia Mihail
Sâmbătă 28 septembrie la Piteşti a mai avut loc un eveniment muzical, care poate fi încadrat în Festivalul Enescu, Duelul viorilor.
Am mulţumit protagoniştilor că Piteştiul nu a fost uitat în acest turneu.
În primul rând am putut vedea parcat în faţa Sălii de la Sindicate noul LOGAN MCV având sigla turneului, dat de sponsorul Dacia!
Cei doi violonişti sunt Gabriel Croitoru, care cântă cu un Guarneri del Gesu, pe care a cântat George Enescu, iar Liviu Prunaru pe un Stradivarius. Cei doi talentaţi violonişti sunt acompaniaţi la pian, ca de obicei de Horia Mihail.
Programul a debutat cu două piese interpretate de Gabriel Croitoru: Meditaţie de Ceaikovski şi Dans spaniol de Sarasate. 
A urmat Liviu Prunaru cu Cantabile şi vals de Paganini şi Dans spaniol de de de Falla- Kreisler, cumva în oglindă cu Croitoru.
A continuat Gabriel Croitoru cu Studiu de vals de Saint Saens- Ysaye şi superba Ciocârlie a lui Grigoraş Dinicu.
Liviu Prunaru şi Horia Mihail
În contrapunct a cântat Liviu Prunaru Albumblatt de Wagner şi Souvenir de Moscou de Wieniawski.
Vreau să vă spun ceva important, în pofida problemelor acustice ale Sălii Sindicatelor, cele două viori ale lui Gabriel Croitoru şi a lui Prunaru au sunat fabulos. S-ar putea ca şi viorile să aibă rolul lor, dar cred că în primul rând contează măiestria interpreţilor!
În partea doua a concertului am ascultat pe cei doi violonişti împreună, fără pian, interpretând Grand Duo pentru două viori de Charles de Beriot. Piesa fiind destul de lungă şi în trei părţi am aplaudat după prima parte. Domnul Croitoru ne-a atras atenţia asupra acestui lucru, iar domnul Prunaru ne-a permis să aplaudăm şi după a doua parte!
Finalul a fost Serenade pentru două viori şi pian de Sinding. 

În sală se afla şi doamna Simona Popa, cu soţul, fiica lui Radu Gyr şi mama dirijorului Radu Popa, coleg cu Gabriel Croitoru!
Prunaru, Mihail şi Croitoru
La sesiunea foto l-am felicitat pe Liviu Prunaru pentru prestaţia de la Festivalul Enescu cu Concertgebow din Amsterdam, unde este concert maestru şi a avut pasaje solistice în O viaţa de erou de Strauss.


A fost o mare încântare pentru melomanii piteşteni să audieze acest eveniment muzical.

Horia Mihail, Liviu Prunaru, eu, Gabriel Croitoru şi Jean Dumitraşcu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu