joi, 12 septembrie 2013

Le Deuxieme Souffle

Un film francez a la americaine

Datorită întâmplării că un amic mi-a recomandat un site de filme on-line am reuşit să văd un film pasionant.
Este un film regizat de un clasic francez Jean-Pierre Melville care era înamorat de filmul american cu gangsteri. Şi a reuşit câteva din reperele filmului francez cu bandiţi. Pentru că filmele lui Melville sunt foarte originale şi au avut la dispoziţie nişte actori extraordinari. Şi aici vorbesc de Jean Gabin, Lino Ventura, Alain Delon, Jean-Paul Belmondo.
Filmul este filmat în alb-negru, interioarele sunt sărace şi vetuste, toţi bărbaţii sunt îmbrăcaţi foarte clasic, cu pălării, ca în clasicele cu Humphrey Bogart. Atenţie filmul este în premieră în 1966, când genul ăsta de îmbrăcăminte cam ieşise din uz, suntem în plină revoluţie Beatles! Maşinile sunt de toate felurile dar sunt câteva enorme americane care accentuează sentimentul că asistăm la un film american.
Acum despre film!
Gu- Gustave Minda ( Lino Ventura) evadează din puşcărie. Îşi regăseşte iubita Manouche şi plănuieşte să fugă în Italia. La Marsilia este abordat de un vechi amic Paul Ricci (Raymond Pellegrin) care îi propune un jaf, reuşit, dar cu poliţişti morţi. Gu este prins în capcană de comisarul Blot (Paul Meurisse), arestat şi torturat de comisarul Fardiano. Evadează şi-l pune pe Fardiano să scrie mărturisiri pentru presă şi Justiţie că Gu nu a trădat, cum apăruse în presă. După care-l omoară!
Finalul este plin de împuşcături. Gu îi lichidează pe ticăloşii cu care intrase în jaf şi pe ticălosul frate al lui Paul, Jo Ricci (Marcel Bozzuffi, formidabil actor de negativi mort prea devreme) este rănit şi apoi împuşcat mortal de oamenii comisarului Blot. Înainte de a muri în braţele lui Blot îi dă carnetul confesiunii lui Fradiano şi pronunţă numele Manouche.
Şi aici este scena cea mai dramatică a filmului. Apare Manouche  care-l întreabă dacă a zis ceva Gu. Blot răspunde lui Manouche că nu a zis nimic. Spectatorul este scârbit, Blot este un mare ticălos, vrea să-l înfunde pe Gu, acum când el este mort şi cu blamul că a şi-a turnat partenerii!
Dar  uite că Blot trece pe lângă jurnaliştii strânşi a locul schimbului de focuri şi lasă să-i cadă carnetul dat de Gu şi le spune acestora ca-i un document de al lor! Blot, totuşi nu-i un ticălos!

Merită să-l vedeţi, n-o să vă pară rău!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu