sâmbătă, 7 octombrie 2023

Agent Zero, Target Zero, Absolut Zero de Jack Mars


Am găsit acest roman numit Agent Zero, roman de spionaj și mi-am dat seama că-l mai citisem. Așa că am mai căutat romane de Jack Mars și am luat romanul nr 2 din serie Target Zero și ultimul roman al seriei nr. 12 Absolut Zero. Ce m-a intrigat este viteza apariției acestor romane thriller, 12 romane în timp de 2 ani 2019, 2021. O fi fost pandemia, dar e prea de tot! Și am căutat pe internet. Jack Mars nu are o biografie. Sub acest nume se ascunde o cooperativă de scriitori mercenari care scriu pentru o editură. În același timp au apărut romane în seria Luke Stone (am citit deja un roman din această serie) și mai nou seria de romane cu Troy Stark. Cred că editura care produce această inflație de romane este Amazon!

Agent Zero 

Romanul care descrie seria are în ca personaj pe profesorul de Istorie Europeană Reid Lawson, care predă la Columbia University în New York. Soția lui a murit și el are grijă de 2 fete: Maya de 16 ani și Sara de 14 ani. Într-o seară de iarnă la ușa casei bat niște indivizi care-l răpesc. Ajunge într-o pivniță din Paris unde este torturat ca să spune cine este de fapt. Unul din torționari extrage un dispozitiv plasat sub ureche care este un supresor de memorie. Și dintr-o dată se trezește că este Kent Steele, sau Agentul Zero lucrând pentru CIA! Cel pe care îl căutau teroriștii. Și dintr-o dată se trezesc toate reflexele de superagent. Îi anihilează pe teroriști. Ajunge apoi la frontiera cu Belgia la o vie unde același grup de teroriști fabricau explozibili și totul explodează. Grupul terorist poartă numele Amun de la Amon Ra, zeul egiptean. În același timp începe o confruntare cu Rais, un fost soldat american care era în Afganistan și se convertește și devine un tip foarte periculos. Agentul Zero era convins că l-a ucis, dar Rais supraviețuiește. În final descoperă acțiunea teroristă care se petrecea în Elveția, în timpul Olimpiadei de iarnă de la Sion. Crede că teroriștii vor să  provoace haos la Olimpiadă, dar de fapt, simultan la Davos se petrecea o întrunire a liderilor politici ai lumii. Davosul era împânzit de bombe, dar Agentul Zero reușește să oprească atacul, chiar dacă o bombă explodează producând victime. În această acțiune este sprijinit de agentul Interpol italian Baraf.

Agentul Zero este reintegrat în CIA, chiar dacă directorul dorea să-l execute pentru acțiunile anterioare.


Target Zero

Acesta începe în Siberia, unde un grup de biologi fac cercetări în permafrost. Și descoperă un cadavru vechi de mii de ani, care are un virus de variolă extrem de agresiv. Un tânăr francez care se dă drept student la Universitatea din Stockholm este în echipă. Acesta execută pe toți și dispare cu virusul de variolă. De fapt pe tip îl cheamă Andre Cheval și este atras într-un complot terorist organizat de un imam sirian numit Khalid. Instrumentul este o tânără foarte frumoasă, care lucrase în Siria și se convertise la Islam. Andre reușise să izoleze acest virus și imamul îl pune pe un tânăr arab să spargă o fiolă cu virusul variolic în centrul Barcelonei. Virusul produce imediat victime și Barcelona și Spania intră în izolare. Agentul Zero este trimis să rezolve situația. Acesta dă de laboratorul lui Andre dar virusul dispăruse și teroriștii provoacă haos explodând laboratorul și ucigându-l pe Andre. tinderi franțuzoaice, imamul îi dă impresia că ea va transporta fiolele de virus, dar ele sunt la imam și acesta le plasează înt-un vas de croazieră care se îndrepta spre SUA! Agentul Zero debarcă pe vas dintr-un elicopter și anihilează pe teroriști și recuperează fiolele cu virus. 

În același timp Rais teroristul care supraviețuiește unui nou conflict cu Reid, scapă din spital și ajunge în SUA, unde reușește să le ia captive pe fiicele lui Reid. Continuarea este în următorul roman pe care nu l-am mai citit. 


Absolut Zero 

Acesta este ultimul din roman din serie, al 12-lea! Multe lucruri s-au întâmplat în următoarele romane. Agentul Zero rămâne simplu Zero! Între timp salvase pe președintele SUA, dar și pe domnișoara Barkley, vicepreședinta SUA. Aceasta se implicase într-un proiect grandios numit Acordul de la Cairo care ducea la pacificarea Orientului Mijlociu, dar și alte părți ale lumii. Aceste acțiuni contraveneau afacerilor unui tânăr geniu financiar, Mister Bright implicat în comerțul ilicit cu arme. Acord îl lăsa fără afaceri și este hotărât să-l boicoteze. 

Zero, alias Kent Steele, alias Reid Lawson intrase rău de tot în conflict cu șeful CIA, care era combinat cu Mister Bright (lumină). Bright făcea afaceri cu Mister Shade (umbră), dar acesta fusese prins de CIA și închis în Hell 6 - black place pușcărie secretă a SUA. Zero o are acum în grijă pe Mischa, fiica Mariei Johansson cu care Zero era în relații amoroase din primul roman. Maria murise între timp și Mischa este o adolescentă de 13 ani, care avea pregătire de agentă de teren și era extrem de periculoasă. Fetele lui Reid se aflau în SUA și ambele intraseră în pregătire la CIA. Ele află că agentul afro american John Watson, care le salvase de la o răpire a teroriștilor Amun din primul roman este ucigașul mamei lor, Kate Lawson. Zero ajunge în SUA și pornește în urmărirea lui Bright. Ca să boicoteze acordul de la Cairo, Bright concepe o chestie teribilă, plasase niște bombe termonucleare în 6 locuri din toată lume, prima fiind la Washington. Zero descoperă locul unde era plasată bomba, zona unde se afla și vicepreședinta Barkley care acum este sub asediul agenților CIA trimise de trădătorul șef al CIA. Zero ajunge la locul unde se ascunde Bright, anihilează toți paznicii, dar  este păcălit de Bright și lăsat fără armă. Acest era un expert în lupte corp la corp și îl termină pe Zero. Într-o luptă îl trântește pe Zero pe o măsuță de sticlă și Zero profită și îi taie carotida cu un ciob! Michelle, frumoasa asistentă a lui Bright îi explică cum se poate opri declanșarea exploziilor nucleare: prin trecerea telefonului declanșator pe modul Avion! Lumea este din nou salvată! Trădătorii de la CIA și NSA sunt arestați și băgați la pușcărie. 

În lupta cu Bright Zero este grav rănit și dispare pe marginea râului de lângă proprietate, unde se găsesc urmele lui de sânge. Pentru că nu mai este găsit este declarat mort. Fetele lui se împacă cu situația și își reiau viața lucrând pentru CIA. 

Epilogul este într-o insulă din Maldive unde un tip se antrenează la aruncare năvodului și este vizitat de frumoasa Michelle! Este Zero care s-a retras!

 

După cum se observă acestea sunt romane palpitante de citit în avion în zboruri transatlantice și de ce nu și transpacifice. Și așa Amazon s-a pus al dispoziția pasagerilor din avioane. trenuri, sau autobuze. Îmi amintesc că și eu în lungul zbor de 12 ore de la Londra la Los Angeles și retur am citit trei romane ale lui Arturo Perez-Reverte. 

Limba acestor romane este simplă, o engleză pentru cititori care nu caută savori literare. Acest tip de romane sunt pentru oricine cunoaște engleza onorabil! Când nu aveți ce face puteți să le citiți, dacă aveți timp și nu trebuie să le vedeți ecranizate.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu