vineri, 29 septembrie 2023

Maia Morgenstern la Sinagoga Pitești

În această seară am fost martor al unui eveniment cultural de excepție, un spectacol Cioburi de Oglindă cu Maia Morgenstern la Sinagoga Pitești.  Așa sinagoga intră în circuitul cultural piteștean având proprietățile specifice lăcașurilor de cult cu o bună sonorizare. Era păcat să fie închisă! Pentru reușita acestui spectacol s-au implicat Comunitatea Evreilor Piteșteni, Asociația Culturală G. D. Kiriac, Corala Bărbătească G. D. Kiriac și Teatrul Evreiesc de Stat București.


Spectacolul Cioburi de Oglindă este un spectacol de teatru și muzică având protagonistă pe senzaționala Maia Morgenstern. Au fost monologuri din piese ale unor mari dramaturgi. A început cu Viola din A 12-a Noapte de Shakespeare, a continuat cu Nora Helmer din Casa Păpușilor a lui Ibsen, cu Blanche DuBois din Un tramvai numit dorință și alte secvențe din piese de Mario Diament, George Kreisler, Matei Vișniec și Marin Sorescu. Maiei i-a dat replica actorul Marius Călugărița. Suportul sonor l-au asigurat Mihai Murariu la pian și Mihai Pintenaru la clarinet. Unele melodii erau inspirate de folclorul evreiesc. Oglinda a fost Corina Băjenaru și a cântat mezzo-soprana Antonela Barnat. 

Maia Morgenstern a dovedit încă odată că este una din cele mai importante actrițe ale momentului din România. Îmi amintesc cum a lansat-o ca un star al scenei și ecranului românesc Lucian Pintilie în filmul Balanța din 1992. 

Lumea a aplaudat cu entuziasm prestația actorilor și a muzicienilor. 

Și acum ceva despre Sinagoga Pitești. A fost terminată acum 100 de ani. Pentru construirea și edificarea ei și-a adus aportul și sprijinul senatorul Onoriu Bănescu, nașul de botez al prietenului meu, doctorul stomatolog Radu Onoriu Vișinescu. Onoriu Bănescu a sfârșit cu zile la Canal, unde era coleg cu profesorul meu de matematică Ion Grigore, cel care a crescut atâtea promoții de matematicieni la Liceul I.L Caragiale din Ploiești. Ion Grigore absolvise Liceul I. C Brătianu din Pitești cam în anii când s-a edificat Sinagoga din Pitești!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu