sâmbătă, 16 septembrie 2023

Proștii sub clar de lună la Teatrul Davila Pitești




Citez:

Piesa "Proştii sub clar de lună" de Teodor Mazilu, subintitulată "falsă tragedie într-un prolog şi trei acte (şase tablouri)", a fost publicată în revista "Teatrul" nr. 11/1962, cu titlul scurtat/cenzurat "Sub clar de lună", potrivit site-ului http://www.cimec.ro/. Premiera a avut loc în decembrie 1962, la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra", în regia lui Lucian Pintilie. 

După cum se observă această piesă a trezit interesul marelui regizor Lucian Pintilie, chiar dacă era la început de carieră. Asta pentru că este o piesă de caractere, valabilă și azi și care arată că peste piesa lui Mazilu nu s-a depus praful. 

Personajul principal, Gogu este un mincinos, hoț și fără caracter. Singurul lucru de care se teme Gogu este controlul financiar! Urmărindu-l pe actorul Adrian Titieni în rolul Gogu mi-a amintit de marele geniu al scenei românești, Toma Caragiu. Gogu i-ar fi venit ca turnat! Asta nu scade cu nimic excelenta interpretare a lui Titieni în premiera de la Teatrul Alexandru Davila Pitești.

Piesa a fost pusă în scenă de Felix Alexa și voi prezenta distribuția completă.

Gogu - Adrian Titieni

Clementina - Ramona Olteanu 

Ortansa - Ada Dumitru

Emilian - Gogiu Preda

Mama Ortansei - Mirela Popescu

Tatăl Ortansei - Cătălin Mirea

Un chelner - Adrian Duță

Scenografia  Maria Miu

Versiunea scenică, lumini și ilustrație muzicală - Felix Alexa

Piesa este simplă. Sunt cele două cupluri: Gogu Clementina și Emilian Ortansa.

Gogu care este un nemernic exemplar s-a săturat de Clementina pentru că este cinstită! În schimb Ortansa care este o femeie ușoară și fără caracter s-a săturat de Emilian, un funcționar exemplar la Controlul Financiar. 

Așa că Ortansa se combină cu Gogu. Emilian află și se decide să-l omoare pe Gogu că Ortansa l-a părăsit. Gogu îl convinge să renunțe la intenția criminală și ca să o recupereze pe Ortansa să devină și el corupt. 

În final Ortansa și Clementina se ceartă pe Gogu, Clementina dorind să devină și ea ticăloasă. Dar Gogu primește un telefon, vine Controlul Financiar! Și Gogu este disperat se roagă cele două femei să-l ajute să redevină om, să aibă remușcări, că el este corupt și ticălos.

Regizorul a mai introdus personajele mama și tatăl Ortansei care se roagă de Emilian să nu o părăsească pe fiica lor și chelnerul care-i servește pe Gogu și Emilian care se întâlnesc la restaurant,  Emilian fiind disperat să o recupereze pe Ortansa.

Cele două actrițe sunt bine alese, Ramona Olteanu fiind blonda ingenuă părăsită, iar Ada Dumitru, scorpia brunetă agresivă.

Interpretarea a fost de foarte bună calitate, actrițele și actorii fiind ajutați și de textul lui Mazilu. 

Scenografia constă într-un fel de Oranjerie unde este plin de plante tropicale.

Ilustrația muzicală este iarăși bine găsită.  Piesa începe cu primele măsuri din Așa grăit-a Zarathustra de Richard Strauss care dă o atmosferă de mare tensiune. Continua cu Humoresca lui Dvorak care contribuie la accentuarea dramatică a desfășurării piesei ca apoi să ajungem la Simfonia a 5-a a lui Beethoven când se apropie climaxul controlului financiar. 

Stagiunea teatrală de la Teatrul Davila din Pitești debutează în forță și arată că lucrurile la Pitești merg foarte bine. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu