miercuri, 18 octombrie 2023

Falco de Arturo Perez-Reverte














 



Acest roman l-am găsit la Târgul de Carte Gaudeamus din Sibiu astă vară la prețul redus de 10 lei! Împreună cu memoriile lui Nicolae Breban și o carte imposibilă de Chuck Palahniuk. Am tot pregetat să o citesc și am făcut-o ieri după ce terminasem Omagiul Cataloniei a lui Orwell. Unele lucruri se aranjează parcă special. Romanul Falco tratează același subiect Războiul Civil Spaniol din  1937. 

De scriitorul Arturo Perez-Reverte aflasem din România literară. Este un autor de romane de  aventuri inspirate din istoria Spaniei. Este cunoscută seria Căpitanul Alatriste care a fost și ecranizat. Am avut trei romane de al lui Perez-Reverte în zborul de la Londra la Los Angeles în iunie 2008. 

Acest roman, cum am mai spus se petrece în anul 1937 în timpul Războiului Civil din Spania. Personajul principal este Falco un agent secret de teren, un fel de James Bond. Dat afară din Academia Navală Spaniolă Lorenzo Falco duce o viață aventuroasă. Este în Crimeea în timpul evacuării în 1920 a Armatei Albe a lui Denikin din Crimeea la Istanbul. Este implicat în traficul cu arme al lui Basil Zaharoff, celebru traficant interbelic de care am citit în Almanahurile Universul ale părinților când eram adolescent. În aventurile lui Falco apar acțiuni prin Constanța și București. 

Falco primește sarcina unei acțiuni secrete de la Amiralul prieten care conducea serviciul secret al naționaliștilor lui Caudillo Franco. Guvernul naționalist avea sediul provizoriu la Salamanca. Falco primește sarcina de a conduce un comando care să elibereze pe fondatorul Falangelor Spaniole, partidul fascist al naționaliștilor spanioli Antonio Ribera. Acesta era închis într-o închisoare din Alicante a republicanilor. Falco trece liniile de război cu acte false. Ia contact cu tinerii rezidenți care erau implicați în acțiune. Este atras de o tânăra Eva Rangel cu care are un episod amoros. Când se pregăteau să pornească la acțiune apare un alt agent care-l avertizează că totul este o capcană și comandoul care urma să debarce va intra într-o ambuscadă. Așa că el rămâne la țărm cu Eva și o altă tânără, un tânăr falangist urmând să conducă acțiunea de comando la pușcărie. El reușește cu Eva să scape îmbarcându-se într-un torpilor german. Ajuns la Salamanca constată că Eva a fost reținută. Bombă! Eva era o agentă sovietică NKVD și șeful poliției o interoghează sub tortură. Șeful poliției îl amenință că și el va ajunge să fie interogat. Falco acționează cu curaj nebun și o eliberează pe Eva din locul secret și o duce în Portugalia. Rămâne acolo, dar Eva dispare luând contact cu agenții sovietici. Finalul lasă loc unei continuări. Într-adevăr, Perez-Reverte a mai scris două romane din seria Falco, care nu sunt traduse, din păcate!


2 comentarii:

  1. Interesante cartile cu aventuri din timpul Razboiului Civil din Spania.
    Carti pe aceeasi tema:
    Carlos Ruiz Zafon - Prizonierul cerului
    Carlos Ruiz Zafon - Umbra vantului
    Carlos Ruiz Zafon - Jocul ingerului
    Toata trilogia este publicata la aceeasi editura.
    Lectura placuta!

    RăspundețiȘtergere