joi, 9 februarie 2023

Solomonarul de Florin Chirculescu















Solomonar - dex Înțelept sau magician, după credințele populare, cu puteri supranaturale, care poate provoca sau împiedica diverse fenomene naturale.

Încep cu definiția care dă numele acestui roman, deci ar fi vorba de un vrăjitor?!

Anul trecut am ascultat sfatul unor critici literari și am cumpărat două romane care mi-au plăcut. La începutul acestui an urmărind Observator cultural care făcea retrospectiva anului literar 2022, mai mulți critici literari recomandau acest roman de Florin Chirculescu ca una din revelațiile literare ale anului. Bogdan Ghiu în trei numere consecutive, tot în Observator cultural dedică cronici entuziaste romanului. 

Am cumpărat romanul, are 586 de pagini în format mare și costă 70 de lei! Deci ar fi o investiție culturală?

Ei bine, pe mine romanul m-a dezamăgit! Chiar dacă l-am citit rapid, în vreo 5 zile.

Florin Chirculescu este la bază chirurg?! Dar a debutat în romane SF. Și aici în Solomonarul se vede antrenamentul anterior.

De fapt citim două romane întrețesute ca denumirea dată unei mișcări politice extremiste Crucile întrețesute

Este romanul lui Emin, de fapt Eminescu și un caiet al său aventurilor închipuite ale marelui poet, aici gazetar, un fel de roman ala Jules Verne, cu o societate al secolului XIX, cu aerostate și autotractate, adică automobile și un roman parodic, cu cheie al României contemporane. 

Are o calitate Chirculescu scrie ușor, nu e întortochiat și așa am putut citi romanul, nu foarte interesant.

Emin este în ultima parte a vieții. Am citit azi în România literară a doua parte a unui articol dedicat de eminescologul Nicolae Georgescu unei fotografii a lui Eminescu, cândva în ultima parte a vieții, când era declarat nebun. El scrie chiar în ianuarie 1989 un articol virulent, care nu era semnat, contra lui Gună Vernescu și acesta declanșează căderea guvernului. 

Ei bine, Chirculescu face un SF cu viața lui Emin după moarte! Moartea lui este simulată, el ar fi trăit cam cât Maiorescu, vreo 73 de ani. Obsesia lui Chirculescu este antisemitismul lui Emin, dar care ajunge cu Iuliu Popper în Țara de Foc și este în Argentina iubitul Steluței Wexler, ajunsă vedetă la Hollywood! Dar finalul lui Emin este undeva în Ucraina prin 1922, unde este prieten cu Batiușka Mahno, naționalistul, care când este naționalist, când bolșevic, este închis în Polonia, ajunge cu ajutorul lui Emin la Danzig și apoi la Berlin de unde Emin se întoarce în țară. Romanul redă și viața politică a vremii, Emin este prieten bun cu Carp și cu Titu Majoreskcu! Apar și Brătienii și Rosetti și Chirculescu derapează cam ca I. Ludo în descrierea României mici politice și a istoriei chinuite. Eram la hotarul a două mari imperii cel Austro Ungar și cel Rus și cu Imperiul Otoman în stop cardiac. Că eram la bunul plac al Austro Ungariei și Prusiei Reichul German era o realitate, dar de bine de rău oamenii politici ai vremii au reușit să mențină un anume echilibru era o realitate împreună cu Regele Carol I, Cărluță după obraznicul Chirculescu.

Al doilea roman al cărții este al realității contemporane, roman parodic și cu cheie, mai reușit. Aici Chirculescu descrie România politică de azi începând cu Revoluția din Decembrie 1989, cu cei care s-au pricopsit, în special foști securiști. Personajele principale sunt Max Murgescu, om de afaceri, cu stagiu la Grădiștea, școala de secu, bun finanțist, obsedat de un caiet al lui Emin și Louise Baghiu, jurnalistă care-l dă în gât pe Max ca tip corupt. Louise ar fi descendentă dintr-o fiică a lui Eminescu! Max este arestat de Gaftoi, un procuror fabricat de Guevara - Gelu Voican Voiculescu, dar eliberat din lipsă de probe. Este o Românie în prag de revoltă, de colaps politic, de război civil. Personaje sunt președintele Cocârț - Băsescu, primul ministru Garfield-Ponta. Apar și mișcări politice cum este Calea Dreaptă, un fel de USR care intră în război cu Sutanele Negre - AUR. La Calea Dreaptă sunt lideri un general de sec!? Pârșu –Pleșu, care i-a dat editura lui Școlici-Liiceanu. Or mai fi și alții pe care eu nu i-am depistat. Vremea este sumbră, plouă încontinuu, ca apoi să vină iarna cu nămeți imenși și lupta dementă celor două mișcări politice. Final neclar, multă acțiune, harababură, și la noi și în Europa, mai vine și Covidul.

Între cele două romane mai este și acest solomonar - cerșetor care este un fel de jidov călător prin veacuri, cu sarcini foarte neclare în roman, doar să-i dea titlul.

Un roman prea lung și un eșec lăudat de unii critici literari pe care eu nu mai dau doi bani.


2 comentarii:

  1. Bună Joe, Îți admir ca de obicei energia revoltată cât si revolta energetică. Înainte de a părea enigmatic, mărturisesc cu modestie că sunt Andrei Aszodi din diaspora Helvetica. Am citit recenzia ta si îți mulțumesc ca ma-i scutit de o cheltuială inutilă de 70 de lei. Mai fir-ar sa fie ... îmi pare rău că ai pierdut aproape 1,12 bănuți (fără coperte) citind cartea unui chirurg "obsedat de antisemitism" despre un "jidov rătăcitor" care in loc să se lase purtat de luceafăr jignește pe creatorul acestuia din urmă care a fost doar un om; ca atâția alții.

    RăspundețiȘtergere
  2. Voiam sa zic 1,12 banti / pagina :)

    RăspundețiȘtergere