sâmbătă, 25 februarie 2023

Cerere în căsătorie după A. P. Cehov


Astă seară am inaugurat Teatrul Victoriei care se află în fosta sală de cinema Modern Sebastian Papaiani. Cred că marele actor Papaiani ar fi fost fericit dacă ar fi aflat că sala cinema a devenit sală de teatru. De fapt trebuia să merg ieri la un spectacol, care a fost însă amânat. 

Trebuie să spun că această sală de teatru are cele mai confortabile fotolii.

Piesa este o farsă scrisă de Anton Pavlovici Cehov și se râde tot timpul.

Am cercetat despre piesă pe internet și am observat că în farsă trei personaje, tatăl Stepan Ciubukov, fiica Natalia și vecinul Ivan Lomov. Observ că mai toate punerile în scenă au înlocuit pe tată cu mama, tatăl fiind decedat. În punerea în scenă pe un perete în centru apare fotografia lui Cehov pe post de Ciubukov decedat și tot timpul când se face referire la el personajele spun: Fie iertat!

Ivan, un tânăr negustor vine la vecine să ceară în căsătorie pe fiica Natalia. Omul este extrem de emoționat și când apare Natalia în loc să o ceară în căsătorie începe o dispută pentru un teren la care atât Ivan cât și Natalia spun că le aparțin. Cearta degenerează și apare și mama și se iau și mai rău la ceartă și Ivan este alungat de cele două femei. După plecarea lui Ivan mama îi mărturisește că acesta venise să-i ceară mâna Nataliei. Disperată Natalia îi cere mamei să revină. Ivan se reîntoarce și in loc să o ceară în căsătorie începe să se certe cu Natalia cine are un câine de vânătoare mai bun. În fine, mama îl obligă pe Ivan să o ceară în căsătorie și Natalia acceptă.

Pare că totul se termină, dar mai este un final. Se petrece după câtva timp, când se fac pregătirile de nuntă. Natalia însă face nazuri și vrea să renunțe la căsătorie. Ivan îi face toate poftele și Natalia nu poate trăi decât în contradicție cu Ivan. Și așa mama Nataliei îl obligă pe Ivan să o contrazică ca să o facă fericită pe Natalia. Final!

Piesa a fost pusă în scenă de Teatrul Infinit, București cu următoarea distribuție:

Ivan - Ștefan Oprean 

Natalia - Oana Burcescu

Mama - Grațiela Popa

Piesa a fost regizată de Andrei Codarcea.

Lumea s-a amuzat sănătos, nu știam să fi fost atât de comic Cehov, și a fost o surpriză plăcută și spectatorii s-au simțit bine.

Sper să mai văd teatru la această sală nouă din Pitești.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu