luni, 20 februarie 2023

Două seriale meseriașe scandinave















Am văzut două seriale scandinave făcute extrem de profesionist, Advokaten - Avocatul și Gidseltagningen - Sub pământ.


Avocatul primul realizat în două serii separate se ocupă de doi frați, unul ajuns avocat și sora, ajunsă polițistă în Danemarca. Serialul are loc în cele două orașe despărțite de strâmtoarea Oresund: Copenhaga și Malmo care sunt legate de un pod care este străbătut într-o jumate de oră. Limba care este vorbită pare a fi suedeza, dar nu este mare diferență de daneză.

Cei doi frați par a nu fi biologic frați, pentru că sora este albă, însă fratele avocat pare a fi de undeva din orient fiind foarte închis la piele. Dar acesta este doar un detaliu. Sara era polițistă dar avea probleme cu drogurile, heroină și avea un copil cu un medic dec origine orientală.  Avocatul Frank Nordling (Alexander Karim) este unul de succes și este atras de avocatul suedez din Malmo Sven-Eric Wisen (Nikolaj Kopernikus) în biroul lui de avocatură. Nordling acceptă pentru că acesta pare a fi într-o legătură cu mafiotul Thomas Waldman (Thomas Bo Larsen). Acesta este bănuit că ar fi fost cel care a aruncat în aer automobilul în care se aflau părinții lui Frank și Sara Khalil (Malin Buska), tatăl lor era polițist și se pare că aflase de afacerile criminale ale lui Thomas. Nordling avea abilitatea să scoată din pușcărie pe tot felul de dubioși. Unde nu reușește este la fiica lui Waldman, Thereze (Sara Hjort Ditlevsen). Acesta moare în pușcărie foarte dubios, spânzurându-se și Nordling vrea să redeschidă poliția ancheta privind moarte ei. Waldman avea doi locotenenți, unul sârb, evident, Bogdan Nikolitch și un tânăr asasin Marcos (Johannes Lassen). Nordling reușește în final să afle cine i-a omorât părinții și cine a fost criminalul care o omorât-o pe Therese.  Serialul este inspirat de romancierul Jens Lapidus faimos pentru Trilogia neagră a Stokholmului.















Gidseltagningen - Sub pământ este un serial danez care are loc în Copenhaga. Ele are tot două serii separate și este mult mai tensionat, pentru că în ambele este vorba de acte de terorism.

În primul este vorba de răpirea de către trei teroriști a 15 călători cu metroul și aceștia sunt ascunși într-o stație nouă care nu fusese terminată. Teoria este că statul danez, ca toate alte state nu cedează șantajului terorist și nu dau bani acestora. Pentru eliberarea ostaticilor se instituie o celulă antitero TFF condusă operativ de Philip Norgaard ( Johannes Lassen). El este ajutat în negocieri de iubita lui Louise Falck (Sara Hjort Ditlevsen), actori din serialul Avocatul. Norgaard fusese luat prizonier în Irak și reușise să evadeze, alăturându-se trupelor anti tero. Celula anti tero intră în negocieri, rudele ostaticilor încep un crowd funding să strângă suma de 4 milioane de euro. Ostaticii se revoltă, dar sunt convinși să renunțe de către Norgaard. Norgaard este apelat de Partner, folosit de răpitorul din Irak, dar acesta fusese omorât deja. În final sunt strânși banii și ostaticii eliberați, cu condiția ca Norgaaard să coboare neînarmat la teroriști. Finalul este foarte fierbinte cu multe revelații.

A doua serie se petrece pe un feribot răpit de teroriști islamici. Personaj principal este June al-Baquee, daneză de origine palestiniană, care pleacă în Siria să lupte contra ISIS. Ea filmează momentul în care doi militari danezi care descoperiseră butoaie cu gaze toxice sunt uciși de forțele speciale ruse Wagner? Ea devine țintă a unui comando islamic, care avea scop să o răpească și să-i confiște telefonul vu videoclipul cu scena împușcării soldaților danezi. Este clar că rușii și-au băgat și ei coada. Norgaard care-și refăcuse viața alături de o psiholoagă, pleacă aiurea să-i urmărească pe răpitori și așa ajunge pe feribotul care circula din Helsingfors - Elsinore (Hamlet!) către Suedia Helsingborg! Teroriștii iau ostatici pe călătorii din feribot și începe acțiune de eliberarea a ostaticilor. Apare și negocierea ticăloasă a serviciilor militare daneze cu rușii ca să nu-i enerveze, vezi acum Ucraina! 

Merită văzute că sunt realizate profesionist , la fel ca acelea realizate de BBC și alte televiziuni engleze.


3 comentarii:

  1. Pentru amatorii genului indraznesc sa recomand https://en.wikipedia.org/wiki/A_Spy_Among_Friends

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite aici că l-am amintit, l-am văzut pe la începutul lui ianuarie https://joenegut.blogspot.com/2023/01/jurnal-de-inceput-de-carti-filme-si.html

      Ștergere
    2. M-as fi mirat ca tu sa ratezi un asemenea subiect; mea culpa!

      Ștergere