luni, 26 septembrie 2022

Harmonia Mundi recital cu Diana Jipa și Ștefan Doniga

Diana Jipa și Ștefan Doniga



Astă seară am urmărit recitalul violonistei Diana Jipa și a pianistului Ștefan Doniga, un turneu sub denumirea Harmonia Mundi în memoria marelui om politic român Nicolae Titulescu de la a cărui naștere se împlinesc 140 de ani. A fost o surpriză plăcută, Ștefan Doniga se află pentru prima oară la Pitești, Diana Jipa a mai fost oaspete a Filarmonicii Pitești. 

Ștefan Doniga și Cristina Păiuș Nuică

Domnul Doniga  a invitat-o pe scenă pe doamna Cristina Păiuș Nuică istoric, specialist în Titulescu care a prezentat personalitatea marelui european interbelic care a fost un campion al păcii la Liga Națiunilor al cărei președinte a fost.

Și pentru că Titulescu a militat pentru pace și înțelegere între națiuni programul pregătit de cei de doi artiști a fost de la compozitori din toate etniile care au trăit în România.

Programul a început cu Impromptu concertant pentru vioară și pian de George Enescu. Înaintea fiecărei piese Ștefan Doniga făcea o prezentare a compozitorului care urma să fie interpretat.

 A urmat Sonatina nr.1 pentru vioară și pian op.12 de Walter Mihail Klepper, șvab din Lugoj care la origine a fost strungar! Așa erau vremurile glorioase ale comunismului stalinist din începutul deceniului 6. Pentru că finalmente Klepper a urmat studii muzicale și din 1983 a emigrat în Germania Occidentală.

Piesa care a urmat aparține basarabeanului Eugen Doga și s-a intitulat Balada pentru vioară și pian.

A urmat Patru dansuri  clasice românești pentru vioară și pian de Hilda Jerea compozitoare de origine evreiască, care a fost în anii 50 președinta Uniunii Compozitorilor din România. 


Piesa următoare a aparținut lui Theodor Rogalski, compozitor de origine poloneză și intitulată Baladă pentru vioară și pian.

Piesa care a urmat a fost Mica suită pentru vioară și pian de Mihail Jora, cu origini armenești unul din marii noștri compozitori și fondator al Orchestrei Radio.

Alfonso Castaldi, compozitor de origine italiană  a fost autorul Elegiei, piesă în aranjamentul Dianei Jipa.

Iată că a fost și un compozitor maghiar de faimă universală, Bela Bartok, născut la Sânnicolau Mare care era să devină cetățean român, un mare folclorist al muzicii populare românești. Din creația lui Bartok a fost interpretată piesa Șase dansuri populare românești. De această piesă am auzit prima dată în Italia, la Siena, în 2003. Un tânăr dirijor indian student  la Academia Chigiana cu care stăteam în pensiunea Ciompi (vezi răscoala din Florența) m-a rugat să-i traduc titlurile celor șase dansuri. I le-am tradus cu excepția piesei Poarga care de fapt era Poarca, jocul românesc cu bâte. De asemenea Ștefan Doniga ne-a relatat despre invitația lui Enescu pentru Bartok să fie membru de onoare al Societății Compozitorilor Români. Și cum a memorat compoziția lui Bartok pe tren și a doua zi a cântat-o liber fără partitură!

Piesa finală din concert a fost Hora Staccato prelucrată de Jascha Heifetz a lui Grigoraș Dinicu, compozitor de origine romă.

Totuși a fost și un bis, Balada lui Porumbescu!

O foarte plăcută seară muzicală.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu