duminică, 18 septembrie 2022

Preda Adevărul ca o pradă de Bogdan Răileanu


Urmăresc România Literară de la apariția de acum 54 de ani din 1968. Revista și-a dovedit pe deplin utilitatea pentru că aici găsesc recomandări de lectură. Așa am găsit această carte: Preda Adevărul ca o pradă. Titlul parafrazează cartea lui Marin Preda cu caracter autobiografic  Viața ca o pradă

La Editura Polirom s-a lansat inițiativa unor biografii romanțate a unor personalități culturale. Printre acestea este și cartea tânărului scriitor Bogdan Răileanu cu titlul de mai sus. Acesta este absolvent de Jurnalism  și a mai scris povestiri și romane. Cronica din România literară este foarte pozitivă și asta m-a determinat să cumpăr și să citesc cartea.

Recunosc că de mult nu mai citisem un roman românesc, chiar dacă acesta este o biografie romanțată. Cel puțin în prima parte Bogdan Răileanu are talentul să scrie în genul lui Preda, fără să fie Marin Preda. Indiscutabil, Marin Preda este cel mai important romancier român postbelic. Citind cartea mi-am dat seama că i-am citit cam tot ce a scris. Preda este romancierul țăranului din sud, sau din zona extracarpatică. Eu, cel puțin citind Moromeții la sfârșitul liceului am debordat de entuziasm, pentru că reciteam viața mea la țară la Aluniș Prahova în vacanțele de vară. Trăind apoi în zona pe care o descrie Preda, târgul de la Pitești fiind un obiectiv important al lui Pațanghel, tatăl romancierului am revăzut imagini ale Moromeților. 

Dacă prima parte a biografiei lui Preda o regăsim și în cartea scriitorului, Bogdan Răileanu are inteligența și deschiderea să recreeze pagini vii din viața matură a lui Marin Preda, devenit un scriitor de primă mână. Este interesant că Marin Preda este tot timpul sub ochii securității, inclusiv prin prietenul din tinerețe Sergiu, devenit securist. O problemă care nu este clarificată nici în carte, nici din informațiile pe internet este dacă a fost membru de partid. Pentru că e clar că cel puțin în prima parte a vieții și când era deja un scriitor renumit Preda a refuzat să devină membru PCR. Securitatea l-a urmărit și a încercat să intervină în viața lui. Inclusiv moartea lui ridică foarte multe semne de întrebare și nu este exclusă implicarea securității  în moartea sa. 

În roman apare figura importantă a poetei și primei lui soții Aurora Cornu acre a descoperit manuscrisul Moromeților și l-a încurajat să-l rescrie și să-l publice. Apariția Moromeților a fost un eveniment al anului 1957 proiectându-l pe Preda în rândul scriitorilor importanți. Trebuie să mărturisesc entuziasmul meu la lectura cărții sale Viața ca  o pradă în 1977, unde apare figura lui Virgil Ierunca, neîmpăcatul critic al regimului comunist din România de la microfonul Europei Libere, pe care eu am ascultat-o neîntrerupt.  

Pentru mine Marin Preda a fost cel mai liber scriitor din perioada comunismului românesc. El a avut luciditatea să descrie societatea românească așa cum era, un scriitor pentru care realismul socialist a dispărut din creația lui, când a devenit un scriitor important. Chiar dacă începuturile de scriitor l-au obligat să facă compromisuri. Dar și atunci se vede marea sa putere de creație și autenticitatea. 

Cartea de față reflectă destul de autentic personalitatea acestui scriitor extrem de important pentru perioada comunistă.

O recomand și eu cu căldură spre lectură!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu