joi, 8 septembrie 2022

După 20 de ani de Alexandre Dumas


 




















După cum mi-am propus, am reluat lectura acestei celebrei trilogii a lui Alexandre Dumas-Pere. 

După 20 de ani se petrece exact în anul 1648, după 20 de ani de la evenimentele din primul roman al seriei D'Artagnan. Cred că l-am citit prin liceu și-mi aminteam vag de el.

Perioada istorică este importantă. 1648 marchează finalul primul război european Războiul de 30  de ani încheiată cu Pacea din Westfalia. Franța îngrijorată de puterea imperială germană combinată cu cea spaniolă intră în război. Se alege în final cu anexarea Flandrei, a Lorenei și Alsaciei, teritorii care dau hexagonul Franței de azi. Prințul Conde învinge infanteria spaniolă Tercio invincibilă până atunci la Rocroi și Lens. 

În Franța este perioada copilăriei lui Ludovic al XIV-lea, el are fix 10 ani. Atunci izbucnește Fronda, revoltă a nobilimii împotriva absolutismului regal și a Parlamentului burghezilor din Paris. Franța era condusă de cardinalul Mazarin, favorit al reginei Ana de Austria. 

Peste Canalul Mânecii Anglia este în război civil. Charles I se războiește cu Parlamentul englez care are conducător militar per Oliver Cromwell. 

Și Dumas îi bagă pe D'Artagnan și cei trei mușchetari Athos, Porthos și Aramis în acțiune. 

D'Artagnan este locotenentul mușchetarilor regelui, deci la ordinele lui Mazarin. Mazarin știa de isprăvile legendare ale celor 4 mușchetari și îl abordează pe D'Artagnan. El promite că îi mobilizează pe ceilalți trei mușchetari. Dă de Porthos care a ajuns bogat și ar vrea să fie înnobilat baron. Dar Aramis ajuns abate la o mânăstire de iezuiți și prin relațiile cu cei din Frondă nu acceptă propunerea lui D'Artagnan. La fel Contele de la Fere este adept la Frondei, dar vrea să-l lanseze pe tânărul Raoul viconte de Bragelonne în cariera militară. Raoul este de fapt fiul lui, făcut cu ducesa de Chevreuse, șturlubatica amantă a lui Aramis, ochi alunecoși, inimă zburdalnică. Și Aramis în final obligă nășirea fiului ducesei de Longueville de către tânărul rege Ludovic, fiu al lui Aramis. 

Până la urmă cei patru ajung să se implice în evenimentele din Anglia. D'Artagnan și Porthos se duc în Anglia ca measageri ai lui Mazarin la Cromwell, iar Athos și Porthos ca trimiși ai reginei Henriette soția lui Charles I. Ei încearcă să-l salveze pe regele Angliei, dar nu reușesc, Dumas nu schimbă contrafactual istoria, dar descrie aventurile celor 4 mușchetari în încercarea lor de salvare al regelui Angliei.  Nu reușesc și Mordaunt face pe călăul care-i taie capul lui Charles I!

Factorul perturbator în roman este Mordaunt! Mordaunt este fiul lui Milady de Winter. Cine este tatăl? Pare a fi contele de Winter, dar Dumas pune un semn de întrebare și pare a fi fiul lui Athos cu Milady care-i fusese primul ei soț. 

Cei patru mușchetari îl iau prizonier pe Mazarin și-l silesc să semneze tratatul cu Parlamentul. De asemenea, Porthos primește de la regina Ana de Austria baroniatul. D'Artagnan primește gradul de căpitan al Mușchetarilor regali. Athos nu vrea nimic dar D'Artagnan aranjează ca vicontele de Bragelonne să intre în armata regală.

Și cu aceasta se termină al doilea roman al trilogiei. 

Romanul este scris alert, frumos și plăcut. Mi-am făcut mare plăcere să-l recitesc.

 


4 comentarii:

  1. Profit de acest moment trist, decesul Reginei Elisabeta a II. Pentru că în roman apare Charles I cel care a fost executat de Parlament în 1649. După Lordul Protector Cromwell monarhia a fost restaurată și fiul Charles a II-lea a urmat la tronul Angliei din 1660. După 362 de ani urmează pe tronul Angliei Charles al III-lea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intotdeauna iti citesc cu placere randurile memorialistice din liceu,facultate si Institut.
    Acum am vrut in mod deosebit sa ma refer la modul de a prezenta filme sau romane ca adaugi cu mult talent intre diverse actiuni cateva fraze bine venite cu punere in tema cu date istorice,care intregesc de minune actiunea si aduc un plus de cunostinte bine venit-felicitari
    I.Baltac

    RăspundețiȘtergere
  3. ...de Joule Verne nu te apuci ?...si fratii Grimm ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Jules Verne este specific adolescenței, Grimm esre pentru bucuria copiilor, CEi trei Mușchetari este pentru toate vârstele!

      Ștergere