luni, 19 septembrie 2022

Languages of the Truth 2003 -2020 de Salman Rushdie


Această carte am început-o înainte de atentatul care s-a produs la viața acestui important scriitor. Pentru că este o culegere de eseuri, de luări de cuvânt, de prezentări a unor expoziții. Sunt aici lecții ținute la universitatea americană Emory University. Sunt eseuri literare, este o comparație între cei doi mari scriitori contemporani  Cervantes și Shakespeare. S-ar putea că Shakespeare să fi citit s-au auzit de Cervantes, sunt doar presupuneri. Interesante sunt două dintre contribuțiile finale din carte The Unbieliever's Christmas și Pandemic: A Personal  Engagement with Coronavirus,  adică Crăciunul unui necredincios și Pandemia: O relație personală cu Coronavirus.

În primul eseu Rushdie își povestește experiența sa ca musulman cu Crăciunul creștin. Întâmplarea face ca Rushdie să fi făcut studiile primare la o școală englezească din Bombay, iar apoi la Colegiul Rugby din Anglia. Așa că era familiar cu cântecele Crăciunului ca: Venite fideles și altele. Copii săi, dar și ai surorii sale nu au nicio problemă să serbeze această mare sărbătoare creștină mai ales când primești cadouri. 

Interesantă este experiența sa cu Covid. Rushdie și-a amintit că a avut două momente critice cu sănătate. S-a îmbolnăvit de febră tifoidă și era să moară pentru că nimic nu îl vindeca și atunci când medicul familie i-a spus tatălui său că doar un nou tip de antibiotic poate să-l însănătoșească. Și tatăl său l-a găsit și s-a vindecat. A doua oară a făcut o dublă pneumonie în 1984 și a scăpat. Și așa în 2020 a venit pandemia și a făcut Covid. Norocul lui Rushdie este că a făcut o formă mai ușoară și a avut anticorpi, înainte de a apărea vaccinurile anti covid. Aceste momente critice din viața lui nu anunțau cu nimic din oribilul atac la viața lui comis de un imbecil fanatizat. Așa că amenințarea lui Komeini a devenit o realitate. Și asta pentru că Rushdie a fost amenințat pentru curajul romanului său Versetele satanice considerat de nebuni islamici ca blasfemiator.

Rushdie este extrem de sensibil la rasism și la orice formă de ură și xenofobie mai ales că are amintirile din Colegiul Rugby. Și atunci cu tot covidul moartea lui George Floyd a declanșat valul de proteste la care a aderat și Rushdie. 

Aș mai menționa evocarea actriței Carrie Fisher celebră pentru rolul ei din Princess Leia din Star Wars cu care Rushdie a avut o frumoasă prietenie până la decesul actriței. 

Este o carte interesantă pentru că Rushdie este un mare scriitor și un rafinat cunoscător al literaturii.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu