duminică, 9 octombrie 2022

Un pic mai rău de Michel Houellebecq


Am citit cartea lui Michel Houellebecq cu titlul semnificativ: Un pic mai rău. Cartea este o culegere de articole scrise de autor și mai multe interviuri. Titlul cărții este dintr-un articol scris în timpul lockdown - restricțiile cauzate de covid 19 în anul 2020. Analizând cele întâmplate din punctul de vedere al scriitorilor francezi el concluzionează: va fi ca mai înainte, dar un pic mai rău!

Michel Houellebecq devine cu prima sa carte Extinderea domeniului luptei devine instantaneu un scriitor foarte citit cu mare succes de public. El este  extrem de controversat, pentru că atacă islamul care vrea să impună propriile sale legi în Franța. Subiectul este reluat și în Supunere. Cărțile sale au fost traduse rapid și în România și le-am citit cu interes, chiar dacă nu totdeauna sunt de acord cu autorul, le-aș citi și în franțuzește, dar sunt precar abia pot citi un ziar. Cărțile au o puternică tentă erotică, nu se ferește să vorbească frontal despre sex, trezind și reacții pudibonde.

Houellebecq este un scriitor în descendența lui Joseph de Maistre și Charles Maurras. Este după unii un reacționar.

M-au interesat ideile din dialogul autorului cu Geoffroy Lejeune privind statutul actual al bisericii catolice. Houellebecq apreciază ortodoxia care nu are pretențiile universaliste ale catolicismului. Eu ca ortodox nu sunt de loc fericit cu conservatorismul și retardarea ortodoxă. 

Pentru că este conservator cu accese reacționare Houellebecq îl apreciază pe Trump  pe care-l numește clovn și chiar pe Putin. Cred că între timp și-a mai nuanțat opiniile.

Houellebecq domină literatură franceză de azi și ar fi meritat el premiul Nobel pentru literatură dacă Academia voia să-l dea unui francez și nu victimei islamului Salman Rushdie. Dar cum să-l dai la astfel de scriitori citiți și apreciați când ei nu sunt prea corecți politici, cum spune Julian ploieșteanul parizian. Trebuie încurajați cei care practică ceea ce azi se numește curentul woke, dezvoltat de falimentarii marxismului din universitățile americane.


Un comentariu: