marți, 25 octombrie 2022

Gramatica civilizațiilor de Fernand Braudel


Am terminat de citit cartea lui Braudel Gramatica civilizațiilor, carte scrisă acum 60 de ani prin 1962.

Marele istoric Fernand Braudel era preocupat de felul în care liceenii francezi învață istoria. Și din acest motiv el scrie această carte. 

Începe cu Islamul, continuă cu Extremul Orient, India și China și un pic de Japonia. Apoi se ocupă de Africa. Volumul doi al cărții este despre civilizația europeană, cea a Americii latine, a Americii, adică SUA ca să continue cu moștenirea colonialismului englez și în final civilizația sovietică. 

Este foarte interesant că marele istoric Braudel dă o imagine corectă asupra istoriei acestor civilizații. Atunci când încearcă să proiecteze viitorul se înșeală destul de tare. Asta arată cât de greu este să prevezi viitorul din realitatea curentă.

Despre India afirmă că cei cu pielea închisă sunt cuceriți de cei cu pielea albă, mongolii descendenți din mongoli, Asia Centrală și apoi de englezi, lucru care azi ar fi categorisit drept rasism! India și China sunt civilizații vechi și care se transformă greu. A contat budismul exportat în China și Japonia. China a avut o evoluție mai specială., ea nu a avut mari nobili, fiind condusă de birocrația mandarinilor, ca să fie cucerită finalmente de comunismul lui Mao. Nu era clar unde evoluează China pentru Braudel, care va trece apoi prin revoluția culturală, dar care apoi sub Deng Hsiao Ping transformă economia într-una capitalistă care a dus acum la o Chină marea fabrică a lumii și a două ei economie.

Nici de Islam nu are proiecții clare, aici se alunecă spre terorismul de azi, dar și transformarea zonei Golfului Arabic într-o zonă de maximă prosperitate din petrol. 

Despre Europa Braudel spune că istoria ei este istoria evoluției relațiilor umane despre dorința de libertate și emancipare obținută prin revoluții, cum a fost cea engleză din 1649 cu executarea lui Charles I, care a culminat apoi cu revoluția glorioasă din 1688 când burghezia obține controlul regatului, care devine o monarhie constituțională condusă de parlament și cea mai mare putere economică și colonială datorită decolării revoluției industriale. În Franța absolutismul regal sfârșește în Revoluția franceză din 1789 și republicanismul devine forma constituțională.

În final Braudel se ocupă de Rusia țaristă și urmașa acesteia Uniunea Sovietică. El identifică corect că pentru a reuși revoluția lui Lenin instituie teroarea și apoi Stalin conduce ca un dictator total. Succesele de la începutul anilor 60 îl fac pe Braudel să aibă o atitudine optimistă privind viitorul URSS. Comunismul sovietic se prăbușește în 1989 și finalmente în Rusia în 1991, cînd URSS dispare și apar 15 țări noi independente. Dacă în partea occidentală europeană se alege democrația, Rusia și republicile din Asia Centrală aleg dictatura. Cea mai periculoasă este cea a lui Putin care a declanșat acest război complet stupid cu Ucraina pe care-l pierde.

Interesant în această carte este că poți analiza trecutul, dar e greu să prevezi viitorul. Și asta în condițiile a trecerii a doar 60 de ani!

Asta arată că lumea evoluează rapid și din cauza revoluției industriale și a digitalizării și inteligenței artificiale. 

Dacă în 1990 Francis Fukuyama prevedea sfârșitul istoriei, în sensul victoriei democrației de tip europeano-americană și el s-a înșelat!


PS Coperțile cărților mele arată mai bine decât cele din imaginile găsite pe internet!

3 comentarii:

  1. Am citit o recenzie a acestei carti facuta de un alt cunoscut. Imi amintesc ca m-a pufnit risul ca sa zic asa cind erau discutate prezumtiile de viitor ale civilizatiei in diferite parti ale globului. Atunci mi-am zis ca autorul este unul din marii speculanti ai scrisului dar daca este occidental este inghitit de toti trogloditii din lume..
    Vad ca indienii incep sa conduca prin anglia adica aia bruneti ii conduc acasa la ei pe cei blonzi. Basca ca mai sunt si Lgbt .
    Acum 60 de ani nimeni nu se astepta la explozia Chinei de azi. China era judecata dupa ce se intimpla acolo atunci. Astazi este exact invers.
    Acum 30 de ani nu se astepta nimeni la explozia capitalismului originar in Ursss si tarile supuuse ei sau / si rezultate din ea. Cine ar fi crezut ca in estul Europei se va naste cel mai dur capitalism ? Un capitalism al oligarhilor care detin capitaluri de neimaginat. Si nu este nici-o deosebire intre fostele tari comuniste sau rezultate din URSS. Rusii au dat din nou tonul ptr felul de a fi al umanitatii capitaliste,
    Sa vedem cu ce vin chinezii.
    Prevezi ca Rusia va pierde razboiul. Sa dea domnul dar nu cred ca va fi asa de usor. Oricum nucleara din ghearele lor este o realitate. . Toata lumea o sa tina seama de asta !!!
    Citesc un rezumat care circula in prezent pe internet. Pe undeva rezulta ca actiunea mondiala in domeniul LGBT este o chestiune care este guvernata ( cu multa discretie ) de guvernele tarilor occidentale si nu numai. Adica zic ei ca homosexualitatea ar fi o metoda / practica sigura de reducere a exploziei demografice care sta sa inabuseasca planeta. Nu cred ca este doar o speculatie mai ales ca la un congres din 2017 50 de laureati ai premiului Nobel au spus ca cea mai grava problema a umanitatii este suprpopularea planetei.
    Mai discutam pe tema asta mai ales ca celelalte practici de reducere a demografiei sunt de natura juridica criminala . Ma refer la exterminarea populatiei prin mijloace biologice , nucleare sau infometare

    RăspundețiȘtergere