sâmbătă, 23 decembrie 2017

SAPIENS de Yuval Noah Harari

Au trecut deja câteva zile şi o altă carte eseu de Lucian Boia ca să mă apuc să-mi scriu impresiile generate de cartea istoricului israelian cu un doctorat la Oxford, Yuval Noah Harari.
După câte ştiu carte a fost favorabil primită peste tot, Barack Obama a citit-o, reacţiile în media extrem de favorabilă.

Eu am să încerc să găsesc lucrurile cele mai interesante şi surprinzătoare din caestă carte.

Este o carte despre noi, despre strămoşii noştri. Aşa am aflat că Homo Sapiens cel apărut acum vreo 100000 la 50000 de ani în Africa de Est este una din speciile de hominizi. Atunci când grupurile de oameni au început să părăsească zona  Africii spre Eurasia ei au întâlnit alte grupuri de hominizi precum Homo Erectus în Asia şi Neanderthalii în Europa. Aceştia din urmă aflu că erau blonzi cu ochi albaştri, dar au fost exterminaţi de Homo Sapiens. Totuşi omul de azi are şi ceva gene de Neanderthal, vreo 5-6%. Revoluţia cognitivă, începută acum 50000de ani care marchează marşul cuceritor al lui Homo Sapiens şi se datorează dezvoltării vorbirii la Sapiens. Şi vorbirea am aflat cu surprindere s-a dezvoltat din bârfă pentru că semnalizări vocale privind lucruri importante legate de supravieţuire au şi alte animale.  Harari ne spune despre aceşti oameni care au cucerit planeta şi care timp de 35000 - 400000 de ani au fost vânători culegători. Ei aveau creierul mai mare de cât noi cei de azi, dezvoltat pentru a evita primejdiile şi erau sănătoşi pentru că bolile vor fi transmise de animalele domesticite. 

Dar creşterea populaţiei umane a determinat acum 15000-10000 de ani Revoluţia  Agrară. Oamenii au devenit sedentari şi-au construit bordeie nu mai trăiau în peşteri. Agricultura a adus şi sărăcia pentru că oamenii erau dependenţi de rezultatele recoltelor. 
Harari nu mai spune nimic de foştii vânători. Opinia mea este că aceştia au devenit aristocraţia agricultorilor, pentru că vânătoarea a devenit apanajul exclusiv al nobilimii, al regilor şi împăraţilor. 

O altă mare revoluţie a fost Revoluţia Scrisului. Aceasta a apărut ca necesitate a agricultorilor pentru că trebuiau să noteze rezultatele recoltelor. De altfel primele tăbliţe cu cuneiforme conţineau informaţii economice. Peste milenii aceste tăbliţe au fost descifrate de oameni de ştiinţă veniţi ca imperialişti în Orientul Mijlociu, Rawlinson, Champolion hieroglifele egiptene. Agricultura a dezvoltat organizarea socială, statele şi imperiile care în accepţia lui Harari au avut un rol pozitiv pentru că au stimulta dezvoltarea. 

Un alt moment important a fost Revoluţia Ştiinţifică  care a a apărut acum 500 de ani acompaniată de descoperirile geografice şi dezvoltarea capitalismului. Vorbind de această epocă Harari face apologia statului de drept printr-o fabulă. Asta ar trebui subliniată mai ales pentru mitocanii majoritari din Parlamentul României. 
Un bogătaş german îşi trimite cei doi fii să facă afaceri unul în Spania la Madrid şi altul în Olanda în Amsterdam. Suntem în seecolul al XVII-lea şi tînprul din Madrid împrumută pe regele Spaniei cei 10000 de taleri pentru a-şi finanţa războaiele.  Cel din Amsterdam investeşte în Compania Asiei de Est şi face bani frumoşi. Cel din Spania este obligat de rege care este un tiran să-i mai împrumute bani cu ameninţarea că va fi băgat la ocnă. Cel din Amsterdam câştigă bani şi când se întâmplă un accident pe mări este despăgubit pentru că Olanda este un stat de drept faţă de tirania din Spania.  

După Revoluţia Ştiinţifică a apărut la sfârşitul secolului XVIII este Revoluţia Industrială, epocă care o trăim şi noi azi. 

Harari începe să facă o filosofie a evoluţiei umane care după cum se dezvoltă lumea sub impulsul revoluţiei industrialo - ştiinţifice.  El crede că avansurile medicinei vor duce la o clasă de oameni superiori care nu vor mai muri, dacă bolile sunt eradicate. Am destule dubii despre acest lucru. 


De fapt toate aceste consideraţii sunt cuprinse în volumul următor scris de Harari, Homo Deus.

2 comentarii:

  1. Joe daca kenyanul Obama este o referinta pentru tine pot sa-mi fac o imagine generala despre valoarea articolelor tale. Vezi ca tocami a fost prins ca se ocupa printre altele si cu traficul de droguri: https://www.youtube.com/watch?v=YgdBZ8aulwE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiu dacă eşti conştient, dar Barack Obama are origini clare chiar de unde se trage Homo Sapiens.
      Aşa mai uşor cu prostii şi fake news.
      Fii mai reţinut!

      Ștergere