vineri, 8 decembrie 2017

O conferinţă surprinzătoare - despre CERN!

Dr. Burkhard Scmidt
Astă seară la Universitatea Piteşti a fost invitat doctorul Burkhard Schmidt de la CERN.

Conferinţa s-a desfăşurat în sala de festivităţi de la Facultatea de Economie şi Drept. Am fost invitat de dr. Cătălin Ducu, cadru didactic la Universitatea Piteşti. Spre marea mea dezamăgire  nu a participat nimeni de la ICN, cu toate că au primit invitaţii, dar se pare că nu au ajuns unde trebuie!

Conferinţa sa a fost extrem de interesantă şi surprinzătoare. Dr. Schmidt este unul dintre cei care se ocupă de instrumentele de măsură de la CERN. El ne-a pus la curent cu detecţia undelor gravitaţionale pentru care s-a primit premiul Nobel pentru fizică făcute cu LIGO din SUA şi VIRGO din Italia.
Dr. Schmidt ne-a povestit cum detectarea bosonului Higgs a rezolvat o enigmă  privind interacţiile tari ca să conducă la noi enigme nerezolvate. 


Ne-a vorbit şi de vârsta universului, stabilită de radiaţia reziduală de la Big Bang.


Ne-a explicat că din universul cunoscut doar 5% este materie, restul este materie întunecată şi energie întunecată pe care fizica nu ne explică.

Şi apoi folosind argumentaţia folosită de Einstein, şi mari clasici înaintaşi precum Galilei şi Newton au fost credincioşi. 

Şi foarte interesant a demonstrat că fizica nu negă ci argumentează existenţa lui Dumnezeu şi că Biblia argumentează în favoarea ştiinţei dacă ştii cum o să o citeşti. 

Mi-au plăcut şi întrebările tinerilor care am înţeles că NU studiau fizica. 

A fost o seară interesantă şi incitantă.

13 comentarii:

  1. Salut, Joe! Dă-mi și mie, te rog, adresa de e-mail a lui Ducu!mi-ar fi plăcut să particip la conferință!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok ,maine mergi la slujba de Duminica ..!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Omul ăsta a arătat de fapt că nu doar românii sunt bigoți și țicniți; dacă știi să citești previziunile lui Nostradamus poți demonstra și explica orice !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi Sorin, aici te cam înşeli.
      În conferinţă Schmidt a folosit inclusiv argumentele lui Richard Dawkins, ateistul cel mai virulent

      Am avut surpriza să aflu că quarccii nu mai sunt nişte noţiuni abstracte cum citeam la Biblioteca IFA în 1972 ci şi ei sunt detectaţi. Există un quark greu care este mai greu decât un atom de aur!!!


      Este clar că cunoştinţele umane sunt limitate, că atunci când s-a descoperit bosonul Higgs asta a rezolvat doar o enigmă, dar au apărut altele în loc.

      De fapt între ştiinţă şi credinţă nu este incompatibilitate.

      Aici stă marea surpriză a descoperirilor umane.

      Ștergere
    2. 1. Pentru nimic în lume nu se poate considera că religia (aici se înțeleg de regulă religiile zise avramitice, dar e valabil pentru toate) și știința sunt compatibile ! Știința înseamnă rațiune, credințele (nu doar cele religioase) implică un defect de funcționare al creierului, incapacitatea de a judeca logic.
      2. Nu a fost meseria mea dar presupun că quarcii (izolați, liberi) nu fost detectați și probabil nici nu este posibil.

      Ștergere
    3. Nici undele gravitaţionale nu erau detectabile până de curând.
      Asta nu vrei să înţelegi tu, ştiinţa rezolvă un mister şi ajunge în faţa altor mistere!

      Ștergere
  4. printre foarte putinele opinii care nu pun in opozitie stiinta si Sfinta Scriptura! *****

    RăspundețiȘtergere
  5. Exista unele pareri ca religia este tot o stiinta, este stiinta care studiaza cu alte mijloace lumea in care traim, porneste de la un fel de ipoteza si cu acest instrument noi ne facem introspectii infinite ale comportamentului si ale relatiilor noastre cu semenii, dar si universul din jur poate fi inteles altfel, daca pornim de la posibilitatea unei gandiri initiale, a unei matrici inteligente care ne-a creat si ne suporta, prin materializarea gandirii in evolutie a acestei matrici divine, ca sursa de spiritualitate si de energie informationala...este un subiect vast...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mă bucur că această conferinţă a stârnit atâta interes. Dar este cu totul surprinzător când un om de ştiinţă dintr-un domeniu atât de avansat nu se sfieşte să-şi mărturisească credinţa în Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Joe ai o fraza neterminata sau incomplecta " Ne-a vorbit şi de vârsta universului, de faptul că universului, stabilită de radiaţia reziduală de la Big Bang ' Ma interesa ce ai vrut sa spui , pentru ca pe mine chestia asta cu Bing Bangul ca momentul si evenimentul de incepere a formarii universului nu m-a convins niciodata .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vârsta universului este stabilită de radiaţia reziduală de la Big Bang. Şi această vârsta stabilită este de 13,5 miliardede ani.
      Dacă nu crezi că a existat Big Bang atunci nu prea ai încredere în fizica contemporană şi rămâi la cea newtoniană.
      Poţi să-l ignori şi pe Einstein care astabilit ecuaţiile spaţiu timp. Interesant că am citit despre găurile de vierme care credeam a fi doar o idee SF. Nu este! Este o soluţia la ecuaţiile lui Einstein. Care ar face posibilă călătoria în timp. Dar acest concept este legat şi de găurile negre şi nu ştiu dacă poţi intra şi ieşi dintr-o gaură neagră.

      Ștergere
    2. Hai sa iti raspund ! Moderat de data asta .
      Big Bang inseamna la modul cel mai simplist existenta unei particule incarcate cu energie imensa care la un moment dat ( momentul inceputului ) este lovita de o forta si explodeaza. Pai tocmai aici este problema - existenta simultana a celor doua entitati = si particula = inseamna existenta anterioara a unei formatii cu doua elemente , deci ce sa mai vorbim a Universului compus din cel putin doua elemente.
      Fizica newtoniana este foarte buna pentru fenomene fizice specifice perceptiei umane si este imbatabila.
      Surpriza acestul raspuns vine de la Religie care explica formarea Universului din NIMIC si este chestia care a dat multe batai de cap, la multi savanti . Teoria NIMICULUI este cea care ne apropie cel mai mult de zero fizic , infinitul real si inceputurile universului. Din pacate nu s-au putut descoperi ( sau statua printr-o filozofie ) prea multe.

      Ștergere
  8. la raspunsul anterior , cel semnat de Theda , nu am facut referire la Einstein pentru ca este prematur. Fizica einsteiniana este o continuare a fizicii newtoniene pentru fenomene greu perceptibile omului . O alta fizica va rezolva problemele legate de identitatea Universului. O fizica care sa nu mai plece de la marile si imbatabilele legi ale matematicii . De exemplu mai toti suntem de acord ca nu exista valoarea zero pentru multe din marimile fizice cu care operam * spatiu , timp , masa , intensitatea radiatiei luminoase , etc . Ca sa percepem infinitul trebuie sa intelegem zeroul , si asta este ximpul pe care se va da nbatalia celei de-a treia fizici , care deja a produs multe victime , vezi Cantor si nu numai.
    Dan
    Dan Stanescu

    RăspundețiȘtergere