joi, 15 decembrie 2016

Ceaikovski la Filarmonica Piteşti

Cu Jean Dumitraşcu de ziua lui
În primul rând vreau să-l felicit de ziua lui pe directorul Filarmonicii Piteşti, Jean Dumitraşcu.
Am să-i urez: La Mulţi Ani!
Orchestra
În această seară domnul director ne-a oferit de ziua lui un program toata Ceaikovski.
Orchestra filarmonicii condusă în această seară de dirijorul Iulian Rusu a deschis concertul cu Marş slav, op. 31 de Ceaikovski. Este interesant că această piesă a fost creată dintr-un eveniment politic în Balcani, anume revolta sârbilor în 1876 şi foloseşte şi melodii sârbe în muzica creată.
Petru Iuga
A urmat apoi o altă piesă de Ceakovski, Variaţiuni pe o temă rococo, op. 33. Această piesă muzicală are ca solist violoncelul. Ei bine în această seară instrumentul solist a fost contrabasul cu Petru Iuga ca interpret. Realizarea muzicală a fost splendidă, Iuga reuşind să facă din contrabas un instrument graţios şi tonic ca un violoncel. Interpretarea sa a fost răsplătită de vii aplauze. Generos Petru Iuga ne-a oferit ca bis melodii populare din Maramureş de unde se trage, interpretate la contrabas şi voce! Sala a fost în delir!
Dirijorul Iulian Rusu
În partea a doua orchestra condusă de Iulian Rusu ne-a oferit Simfonia a IV-a în fa minor op. 36. este o compoziţie de un mare romantism, începe cu un marş urmat apoi de un vals, de imagini sonore aduse din natură. Celebră este şi partea a treia când toate instrumentele cu coarde cântă pizzicato adică cu coardele ciupite! Este o muzică de mare clasă şi calitate şi interpretarea a fost îndelung aplaudată!
Eu, Petru Iuga şi Iulian Rusu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu