luni, 10 octombrie 2016

True detective seria a doua


După excelentul mistery de prin mlaştinile bayou ale Louisisanei serialul True detective se mută în însorita Californie. 
Aici este vorba de multă corupţie, bani negri, droguri, orgii sexuale cu posibile starlete ale Hollywoodului.
Serialul începe destul de cenuşiu, primul personaj este poliţistul Ray Velcoro interpretat cu multă acurateţe de Colin Farrell. Acesta este poliţist într-o suburbie a Los Angeles-ului, Vinci. Aici este primar un tip dubios şi corupt Roy Cessani şi mai apare un alt personaj principal al serialului, Frank Semyon (Vince Vaughn) care este un speculant de terenuri avansat dintr-un semi mafiot care avea în proprietate mai multe cazinouri din zonă. El foloseşte un intermediar căruia i-a dat 5 milioane de dolari, pentru achiziţionarea de terenuri într-o zona care urmează să fie dezvoltată cu infrastructură modernă. Frank a intrat în afaceri cu un ruso-izraelian Osip Agronov. Frank îl abordează pe Velocoro cu o informaţie care îi stă pe suflet acestuia. Soţia lui a fost violată cu vreo 10 ani în urmă şi după 9 luni s-a născut un copil Chad, pe care poate fi şi al violatorului, dar pe care Ray îl consideră al lui. Din păcate soţia lui Ray a divorţat şi îi produce şicane ca să nu se vadă cu fiul lor. Frank îi indică pe violator şi Ray îl ucide. 
Apare apoi Paul Woodrugh (Taylor Kitsch) poliţist rutier pe motocicletă, acesta este acuzat de o curvă de Hollywood că i-ar fi cerut servicii sexuale în schimbul renunţării la o amendă de depăşirea vitezei. Furios Paul pleacă noapte pe motocicletă şi aproape are un accident şi dă întâmplător de intermediarul lui Frank, mort aşezat pe o bancă.
Frank este disperat pentru că intermediarul i-a luat banii şi el trebuie să intre în afacerea cu terenuri. 

Între timp apare şi Athena Bezzerides (Rachel Mac Adams), poliţist a statul California care împreună cu Ray Velocro şi Paul Woodrough sunt desemnaţi de o procurarea a Californiei să înceapă o investigaţie a morţii intermediarului. 

Paul este erou al campaniei din Afganistan, unde a fost rănit, are o iubită care îi mărturiseşte că a rămas gravidă. Paul are o problemă de afaceri homosexuale pe care le respinge, dar este şantajat de un fost camarad.

Apar nişte diamante albastre care ar fi fost vândute de o mexicancă şi poliţia întreprinde o descindere la adresa unde s-ar afla amantul mexican. Acolo se dezlănţuie infernul, mexicanii au un laborator ilegal de droguri şi aceştia sunt dotaţi cu arme automate. Mor şi oameni aflaţi la un protest şi toţi bandiţii sunt anihilaţi. Poliţiştii sunt felicitaţi şi avansaţi. 

Între timp Frank află că a fost vândut de intermediar, dar şi de fiul depravat al primarului, Tony Ceassani lui Osip şi a unui investitor care conduce firma Catalast şi acre acu are toate terenurile vizate de Frank.

Frank reluase afacerile la cazinouri unde se desfăceau droguri şi se distribuiau prostituate. Aici intră în combinaţie cu nişte mexicani care distribuia droguri.
Athena, care este fiica unui guru care predica chestii spirituale şi mai avea o soră foarte sexi o roagă pe acesta să o introducă într-un grup de prostituate care erau selecţionate pentru orgii cu oameni bogaţi şi influenţi. Autobuzul de prostituate este urmărit de Ray şi Paul care anihilează paza, Paul reuşeşte să sustragă nişte documente care atestau afacerile cu terenuri făcute în dauna lui Frank şi o salvează pe Athena care o salvează pe altă prostituată care era dată dispărută şi avea informaţii preţioase. 
Cei trei investigatori află că intermediarul a fost ucis de fiul cuplului de la care au fost furate cu ani în urmă în 1992 diamantele albastre. Cuplul fusese omorât poliţişti corupţi din Vinci, printre care şi locotenentul Burris.
Frank află că toţi oamenii lui au fost cumpăraţi de Agronov, are o explicaţie cu mîâna lui dreaptă Blake pe care îl bate ca să afle detalii despre trădare şi de faptul că minţise în privinţa lui Velcoro şi îl omoară.
De fapt violatorul soţiei lui Velcoro este prins şi arestat.
Inclusiv cele două cazinouri sunt preluate de Osip. Frank incendiază cazinourile şi fuge cu banii rămaşi.
Descoperirile detectivilor îi sperie pe corupţi care o ucid pe procuroarea care declanşase ancheta.

Paul este şantajat cu poze compromiţătoare de fostul coleg care îl cheamă într-o zonă subterană, noaptea târziu, aici află că de fapt acesta lucra pentru Catalast şi erau conduşi de şeful poliţiei Holloway, alt corupt şi ticălos. Paul reuşeşte să-.i anihileze pe ticăloşi în subterană dar este ucis când iese la suprafaţă de poliţistul Burris.

Frank îi propune lui Ray o ultimă lovitură care îi va umple de bani vor ataca pe cei de la Catalast şi Osip la o cabană unde finalizează afacerea cu terenuri. Cei doi reuşesc să dea lovitura, trag cu grenade cu gaze şi îi împuşcă cu mitralierele pe oamenii lui Osip. Frank i-a rezervat şi lui Osip un glonte. 
Frank o trimisese deja pe soţia lui Jordan (Kelly Reilly) în Venezuela şi îi promite să vină şi el în două săptămâni.

Dar totul se termină  prost aici în această a doua serie. Athena este trimis de Ray cu ajutorul unei prietene hispanice cu un vapor spre Venezuela. 

Frank cumpăr diamant de mare valoare de la un evreu hasidic şi de un paşaport de la nişte interlopi armeni. Este capturat de mexicanii care vindeau droguri şi dus în deşert unde aceştia sunt supăraţi că nu mai au unde plasa droguri. Frank le dă geamantanul unde se aflau un milion de dolari dar când unul îi cere şi costumul reacţionează(avea diamantele ascunse în el şi este înjunghiat. Frank moare pe drumul de ieşire din deşert.

Ray vrea să-şi vadă ultima oară fiul şi îşi dă seama că este urmărit la rândul lui de Burris. Îi atrage într-o pădure unde omoară vreo doi dintre ei, dar finalmente este ucis. Aici mi-e neclar de ce nu s-a dus direct al FBI să dea în gât complotul. 

Soţia lui Ray află din testul de paternitate că fiul lor Chad este de fapt fiul lui Ray, prea târziu.

În final Athena Bezzerides îi dă toate documentele unui jurnalist de la Los Angele Times şi pleacă împreună cu Jordan care adoptase un copilaş.


Final cam trist pentru un thriller plin de violenţă, dar cu interpretări actoriceşti de excepţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu