joi, 6 octombrie 2016

Elle un film de Paul Verhoeven

Aseară m-am uitat la Elle. Un film cu 7,5 la IMDB deci un film bun!

Filmul este extrem de dur, urmărind genericul am avut un şoc, numele regizorului îmi era cunoscut. Paul Verhoeven! Este regizorul făcut celebru la începutul anilor 90 de Basic Instinct.

Filmul este dur cum am spus, un film în care personajele sunt toate pe invers faţă de normalitate.
Filmul debutează cu o scenă în care urmărim o pisică excedată de urlete şi horcăituri cu parfum sexual, ca apoi să vedem cum o femeie este violată în casa ei de un necunoscut cu o mască pe faţă.
Femeia este Michele Leblanc interpretată de mare actriţă Isabelle Huppert. Îmi aduc aminte în urmă cu 40 de ani debutul furtunos al acestei actriţe în Dantelăreasa. Personajul este o femeie de cam 46 de ani din burghezia pariziană, franţuzoaicele n-au vârst de la etate încolo, poate din acest motiv o actriţă de 63 de ani interpretează un personaj doar de 46 de ani.
Michele este patroana unei firme de jocuri video, este divorţată, fostul soţ, Richard este un scriitor ratat. Mama lui Michele, o femeie de peste 70 de ani s-a combinat cu un tinerel de cam 30 de ani. Peste această familie planează blestemul de acum 36 de ani, când tatăl lui Michele, catolic practicant a comis la Nantes o crimă îngrozitoare multiplă omorând oameni şi copii de pe strada unde locuia, ca în final să vină acasă şi să-i dea foc cu ajutorul fiicei lui, Michele de  10 ani. Tatăl cere acum eliberarea condiţionată, iar Michele a refuzat să-l vadă în toţi aceşti ani.
Michele s-a combinat cu Robert soţul Anei, cea mai bună prietenă a sa cu care conduc firma de jocuri video. Michele are şi un fiu, Vincent, un eşec care s-a combinat cu Josie, o vulpiţă blondă pe care a lăsat-o gravidă. Vincent şi-a găsit de lucru la un fast food şi mama Michele se angajează să le plătească chiria la apartament. Josie naşte şi copilul este un mulatru, evident nu Vincent este tatăl, dar el acceptă situaţia. 

Pe de altă parte Michele este obsedată de violator şi bănuieşte că ar putea fi Kurt cel mai talentat creator al echipei sale. De fapt toţi angajaţii lui Michele sunt tineri de 20 de ani şi ceva care ştiu bine cerinţele adolescenţilor care practică aceste jocuri video. Michele îl pune pe alt angajat să vadă cine a produs un clip video în care o femeie cu chipul ei este violată de un personaj fantastic de genul orcilor. De fapt descoperă ulterior că chiar tânărul care îl pusese să investigheze era autorul acestui videoclip tânărul fiind obsedat de Michele. 

Michele are vecini o pereche de tineri Rebecca şi Patrick, el broker şi ea o catolică practicantă. Michele se simte atrasă de Patrick şi îl îi invită pe cei doi la masa de Crăciun ca şi pe Richard şi prietena lui antrenoare de yoga, pe Ana şi pe Robert, şi pe mama ei cu tânărul ei prieten. Aici o pune pe maică-sa într-o situaţie penibilă când aceasta le mărturiseşte că se va căsători cu tânărul Ralf. Michele îi face avansuri lui Patrick cu piciorul pe sub masă, atitudine observată cu gelozie de Robert. 

Mama lui Michele suferă un atac cerebral şi moare şi înainte îi cere să-şi viziteze tatăl. Anunţă că se va duce la el la închisoare şi a doua zi află că tatăl s-a spânzurat în celulă. Este abordată la telefon  de o ziaristă şi suferă un accident auto când un cerb îi sare brusc în faţă pe şosea. Este salvată de Patrick suferind doar o entorsă. Între cei doi se desfăşoară un joc amoros oprit brusc de Patrick.

La un moment dat Ana i se confesează că îl bănuieşte pe Robert că este combinat cu altă femeie şi Michele îi spune cu cinism că ea este cea care s-a încurcat cu soţul ei din nevoi sexuale.
Michele este atacată din nou necunoscutul mascat şi ea reuşeşte să-i înfigă în mână o foarfecă. Blocat îi smulge masca de pe figură şi Michele are revelaţia să vadă cine-i violatorul. 

Dar las pe cinefili să vadă acest film în care totul parcă funcţionează anapoda, minus afacerea cu jocuri video care face din Michele o femeie cu posibilităţi materiale serioase.

Filmul trebuie văzut neapărat atât pentru Huppert cât şi pentru regizorul Verhoeven.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu