miercuri, 5 octombrie 2016

Balul Operei din Viena

Prin amabilitatea unor corespondenţi am primit un link pe Youtube care cuprinde balul Operei din Viena, unul din cele mai plăcute anacronisme contemporane.
De ce este un anacronism? 
Pentru că bărbaţii şi femeile sunt îmbrăcate la moda aristocratică de sfârşit de secol XIX, bărbaţi cu fracuri cu coadă şi cu cămăşi cu papion, doamnele cu rochii de seară. 
Este balul debutantelor şi al debutanţilor, din lumea bună vieneză, unde sunt invitaţi oameni din hailaiful vienez şi nu numai, era şi primarul din Bratislava şi alţii pe care germana mea ruginită nu i-a depistat. Era şi marea noastră divă Angela Gheorghiu, iar Placido Domingo a fost şi dirijor, dar şi tenor.

Imperiul central european al Austriei şi ulterior al Austro-Ungariei cuprindea cam tot teritoriul din zona centrală a Europei la sfârşitul secolului XVIII şi începutul celui de-al XIX-lea, a furnizat armatele care i-au dat de furcă lui Napoleon. Spre deosebire de celălalt imperiu central european Germania, care era un continuu german de la Rin la Vistula, Imperiul Habsburgic cuprindea un amalgam de naţiuni. 

În imperiu se întâlneau austriecii germani cu ungurii din vechiul regat maghiar, cu cehii din vechiul regat ceh care s-a reunit cu Habsburgii şi cu multe alte naţiuni din această zonă geografică. La sud vest Imperiul cuprindea Italia de nord cu Milano şi Veneţia moştenită de la Napoleon, apoi în estul extrem era Polonia mică cu capitala la Cracovia, dar şi Galiţia ruteano-ucrainiană, ca mai la sud să fie românii din Bucovina.
Spre sud-est Imperiul se întindea peste fostele posesiuni otomane din secolele XVI--XVIII, Croaţia, parte de vest a Serbiei cu Voivodina, şi mai ales perla Transilvaniei unde erau conaţionalii noştri români. 

Care este moştenirea imperială a acestei zone geografice în afară de Balul Operei din Viena?

O arhitectură pe care o recunoşti şi la Braşov şi la Ljubljana şi în Cehia şi spre estul ucrainean de la Lvov şi Cernăuţi din Bucovina.
Apoi o mentalitate de oameni aşezaţi cu frică de autoritate, economi şi gospodari.

Păcat că Imperiul nu s-a întins până la Constantinopol!

https://www.youtube.com/embed/JkZxqgbO-rc



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu