sâmbătă, 6 iunie 2015

Michiel de Ruyter

Pe acest personaj legendar l-am descoperit sub forma unei statui în portul vechi din oraşul olandez Vlissingen în 2007. Michiel de Ruyter a fost cel mai mare amiral până la Nelson. Ce m-a nelămurit în inscripţia în engleză de pe statuie era că spunea de marile bătălii navale ocolind cu grijă marile ciocniri cu flota engleză. După înfrângerea spaniolei Invincibila Armada flota engleză a dominat mările. Singura flotă care i-a pus probleme şi i-a înfrânt pe englezii în trei războaie succesive a fost flota condusă de acest amiral olandez legendar. Numele de Ruyter înseamnă ceva echivalent cu corsarul, însă olandezii îi spunea bunicul pentru grija pe care o avea pentru marinari. 
Filmul este o biografie romanţată presărată cu bătălii navale bine realizate. Tehnica luptelor navale a corăbiilor cu pânze era simplă, se punea în linie şi trăgeau cu tunurile unii în alţii. Învingeau cei cu tunuri şi tunari mai buni. Bătăliile era în genere în apropierea zonelor litorale. De Ruyter a purtat bătălii cu flota engleză, cu cea spaniolă, cu cea franceză, cu barbarii din Mediterana şi cu suedezii în Baltica. A avut incursiuni şi în Caraibe împotriva spaniolilor.
În filme se acţiunile se desfăşoară în vremea frământărilor dintre partida Oraniană a prinţului de Orania Willem, viitor rege al Angliei şi cea republicană. Sunt filmate mai multe bătălii navale. Se pare că tehnica lui de Ruyter erau manevra rapide în apropierea navei inamice care ducea la victorie. Ca orice mare amiral de Ruyter moare lovit de ghiulea în luptă. Este înmormântat la biserica Niewe Kerk, biserica Regală din Amsterdam.

Pentru mine filmul a fost o reală plăcere. Plăcere privind istoria şi admiraţie pentru acest popor formidabil care sunt olandezii, marinari, negustori, burghezi şi pictori geniali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu