marți, 23 iunie 2015

The Enemy de Tom Wood

Cartea asta am găsit-o în biblioteca hotelului Golden Beach, unde turiştii englezi lasă cărţi pe care le-au citit. 

Pe coperta cărţii scrie că nu mai e nevoie să citeşti cărţi cu Jack Reacher (Lee Child) sau cu James Bond (Ian Fleming). Victor este acum la modă!

Victor este un asasin la comandă. A fost în forţele speciale britanice, dar l-au agăţat cei de la CIA acum.
The Enemy este a doua carte din serie.

Victor este obligat de Procter un şef al operaţiunilor clandestine de la Langley să îi facă nişte servicii patru acţiuni de eliminare a unor inamici ai SUA.

Interesant că prima acţiune porneşte în Bucureşti. Aici un asasin plătit se pregăteşte să-l ucidă pe un ukrainian, Kasakov, stabilit în Rusia şi mare traficant de arme. De fapt Victor aflat în hotelul Dorobanţi Howard Johnson zădărniceşte acţiunea împuşcându-l pe asasin. Asasinul s-ar fi aflat la 550 m de hotel pe Dorobanţi probabil în clădirea lui Pragher, Zodiacul, presupun. 
Următoarea acţiune se petrece în Berlin unde trebuie să elimine pe Farkas, un mafiot maghiar care se implica la rândul său în traficul de arme. Pentru acest lucru trebuie să contacteze în Hamburg un anume Georg care să-i procure explozibilul cu care Victor să-l facă să sară în aer. La locul unde trebuia să dea de Georg care de fapt este o femeie apare un fost partener de crime al ei care o ucide pe Georg ca să preia el afacerea. În fine Victor îi anihilează şi recuperează cheia furgonetei cu explozibil. 

La Berlin Victor intră în apartamentul închiriat de Farcas şi plasează bomba în rezervorului veceului. Farcas sare în aer fără alte victime. 

Urmează o sarcină foarte dificilă în Minsk unde trebuie să-l elimine pe un libanez Gabir Yamout partenerul lui Barra Arif traficant de arme de foc prin Africa şi Orientul Mijlociu. 
Locul întâlnirii era în apartamentul de lux al hotelului cel mai elegant din Minsk. Aici însă era sub supravegherea unei altei echipe a cărei provenienţe nu este dezvăluită. 
Victor intră în apartament ucide gărzile de corp ale mafiotului bielorus Petrenko şi pe ai lui Yamout, dar intervin străinii din echipa de supraveghere care sunt eliminaţi de Victor, care însă nu reuşeşte să-l elimine pe libanez. Începe o urmărire organizată de mafiotul Petrenko şi de poliţia bielorusă care îi este afiliată prij corupţie. Sunt urmăriri în gara din Minsk, dar Victor Teaserract, cum îl numeşte Procter elimină mafioţi, asasini plătiţi de adjunctul lui Kasakov parte a a afacerii.
Urmează un război între Barara Arif şi Kasakov care vor să se elimine reciproc pentru a prelua traficul de arme.
Ultima sarcină a lui Victor este să-l elimine pe Kasakov în vila sa din Soci. În prealabil Barara Arif este eliminat de un comando american plătit de asociatul lui Procter, Clarke de la Pentagon. 
De asemenea Clarke trimite acelaşi comando care-l eliminase pe Arif să-l ucidă pe Victor după eliminarea lui Kasakov la Soci.
Victor îşi dă seama în ultimul moment că cineva i-a luat urma şi distruge echipa trimisă de Clarke. Asta zădărniceşte acţiunea de eliminare a lui Kasakov. 

Victor îi ia urma lui Procter şi-l ameninţă că o să-l omoare dacă nu-i spune cine a trimis echipa morţii. Mărturiseşte că Clarke de la Pentagon este făptaşul şi că el dorea să o pună pe o fostă kaghebistă, Iulia Ieltsina, adjuncta de securitate a lui Kasakov să preia afacerile acestuia ca să controleze SUA traficul de arme la inamici. 
O echipă a lui Kasakov îl omoară pe Clarke care se află la pescuit pe Potomac. 
Victor este eliberat de obligaţiile sale de contract şi acest lucru este agreat de Procter. 
Dar necazurile nu se termină, echipa de supraveghere era a Mossadului israelian şi aceştia vor capul lui Victor. 

Poveste se termină în Sofia  unde echipa Kidon de eliminări de persoane intră în acţiune când Victor îşi invitase o iubită la un mic sejur în Bulgaria. După urmăriri şi lupte corp la corp cu israelienii Victor scapă ca să avem un nou roman de acţiune!
Cartea se citeşte cu sufletul la gură. Eu am terminat 550 de pagini într-o zi!

3 comentarii:

  1. Verifica-ti WC-ul, daca a trecut si prin Pitesti, sa nu iei una-n c... de la prietenii transatlantici !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. ai luat cartea cu tine ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt un tip civilizat şi nu iau ce nu este al meu.
      Dar l-am contactat pe furnizorul meu de cărţi PDF şi mi-a furnizat prompt toate cele cinci romane ale lui Tom Wood să le citesc pe smartfon!
      Eşti interesat?

      Ștergere