marți, 23 iunie 2015

The Road de Cormac McCarthy

Acest roman este primul roman al acestui autor foarte bine apreciat acum în SUA. Două cărţi ale lui, aceasta şi No country for Old Men au fost ecranizate şi au primit aprecieri.
The Road a primit premiul Pulitzer.
Este romanul unei călătorii într-o lume apocaliptică post război  care a făcut praf lumea. Printre puţinii supravieţuitori sunt tatăl şi fiul. Scopul călătoriei este să ajungă la mare. Este o iarnă nucleară, vremea este urâtă, este frig şi ninge. Drumul este un marş al supravieţuirii. Trag de un cărucior de supermarket în care se află toată averea lor. Dorm în păduri departe de drumul în care mai apar indivizi periculoşi, supravieţuitori ai războiului şi care au devenit pe deasupra canibali. Se întâlnesc cu un individ pe care tatăl este obligat să-l împuşte. Când rezervele de mâncare li se termină au noroc, tatăl reuşeşte să descopere un adăpost cu hrană sau o fermă unde se mai găseau resturi de mâncare. Reuşesc să ajungă la malul mării, dar clima nu se schimbă, vremea este mohorâtă şi este la fel de frig şi urât. Tatăl se îmbolnăveşte grav de plămâni şi moare, iar fiul este salvat până la urmă de un grup de supravieţuitori care se  comportă normal.
Romanul este emoţionant prin sacrificiul părintesc. 
Este o meditaţie asupra condiţiei umane şi a consecinţelor unui conflict mondial care poate conduce la extincţia fiinţelor umane.

Îmi propun să mai citesc romane ale acestui scriitor interesant.

Un comentariu: