joi, 22 mai 2014

Voievodul ţiganilor

Filarmonica Piteşti a organizat un spectacol festiv ocazionat de aniversarea a 7 ani de la înfiinţarea acestei filarmonici.
În acest scop s-a montat la Piteşti opereta Voievodul Ţiganilor (Der Zigeuner Baron) de Johann Strauss fiul.
Mihaela Fulgeanu, prezentatoarea spectacolului
Libretul acestei operete se bazează pe povestirea romancierului maghiar clasic Mor Jokai, Saffi.
Povestea se petrece în Ungaria, dar de fapt în Banat!
Nobilul Barkonay (Răzvan Săraru) se întoarce din exil să-şi preia moştenirea de familie, ajunsă în ruine, acompaniat de Comisarul Imperial Contele Carnero (Anton Zidaru). Aici întâlneşte pe ţiganca Czipra (Eugenia Ilinca) şi pe bogatul porcar bănăţean Kalman Zsupan (basul Mihnea Lamatic, una din cele mai bune voci ale spectacolului). Zsupan are o fată, Arsena (Mediana Vlad) pe care i-o propune de soţie lui Barinkay. Pe Arsena o iubeşte Ottokar (Valentin Tiron, aut
Răzvan Săraru şi Anton Zidaru
or al scenografiei spectacolului) fiul Mirabellei, guvernanta Arsenei, care văzându-l pe Carnero realizează că el este fostul soţ, pierdut în războiul cu turcii. 
Adăugaţi o legendă

Daniela Vlădescu
Barinkay o vede pe frumoasa Saffi (Daniel Vlădescu), fiica  Cziprei şi se îndrăgosteşte de ea, o ia de soţie şi devine Voievodul ţiganilor! 
Apare Guvernatorul Temesvarului - Timişoara, Contele Peter Homonay (Ştefan Popov) care-i înrolează pe toţi pentru război. Carnero contestă căsătoria Lui Barkonay cu Saffi, dar se dovedeşte că ea este fiica Paşei Ungariei şi nu mai sunt chestiuni de origine nobilă şi totul se termină cu bine.
Mihnea Lamatic

Artiştii şi-au dat silinţa pentru un spectacol reuşit, lumea i-a aplaudat generos.  Orchestra condusă de dirijorul Tiberiu Oprea şi-a adus aportul pentru a crea atmosfera printr-o muzică cu multe influenţe populare maghiare.


A fost un spectacol reuşit şi melomanii piteşteni au fost foarte mulţumiţi că acest tip de gen muzical a venit în Piteşti.



Un comentariu:

  1. Voievodul TIGANILOR?!! Datorita lui Ilescu, poate Voievodul ROMILOR! Sau ROMANIADA in loc de TIGANIADA! Ce parere aveti? Intre ei, tiganii isi zic tigani, iar noi romanii trebuie sa le zicem ROMI, pentru a nu fi acuzati de discriminare!!!

    RăspundețiȘtergere