duminică, 4 mai 2014

Zulu

Am văzut un film extraordinar!
Şi nu mă feresc de superlative!
Filmul îi are în centru pe doi poliţişti sud africani: Brian Epkeen (Orlando Bloom) şi Ali Sokhela (Forest Whitaker).
Filmul este despre probleme unei societăţi multirasiale, Africa de Sud are trei limbi importante vorbite, engleza sudafricană, olandeza bură - afrikaans şi cea vorbită de negri, zulu.

Africa de Sud a fost o reuşită a tranziţiei de la apartheid la democraţia multirasială, dar păstrează multe probleme moştenite de la vremurile suprematismului alb, printre care şi violenţa şi drogurile.

Sunt mai multe morţi suspecte ale unor tinere albe de la un drog Tik foarte periculos. Poliţiştii investighează şi dau de o adevărată conspiraţie care reuneşte democratic şi albi şi cafri (cum sunt numiţi peiorativ negrii).

Ali păstrează un secret îngrozitor din copilărie, un câine lup ale poliţiştilor apartheid îi distruge genitalele copilului. Aşa că Ali vizitează o prostituată neagră pe care numai o mângâie.
Brian este un beţiv cu o căsătorie eşuată şi un băiat adolescent care îşi doreşte independenţa, dar rămâne un excelent poliţist, fiu al unui judecător din vremea apartheidului, din motiv pentru care ia numele mamei. 

Poliţiştii investighează cazurile , sunt momente foarte dure, ciocniri cu traficanţii de droguri, cu alţi interlopi, cu  albi ascunşi ca indivizi onorabili.

La Hollywood se remarcă câţiva artişti afro-american de top, dar Forest Whitaker a devenit unul din favoriţii mei, mai ales după King of Scotland. Masivul actor de 1,90 şi multe kile a mai şi slăbit şi jocul său este absolut fascinant.


De asemenea Orlando Bloom face cel mai bun rol din carieră, s-au dus vremurile pozitivului din Piraţii din Caraibe!

Regizorul francez după nume, Jerom Salle reuşeşte un film de mare calibru!  


Grăbiţi-vă să vedeţi unul din cele mai bune filme din  ultimul timp!


4 comentarii:

  1. Criminalitatea in RSA este ridicata, in special din partea majoritara, dar nu numai. Casele albilor, grupate in cartiere dedicate lor, sunt imprejmuite cu garduri din sirrma sub tensiune. Afise cu 'no trespassing" si 'fired response' mai peste tot. Inauntru, caini uriasi dresati pentru lupta si directionati catre cei de culoare. Populatia de culoare este in crestere sub presiunea intrarilor, legale sau ilegale, din tarile invecinate pe motive de saracie. Cocioabele din table si bidoane se extind cu o viteza cu mult mai mare decat locuintele modeste, construite de autoritatile sud-africane (un fel de cartiere de containere gen cele din Constanta, dar individuale). Burii sunt exterm de robaci, fac sprturi extreme, fiind de mici antrenati pentru a face fata pericolelor. Aste este ce am vazut in Johanesburg. In alte parti se spune ca este mult mai rau. Si totusi RSA este o tinta a multor specialist din tarile europene. Mai este si o puternica comunitate Indiana, in parte venita din vremea Imperiului Britanic, altii poate mai de demult. Cu bine, Dorin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corectie! Cape Town nu Johannesburg, care se inscribe la "in alte parti". Dorin

      Ștergere
  2. Although neither actor is at his best here, Whitaker and Bloom have been given meaty character histories to play, the better to link their personal traumas to their respective investigations (which, interestingly, seem to occur almost independently of each other). Yet these melodramatic formulations serve only to clutter and cheapen the narrative, particularly in the case of Brian, who spends far too much of the picture exchanging insults with his ex-wife and playing neglectful dad to a teenage son who looks more like Bloom’s younger brother. It all comes perilously close to soap opera, a sense reinforced by the filmmakers’ fondness for showing Bloom in various states of undress. (Variety, MAY 25, 2013 | 03:01PM PT)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. păreri, păreri....
      Merită să vedeţi filmul nu vă luaţi după părerişti americani!
      Câteodată nu le prea nimeresc la filme!

      Ștergere