vineri, 23 mai 2014

Şpriţul

Aflu din Dilema veche că şpriţul este o invenţie veneţiană. 
Este acel amestec de vina alb şi apă minerală. 
Pentru italieni este o mândrie, pentru noi peiorativ, şpriţari, te fac un şpriţ, etc.

A venit pe cale austriacă la noi, dar pe la începutul secolului trecut.
Nu era în opera lui Caragiale, doar baterii, etc.
Aş că să fim mândri că bem şpriţ!
Acestea le-a comunicat doamna profesoară Rodica Zafiu.

20 de comentarii:

  1. Noroc cu rosiile si spritul, esti iarasi simpatic ... sper sa apara cit mai multe d-astea in piata si sa te mai duci si la pescuit. De luni nu mai esti nici PNL-ist, ca de filo-americanism absurd nu cred ca te mai lecuiesti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am putea crede ca Joe deja nu mai e PNL-ist: prea multe din comentariile lui au fost pe linia Ponta-Voiculescu. Dar ne-am insela; adevarul e ca mintea lui Joe nu mai functioneaza cand e vorba de politica si
      nu-si da seama de implicatiile celor spuse. Totusi, desi mintea nu-i mai functioneaza, instinctul lui politic
      e uneori corect. Dovada e filo-americanismul lui.

      Ștergere
    2. Deci J un fel de Petrach Lupu !

      Ștergere
  2. Draga J, da, aici esti readable. Oricum, Dilema Veche dauneaza rau de tot informarii corecte. In primul rand, daca citesti Odiseea, vei afla ca inca de pe la 1100 idCh se bea spritz. Atat grecii cat si romanii (care au preluat obiceiurile elenisice sau grecesti) aveau un servitor specializat care la banchete amesteca vinl cu apa in functie de comenzile date de catre Amfitrion (de fapt de catre stapana casei) asupra procentului de mixaj. Vezi si Nuna din Cana pentru explicatii (erau vase mari de apa). In plus, la Roma era considerata o adevarata marlanie sa bei vinul fara apa. Mai tarziu, obiceiul s-a pastrat, implicand si tot feleul de adaosuri (scortisoara, cuisoare, pelin etc) pentru a face vinul baubil si dupa Ianuarie. Nu se cnosteau technologii de pastrare asa ca vinul vechi era vinul cel mai prost. In fine, Prosecco, care a inceput sa fie din nou la moda de prin 2002-2003, ca si Beaujolais este un vin proaspat, fresh, usor acidulat si in general usor. Parfumat, dar considerat "neserios". Erau vinuri ieftine, care se beau imediat. Asa ca Italia care nu bea bere dar care avea un soare buternic il ca cam bea. In pls, Austriecii care oricum nu prea stiau ce beau (ei erau cu berea) erau incantati sa bea ceva mai usor. La inceput nu sesiszau apa, apoi o puneau ei. Dar, totusi spritz-ul (ca si carcaletele oltenesc sau Sangria Catalana) ascunde un vin prost, care altfel nu s-ar bea. Si de asta a si cam disparut, pastrandu-se numai sub pelerina unor carcalete sofisticate vandute ca si cocktailuri chic. Acum, in majoritatea restaurantelor din Franta, Spania sau Italia cred ca te au afara daca incerci sa amesteci vinul cu apa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi permit o placere de detectiv: un astfel de comentariu trebuie sa fie al lui M. Daca aflu ca am gresit, ma auto-pedepsesc: trei zile nu mai beau vin... decat facut sprit.

      Ștergere
    2. Feteasca neagra de pe la Bailesti uneori se bea foarte bine.

      Ștergere
  3. Eu stiam ca in antichitate doar barbarii consumau vinul brut, restul il consumau diluat cu apa, in diferite proportii, cele mai multe cu mai multa apa. De aceea, era mai greu sa te matolesti atunci, caci nu apucai sa o faci avand atata apa in burta. Cel care mi-a vandut pontul facea trimitere chiar la Alexandru Machedon, spunandu-mi ca acela-pentru a intra in transa bahica- consuma cantitati infioratoare de vin preadiluat. Este posibil ca in acea vreme, conditiile meteo din zona sa fi facut posibile vinuri foarte tari, greu de consumat altfel decat cu apa, ceea ce nu era cazul cu viile "de munte" ale dacilor.
    Iata ca daca puneti in discutie astfel de subiecte nu mai aveti atatia contestatari!....

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci,dle coleg Joe ai luat-o de la spritz pana la PNL si-napoi,clar. Mai ramane un singur lucru sa-l faci si esti " de-al nostru " : sa vezi si partea buna a lui Basescu si sa vezi ca intre el si Ponta e o distanta atat de mare incat Pontache nici la 60 ani nu o sa-l ajunga..hahah dm,.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa nu ajungi Joe sa cuplezi la partea lui basescu. Chiar nu vad nicio o parte buna la el. La tine, da.
      Vezi sa nu te loveasca flacara violeta , ca nu mai sunt sanse sa te faci bine nici cu doctorii (ha,ha,ha)

      Ștergere
  5. Lăsaţi politica!
    Aici e vorba de treburi serioase, hai să luăm un şpriţ...hâc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. J, nu te-am maiAm o intrebare:
      de prin 950 dCh si pana azi, cam care au fost perioadele de inamicitie cu Rusia ? Asta apropos de cine nu citeste istorie. M
      Si ti-am ma

      Ștergere
    2. nu te-am mai prins la articolul precedent....

      Ștergere
    3. La un şpriţ vrei istorie?
      Păi de când Rusis a devenit vecina Moldovei istorice!
      A luat în 1812 jumate, Basarabia, apoi din 1940 şi Bucovina de Nord!
      Visul spre Constantinopole l-au blocat românii şi d'aia ne urăsc şi detestă, pengtru că nu suntem slavi ca bulgarii!

      Ștergere
    4. vrei sa spui slavi.
      in 1812 au luat de la turci. dar pe Austrieci nu ii urasti ? aia de au luat Bucovina in 1777 ? Adica Putna si Suceava ? Ba, patriotul roman, grecul Grigore Ghica IV (cred) si-a mai pierdut si capul pentru asta. Si in 1812 nu a protestat nici un roman. Ba nici mai tarziu. Dar uiti 1711, 1877, 1917 ? Nici eu nu ii iubesc ca stat. dar sunt vecini aici si cat nu imi fura prunele peste gard cred ca e mai bine sa avem relatii bune. acum, sa imi stric linistea de dragul aluia de peste deal care a bagat batul prin gard nu mi se pare intelept.
      Bai Joe, cand au blocat Romanii ceva ? Pe Turci sau Austrieci sau Rusi ? Doar nu crezi manualul de istorie patriotarda de clasa a-IIIa ?

      Ștergere
    5. Te grăbeşti şi nu citeşti sau nu scrii bine!
      Măcar Bucovina s-a civilizat sub austrieci! Nici Ardealul n-a dus-o rău sub austrieci!
      Basarabia s-a deznaţionalizat! cum şi Bucovina de Nord!
      Ruşii ne urăsc, ne-au adus şi pacostea comunistă şi tot ce a fost rău de la ei a vemit!
      Mai studiază!

      Ștergere
    6. Unde ? Poti oferi Bibliografie ?
      Ai citit ce scria Trotki inainte de revolutie despre Moldova de Est (a o unumi Basarabia este o gresala; Basarabia era numai in sud, Cahul si Izmail; fusesera tinuturi ale Tarii Romanesti (tinutul Basarabilor) de pe la 1350, ocupate de Nicolae Alexandru de la Tatari, pana can Stefan III le-a luat cu forta, printr-un razboi fraticid care a contribuit major la prabusirea Tarii Romanesti in Sec XVI (secolul negru) prin lipsirea acesteia de veniturile de la Chilia Genoveza. Deci, in 1918 Basarabia avea un nivel de civilizatie superior Regatului. Asta se vede si acum in viata culturala si sociala a Moldovei. Si mai ales in discursul si comportamentul Politic. Nu confunda saracia cu lipsa de cultura si educatie. Mai gandeste-te ca cel mai bun conducator al Romaniei pana la Carol I a fost un rus, contele Kiseleff. A jucat un rol identic cu cel al lui Bruckenthal in Transilvania si Basil Freiherr von Balsch in Bukovina. Ultimul probabil un Vasile din Bals inobilat de Imperiali ca si Cavaler Independent al Imperiului German. In afara de Comunism care nu era rusesc, alte lucruri rele nu prea vad. Chiar si Gherea a fost OK. :)

      Ștergere
    7. PS: si Bukovina au luat-o Ukraina ! Ca si Basarabia ! :)

      Ștergere
    8. ca se indulcesc

      https://www.youtube.com/watch?v=mmCnQDUSO4I

      Ștergere
  6. Cat de simpatice sunt discutiile voastre cand discutati orice cred, dar avand printre subiecte baza de discutie, spritul! Cum o fi daca ati avea aceste comentarii, la propriu pe baza de sprit? Mai simpatice! Mai interesante?

    RăspundețiȘtergere