joi, 16 ianuarie 2014

Jazz in Classic

Andre Parfenov
Astăzi pe 16 ianuarie a debutat Stagiunea de iarnă vară a Filarmonicii Piteşti.
Titlul concertului suna promiţător dar aşteptările melomanilor au fost cu mult depăşite.
Nu a fost un concert simfonic propriu zis, a fost un spectacol complex care a entuziasmat publicul din sală.
Prfenov, IulianMunch şi Tiberiu Oprea
Ştiam că Andre Parfenov, pianistul invitat în această seară, este un interpret desăvârşit, dar nu ştiam că este şi compozitor. 
Parfenov, rus la origine a fost acompaniat în această seară de violonista Iuliana Munch, româncă şi de balerinul Jorge Arturo Martinez.
Toţi sunt acum stabiliţi în Germania.

Prima piesă interpretată la pian de Parfenov, care-i aparţine a fost Răspunsul lui Beethoven. Această piesă este o replică jazzistică  la marele compozitor german.
Cornel pândind pianul
A urmat piesa lui Parfenov, Mărire şi decădere pentru pian şi vioară, având-o pe Iuliana Munch interpretă. Acestă piesă a fost scrisă ca urmare a necazurilor lui Parfenov cu nişte instalatori nepricepuţi. În pauză discutând cu maestrul Parfenov am comentat că că era imposibil ca aceştia să fi fost instalatori polonezi, la care acesta a râs cu poftă!

A urmat o nouă piesă omagială dedicată lui Prokofiev pentru vioară şi pian aparţinând tot lui Parfenov cu aceleaşi influenţe de jazz, participând şi balerinul Martinez.

Parfenov la pian, împreună cu violonista Iuliana Munch, concert maestrul Mădălin Sandu, oboista orchestrei şi un contrabasist şi acompaniaţi de orchestră au interpretat Uvertura Zarzuella aparţinând lui Parfenov.
Eu, Martinez, Iulian Munch şi Andre Parfenov

În finalul primei părţi s-a interpretat patru părţi din baletul Verlorene Kinder, inspirta de accidentul de avion a unor copii ruşi din Ufa, de unde se trage Parfenov.

În partea a doua a concertului a fost muzica de Gershwin.
Prima piesă a orchestrei conduse de Tiberiu Oprea a fost Un american la Paris.
A urmat Rapsody in blue cu Andre Parfenov la pian. A fost un adevărat regal, Parfenov permiţându-şi să ne ofere două pasaje de improvizaţie pianistică deosebită. 
Generos, Parfenov ne-a mai oferit şi un bis cu Variaţiunile Goldberg ale lui J.S. Bach!

A fost un debut excepţional de stagiune şi o mare bucurie pentru melomanii prezenţi!

4 comentarii:

  1. http://incertitudini2008.blogspot.ro/2014/01/la-pitesti-au-venit-nemtii.html

    RăspundețiȘtergere
  2. p.s.v-am furat o fotografie, sper sa nu ma pedepsiti..

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ai zis nimic de Basescu ? Ce-i cu tine...d.m.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Joe nu ! Dar eu am gasit asta in Adevarul de azi ( atentie , nu la Antene... ) in legatura cu Banciu ( B1 ), fan model al lui Basescu :

      http://adevarul.ro/news/societate/cat-reprezentativ-radu-banciu-romania-1_52d815e2c7b855ff56899c2d/index.html din care mi-a atras atentia pasajul de mai jos:

      " Să nu trecem cu vederea cine şi cum a votat în CNA: Narcisa Iorga şi Florin Gabrea, propuşi de Preşedinţie şi Valentin Jucan propus de PDL, au votat împotriva amendării postului. Toţi oamenii Preşedintelui. Asta ca să înţelegem cum vede Băsescu politica faţă de Moldova şi pe moldoveni şi tot de asta să înţeleagă şi moldovenii pentru cine s-au călcat în picioare la alegeri. La fel au votat şi Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea, ultimul propus de Guvern şi pentru al cărui vot trebuie să primim o explicaţie. Şi spun asta pentru că votul în CNA a fost clar politic, altfel nu pot pricepe ce argumente se pot găsi pentru a considera aşa un discurs ca fiind acceptabil. "

      Ștergere