luni, 20 ianuarie 2014

Două filme cu emigranţi

Am văzut două filme care au în comun problema emigranţilor!

Câinele Japonez

Este un film românesc avându-l în centru pe bătrânul Costache (Victor Rebengiuc). Acesta tocmai a primit certificatul de proprietate şi i se oferă să-l vândă. Costache refuză să-l vândă, sperând ca fiul Ticu, plecat, să revină acasă.
Şi iată că apare Ticu, emigrat în Japonia! Şi nu singur cu soţia japoneză, fosta lui profesoară de japoneză şi fiul lor de vreo 7 ani Koji.
Costache este fericit că-şi vede nepotul, şi încearcă pe Ticu să rămână să lucreze pământul recuperat. Dar Ticu şi-a făcut o viaţă la Tokio, este constructor şi face zgârie nori acolo!
Costache este un Moromete îmbătrânit,  atmosferă este a unui sat de câmpie din sudul României, cu toate bunele şi relele zonei!

La cage doree

Acesta este un film franţuzesc cu emigranţi portughezi.
Maria este portăreasă la un imobil de lux şi soţul Jose un excelent constructor. Sunt stabiliţi în Franţa de 32 de ani. Surpriza este că se pomenesc cu moştenirea fratelui lui Jose pe valea Râului Douro o fermă de sute de hectare şi vie.
Fiica cea mare este îndrăgostită de fiul patronului lui Jose, iar fiul cel mic nu vrea să se întoarcă în Portugalia. Patronul Caillaux este dependent de Jose, este maistrul cel mai priceput şi clienţii îl vor să conducă şantierele. 
Problema portughezelor este că pe piaţa muncii, îngrijitoare, femei de serviciu, bucătărese a apărut o serioasă concurenţă din partea .....româncelor!!!
Comedia se sfârşeşte fericit , fiica Maria cu iubitul Charles pleacă primii la ferma din Portugalia, între timp venind Maria şi Jose.
Este un film simpatic şi frumos!
Mă întreb când şi românii plecaţi aiurea la muncă prin Europa vor dori să se reîntoarcă acasă?
Poate peste 20-30 de ani acest lucru va părea normal. Portughezii au plecat de sărăcie mai ales în Franţa, iar spaniolii prin Germania. Şi când te gândeşti că ambele au avut imperii coloniale, au avut parte de dictaturi de dreapta totalitare, nu de stânga ca la noi şi d'aia au putut să plece! Şi apoi când au intrat în UE au revenit acasă.

Noi cei din România am pornit dintr-o situaţie mult mai dramatică, cum se vede şi în filmul românesc, dar poate peste 15-20 de ani românii plecaţi vor regăsi cu plăcere patria?

2 comentarii:

  1. draga J, ai fost in Portugalia ? Tara lui Henrique the navigator ? Stii valea Duero ? (si vinul de acolo) . O vie acolo hehehe... Nu lua mesajele politice idealiste drept realitate. Cum crezi ca cineva va pleca de la Mainz sa se intoarca la Vaslui ? BTW; ai fost pe la Bacau-Vaslui - Tescani ? Iti aduci aminte de Painse si Ciocolata ? Si cati C Italieni sau Irlandezi s-au intors di USA ? Cati Turci din Germania. Chiar cei ce au mostenit 3 Ha si un magar in Anatolia au preferat sa fie taximetrist la Hamburg sau sa lucreze la WV la Stuttgart. Stii gluma rasista Englezeasca : Ce se intampla cand un Irlandez emigreaza in USA ? IQ ambelor tari scade ....m

    RăspundețiȘtergere