duminică, 11 august 2013

Prietenie absolută de John Le Carre


Recunosc că ăsta nu-i primul roman al lui John Le Carre pe care-l citesc. Am făcut rost de un roman în original pe la sfârşitul anilor 70, nu-i mai ştiu titlul. Cert era că personajul emblematic era agentul britanic Smiley.
Erau romane de spionaj ale Războiului Rece. 
Iată că acesta este un roman scris în 2003, după prăbuşirea comunismului.

Personajele principale sunt prietenii Ted Mundy şi Sasha, titlul original fiind Absolute Friends

Eduard (Ted) Mundy este englezul exemplar. Născut în India colonială chiar când aceasta devine independentă şi se desparte în Pakistan şi India, ca fiu al maiorului Mundy şi al unei doamne din aristocratica familie Stanhope, această moare la naştere împreună cu sora geamănă a lui Ted. Ted copilăreşte în Lahore şi alte localităţi ale Pakistanului musulman. Ted este crescut de o doică autohtonă, care-l învaţă fundamente islamice. Ted şi maiorul sunt obligaţi să părăsească Pakistanul, maiorul fiind dat afară din armata pakistaneză pentru beţie. Ted învaţă la şcoli publice pretenţioase şi urmează studii universitare la Oxford. Întrerupe studiile şi pleacă să studieze în Germania. Învăţase germana de la un profesor oxfordian, Mallory, de fapt evreul german Madelbaum. În Germania nimereşte în perioada frământărilor de la sfârşitul anilor 60, ai militanţilor anti-Vietnam şi anti-capitalism. Capitaliştii sunt porcii nesimţiţi, denumire dată de noul său prieten Sasha care locuieşte într-una din clădirile delabrate de lângă zid.  Saha este fiul diform din naştere al unui pastor prizonier în Rusia, revenit în  Germania de Est şi fugit cu familia în nordul Germaniei în Schlezwig Holstein unde promovează acţiuni ale dreptei extreme vest-germane. În ciuda tatălui Sasha este un lider al radicalilor germani apropiat de faimosul Rudi Dutschke şi faimoasa preoteasă a extremismului stângist vest german Ulrike Meinhof! 

Antrenat în mişcări de protest, Ted ia o bătaie cruntă de la poliţia vest-germană, dar este salvat de Sasha, care-l prezintă drept englez autorităţilor şi se oblojeşte la spitalul militar britanic. Aici este expediat de vice-consului din Berlin, domnul Amory.

Ted revine în Anglia dar nu-şi termină studiile, peregrinează prin SUA la Taos, New Mexico, unde se alătură unui alt cuplu radical.

Reîntors în Anglia îşi înmormântează tatăl şi află realitatea despre mama sa, era Nell, slujnică irlandeză la familia Stanhope. De aceea face un drum până la Lahore, în Pakistan să identifice mormântul mamei. 

Ted se îndrăgosteşte de profesoara Kate, cu care se însoară şi vor avea un copil. Reuşeşte să prindă un post la British Council. Devine însoţitor al unor delegaţii culturale britanice, inclusiv în Est. Pleacă cu o trupă de teatru de adolescenţi englezi.  

La Weimar are surpriza să-l revadă pe Sasha. Acesta trecuse Zidul ca să dea urmare radicalismului şi credinţelor sale. De fapt Saha a devenit agent STASI, dar... este agent dublu! Sasha se convinge rapid de esenţa minciunii comuniste şi decide să lucreze împotriva comunismului pentru britanici. El îi dă un lot de filme fotografice care conţin documente secrete ale comunismului. Reuşeşte să le treacă peste frontiera Berlinului de Vest şi documentele ajung la Amory, de fapt agentul Arnold. 

Şi aşa Ted ajunge agent al MI6, cu acoperirea perfectă de funcţionar la British Council. Este considerat un agent model, un spion de mare perspectivă face un stagiu de pregătire la Edinburgh, după care este trimis din nou în Germania de Est pentru a fi abordat de spionajul STASI şi a deveni agent dublu cu ajutorul lui Sasha. Şi aşa Sasha prin intermediul lui Ted alimentează lumea  liberă cu informaţii împotriva comunismului.  Da, dar nu pentru americani! Sasha continuă să fie antiamerican ca în tinereţea sa radicală. Kate devine o militantă importantă laburistă, cu perspectiva de a deveni parlamentar. Mariajul lor se destramă, Ted nu-i omul care să o mai satisfacă în ambiţiile ei, Jake, fiul lor se depărtează de el. Kate nu este lămurită de ce Ted nu avansează în British Council, motivaţia ar fi lipsa studiilor, dar ea nu ştie că soţul său este spion emerit şi postul său este o perfectă deghizare pentru a călători cu delegaţii britanice în Est. 

Vine vremea lui Gorbaciov şi semne că comunismul este pe ducă. Se prăbuşeşte Zidul, Sasha revine la radicalismul său, nu vrea reunificarea germană. 

Prăbuşirea comunismului îi trimite la pensie pe amândoi. Ted revine în Germania şi fondează o şcoală de engleză pentru manageri în Heidelberg care dă faliment din cauza ticăloşiei partenerul Egon. Ted dispare la Munchen unde se  combină cu turcoaica Zara. Aceasta are un fiu Mustafa făcut cu soţul, un bandit turc băgat la puşcărie. Ted o salvează pe Zara de la prăbuşire, care îi devine amantă şi apoi soţie şi se împrieteneşte cu fiul Mustafa. 

Şi deodată apare Sasha. Care îl reintroduce în acţiuni secrete. De fapt ambii sunt victime ale unei conspiraţii menite să-i facă pe guvernanţii germani să accepte intervenţia americană în Irak. 

Şi aşa Ted şi Sasha sunt prinşi în plasa lui Jay Rourke, ex agent CIA, cu care Ted avusese de a face în vremea Războiului Rece şi un provocator Dimitri care-l atrage pe Sasha în acţiuni ce par a fi anti-globaliste, dar de fapt sunt acţiuni de terorism cu culoare islamică. De fapt Ted fusese avertizat de Amory că au intrat într-un joc extrem de periculos pus la cale de complexul militaro-industrial american dornic de confruntare care să-i maximizeze profiturile, unde  Rourke şi Dimitri joacă foarte periculos. El le dă două paşapoarte false cu care să dispară. Prea târziu! 

Finalul este trist, Ted şi Sasha pier într-o falsă acţiune anti-teroristă.   Memoria lor este murdărită sunt declaraţi nişte radicali extremişti, Ted având şi simpatii islamiste!
Arnold postează pe internet adevărul despre Ted şi Sasha, eroi ai Războiului Rece!
Le Carre are aici clar simpatii anti americane, anti Bush, anti Blair!
Romanul este pasionant, foarte bine scris. Este exact la polul opus la romanelor de spionaj tip Ludlum, patriotice, bune doar de scenarii de filme hollywoodiene.

Le Carre este şi el la originea unor filme de spionaj, cu un aer mult mai intelectual, care solicită inteligenţa.

Ca să răspund unui prieten citirea acest roman nu a fost de loc pierdere de vreme. Mi-a trezit empatii, dar eu rămân credincios opiniilor mele, care nu sunt şi ale  lui Le Carre!   

Îl recomand pentru genul de literatură de bună calitate combinată cu adrenalina romanului de spionaj.

Constat că atuci când am căutat cartea pe internet, am foct trimis la filmul Constant Gardener, care s-ar baza pe romanul Absolut Friends al lui Le Carre. Mi-l amintesc, dar nu are nicio legătură cu romanul citit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu