marți, 20 august 2013

Alte două romane de Lee Child

Cum am mai consemnat sunt acum în posesia mai multor romane thriller, scrise de Lee Child.
Dacă pe Gone Tomorrow o găsisem în Grecia, acum am toată colecţia Jack Reacher.
Romanele scrise de Child sunt, după părerea mea, la bază nişte scenarii care se pot face filme.
Child are imaginaţie şi romanele lui te ţin cu sufletul la gură.
Am citit încă două romane pe laptop, deşi lectura este destul stânjenitoare, dar sunt şi avantaje. 
Am laptopul pe măsuţa de lângă canapea, îmi pun nişte perne de sprijin şi citesc pe formatul PDF 200%, care-mi permite să citesc chiar şi fără ochelarii de vedere. Trebuie să dau pagina cu mouse-ul sau cu săgeţile, comod este cu mouse-ul, pentru că am poziţia cea mai confortabilă! 
Ca fond sonor îmi pun bebop jazz, sau mde la Sky.fm şi am apoi un dicţionar on-line foarte complet hallo.ro, care-mi traduce anumite cuvinte care nu-mi sunt cunoscute. Pentru că lectura este simplă şi nesofisticată, înţeleg în proporţie  cam de 95%, doar curiozitatea mă face să caut anumite cuvinte, unele au însă o semnificaţie care reiese din context. Avantajul internetului este colosal. Child spune că personajele folosesc diverse tipuri de arme de foc, iar ca să le vizualizez, le găsesc imediat pe internet. 
Anumite repere geografice americane îmi stârnesc curiozitatea şi le pot găsi tot pe internet. Avantajele internetului sunt absolut fabuloase!
Aşa am reuşit să citesc o carte de Child cam în două zile, cred că este o performanţă!

A Wanted Man


Acesta este ultimul roman Jack Reacher din 2013 (între timp Child a mai scris unul!).
Reacher face la miezul nopţii autostopul pe o şosea din Nebraska, dorind să ajungă în Virginia. Este luat de o maşină în care se află doi bărbaţi şi o femeie. Poliţia face baraje şi controlează maşinile, dar ei nu sunt opriţi.
De fapt cei doi bărbaţi au fost implicaţi într-un omor. După toate aparenţele, după crimă ei au răpit maşina femeii şi pe ea. 
Reacher este invitat să conducă maşina care se îndreaptă spre Chicago, de unde Reacher poate lua un autobuz spre Virginia.
În timp ce şofează are un schimb de priviri cu femeia care-i comunică prin clipiri în Morse! El află că este răpită şi Reacher să hotărăşte să acţioneze. 
La un moment dat, după ce au intrat în Iowa, bărbaţii îi comandă să meargă pe o şosea lăturalnică. Ajung la o benzinărie unde Reacher încearcă să telefoneze la FBI despre răpire. 
Între timp la locul crimei în orăşelul din mijlocul Americii se fac investigaţii conduse de competentul şerif Goodman ajutat şi de agentul FBI Julia Sorensen de la Omaha. 
Sorensen primeşte înregistrarea apelului către FBI prin e-mail. Minunile tehnicii fac ca orice lucru să fie primit sau transmis imediat. Smart phone-ul a devenit un instrument preferenţial şi în criminalistică, sau mai ales acolo. 
Maşina cu cei patru ajunge la un motel unde se hotărăsc să se oprească. Reacher este victima unei încercări nereuşite de împuşcare din partea unuia dintre oamenii răi. Aceştia fug iar Reacher ajunge în contact cu Sorensen care se deplasează după maşina fugarilor. După întâlnirea cu Reacher, Sorensen continuă împreună urmărirea,  dar maşina este arsă de infractori cu femeia răpită. 
După ce se fac investigaţiile asupra maşinii arse apare o surpriză, victima arsă este unul din bărbaţi. 
Şi totul se amestecă şi apar nişte terorişti islamici care sunt în legătură cu cei doi, victima găsită în micul oraş din Mid West fiind un om de la CIA, cu sarcini ]n Orientul Mijlociu. 
Acţiunea continuă, dar este sub nivelul lui Gone Tomorrow.
Ideea principală a acestui roman şi celui menţionat mai sus, scrise după 2001 este că legea Patriotic Act poate determina arestări şi deţineri arbitrare între care unul din cei vizaţi este ...Jack Reacher!
Oricum cititorii lui Child sunt mulţumiţi, încă un caz complicat este rezolvat extrem de neortodox de către Jack Reacher.

Killing Floor


Acesta este primul roman din seria Jack Reacher, scris de Lee Child şi încununat cu mai multe premii ale romanelor de acţiune. Aflu aşa că există Anthony Award, Barry Award, Dily Award, Ian Fleming Steel Dagger Award Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year Award. Romanele lui Child au fost propuse şi la National Book Award, secţiunea Crimă - Thriller.
Romanul acesta a fost tradus în româneşte la Humanitas, în colecţia de romane thriller. Romanele traduse aici sunt de cea mai bună calitate şi eu am încercat să le cumpăr, este adevărat, la preţ redus. Nu s-au prea vândut, ceea ce este curios, dar şi explicabil prin faptul că preţul cărţilor este ridicat!  Titlul românesc este Capcana Margrave.
Jack Reacher a fost eliberat din armată de 6 luni. Fusese timp de 13 ani poliţist militar şi se distinsese în activitate primind toate medaliile, inclusiv Puple Heart, care înseamnă că a fost rănit în misiune!
El opreşte absolut aiurea în micul orăşel Margrave din sudul Georgiei, pe drumul dintre dintre Florida şi Atlanta, prin faptul că un ghitarist negru Blind Blake a murit aici acum 60 de ani! 
Orăşelul Margrave pe care l-am căutat pe internet, este invenţia lui Child.
Reacher este arestat de poliţia  Margrave că ar fi împuşcat un necunoscut. Cercetările sunt declanşate de competentul detectiv Finlay, negru din Boston, care şi completat studiile de Criminalistică la...Harvard!!!!
Ajutat de Reacher, Finlay îl cheamă la interogatoriu pe Hubble, al cărui celular se afla în pantoful victimei. 
Romanul este scris în 1998, apăruse deja telefonul mobil, îi vedeam pe studenţii de la University of Chicago, în 1995, la prima mea vizită în SUA, cum răspundeau la nişte cutiuţe dotate cu o antenă ca de tranzistor. 
Hubble, un prosper bancher recunoaşte că ar fi criminalul, cu toate că în momentul crimei era cu totul în altă parte. 
Singura persoană amabilă şi simpatică din postul de poliţie este frumoasa poliţistă Roscoe, care va deveni iubita lui Reacher.
Hubble şi Reacher sunt trimişi la Închisoarea Corecţională din Warburton. Aici sunt băgaţi într-o celulă, unde, ulterior, află că era în zona vieţaşilor! Dimineaţa la deschiderea celulelor un negru imens îl agresează pe Hubble, dar este făcut inofensiv de un cap în gură al lui Reacher. Toţi deţinuţii se umplu de respect la această performanţă. În spălătorul puşcăriei are loc a doua agresiune făcută de Clanul Arienilor, puşcăriaşi albi rasişti, care sunt din nou neutralizaţi de Reacher, expert în bătăi de pe vremea poliţiei militare. Era o eroare, cel agresat şi omorât trebuia să fie Hubble. Comandantul adjunct al puşcăriei trimite intervenţia paznicilor, dar unul din arieni este definitiv scos din joc, adică mort! 
Cei doi sunt eliberaţi din puşcărie pe baza faptului că nu se adeveresc acuzaţiile. 
În puşcărie Reacher află de la Hubble că în Margrave are loc o conspiraţie în care cei implicaţi sunt atât de feroce că ucid în chinuri pe trădători. Reacher află că victima este chiar fratele său, fost expert al Spionajului Militar şi devenit angajat la Ministerului Finanţelor. Asta îl determină să se implice în rezolvarea enigmelor.
De fapt conspiraţia este pusă la cale de bogătaşul Kliner, cu fabrici de bumbac pe Misissipi, care au poluat fluviul, mutat la Margrave, pe care l-a cumpărat cu primar cu tot, bătrânul Teal, urmaş de plantatori, din speţa Gone with the wind!
Schema este simplă, dar ingenioasă, Kliner este falsificator de bani. El strânge cu ajutorul lui Hubble, bancnote de 1 dolar, pe care le spăla cu înălbitor şi le retipăreşte în Venezuela ca bancnote de 100 de dolari!
Kliner strânsese cu ajutorul lui Hubble, în depozitul din Margarve peste 40 de milioane de bancnote de 1$! Deci falsifica nu mai puţin de 4 de bilioane sau  miliarde $!!!
Reacher cu ajutorul lui Roscoe, Finlay şi Hubble distruge depozitul lui Kliner şi-i termină la propriu pe toţi criminalii, poliţiştii corupţi, unul fiind tipul de la FBI, Picard, prietenul lui Finlay, alt mare ticălos negru, la propriu!

Romanul este pasionant şi merită să-l citeşti!








  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu