miercuri, 20 iulie 2022

Joe Country & Slough House de Mick Herron















Joe Country

Acest roman este numărul șase în seria Slow Horses. Romanele lui Mick Herron cu înflorituri cu care m-am familiarizat sunt bine scrise și de aceea primul roman a fost deja ecranizat. 

Romanele lui Mick Herron sunt succesive și fac trimiteri la romanele mai vechi. Acesta face trimitere la romanul Spook Street, # 4 în serie.

În acest roman Diana Taverner, această scorpie a ajuns în fine șefa MI5, First Desk. Dar are mereu probleme create de acest personaj sinistru, Peter Judd, ajuns Home Secretary, ieșit din politică și acum șeful unei firme de PR. Totul se învârte în jurul unei orgi organizate de Judd pentru niște bogătași implicați în vânzare de armament. La acest chef este invitat și un duce regal, fiu al reginei. Personajul este inspirat de prințul Andrew, care a fost implicat în orgiile sexuale ale lui Epstein. Lucas, fiul de 17 ani al lui Min Harper, cel omorât de rusnaci în romanul Dead Lions, încearcă să-l șantajeze pe Judd și îi cere 50000 pounds. În loc de asta Judd îl angajează pe Frank Harness, tatăl ticălos și disprețuit de River Cartwright. Individul apare la înmormântarea bunicului lui River OB (Old Bastard). River încearcă să-l oprească dar Frank dispare. 

Pe de altă parte fosta soție a lui Min Harper, o caută pe Louisa, fosta amantă lui Min Harper și o roagă să-l găsească pe Lucas, dispărut. Harkness angajase trei mercenari de origine germană să-l prindă pe Lucas și să-l omoare. Este după Anul Nou în Wales și peste Anglia ninge din greu. Louisa dă de Lucas,  ajutată de Emma Flyte, șefa Dogs. Emma fusese demisă de Diana Taverner, pentru independența ei. În căutarea lui Lucas și pentru a se răzbuna pe Harkness pleacă în Wales River, Sherley Dander și J. K. Coe. În cursul evenimentelor, unii mor. Harkness scapă și dispare.

Pe de altă parte Lech Wicinski, noul slow horse alungat de la sediul MI5 pentru pornografie infantilă, dăduse de un fir ce privea un spion german care avea un agent băgat în Ministerul Brexit. Lamb află de afacere și îl șantajează pe spionul german și acesta pune pe unul din mercenarii germani angajați de Harkness să-l ucidă.

Lucas renunță la șantaj. Și Peter Judd îi promite Dianei că îi poate face rost de bani privați pentru acțiuni secrete fără finanțare guvernamentală.

Tehnica lui Herron este simplă, pornește pe firul unei acțiunii și se oprește brusc, continuând cu alt fir al poveștii. Aceasta ca să citești c sufletul al gură să afli după alte pagini continuarea acțiunii precedente. 

Este un roman de acțiune și spionaj clasic.















Slough House

Acesta a fost romanul ultim din seria Slough Horses. Poartă numele locului unde își desfășurau activitățile acești renegați ai MI5, Slough House. Când i-am făcut prezentarea am uitat să-l comentez, mă refeream mai mult la primul roman ecranizat, Slow Horses.

Acesta este scris în 2020, cam la începutul pandemiei, dar nu are referințe despre acest eveniment.

Romanul debutează cu moartea unei agente din Rusia implicată în atacul cu Noviciok la niște disidenți ruși din Marea Britanie. Acțiunea era comandată de Diana Taverner folosind surse financiare private.

Jackson Lamb și oamenii lui află că au fost eliminați din documentele MI5 Regent Park și sunt folosiți de viitorii angajați la antrenamente de urmărire. Shirley Dander și Lech Wicinski un nou slow horse de origine poloneză bat un civil și îi iau actele crezând că este un spion MI5.

River Cartwright primește de la o vecină că în casa bunicului OB (Old Bastard) decedat între timp este  persoană străină. River o găsește în casă, surpriză pe Sidonia Baker, cea împușcată în cap în primul roman din serie. Ea a supraviețuit, i-a rămas o dungă albă pe cap de la glonț. Ea a ajuns amintindu-și adresa bunicului din dosarul lui River.

Prin Anglia se perindă un cuplu ciudat de așa ziși misionari care provoacă moartea a doi foști slow horses. Tipii o urmăreau inclusiv pe Sid Baker.

De unde aceste nume de foști spioni?  Acest roman este despre trădare în toate felurile. Un angajat al MI5 serviciul de siguranță internă - The Dogs pătrunde neautorizat în arhiva gestionată de Molly Doran. Acesta era de fapt fostul angajat al lui Damien Cantor, un tânăr extrem de bogat, patron al unui post tv online. Cantor a pasat dosarul spionajului rusesc și aceștia au trimis pe așa ziși misionari să îi omoare pe cei de la Slough House aflați în dosarul vechi.. Cantor făcea parte din cercul de afaceriști ai veninosului Peter Judd, care a abandonat politica și se ocupă în schimb de PR politic. Este într-o strânsă relație cu Diana Taverner și i-a procurat resursele financiare pentru acțiunea de anihilare a agentei din Rusia.  

Cei doi misionari ajung la casa lui OB și află de la o vecină că Sid se află acolo. Sid este răpită de misionari, iar River pornește în urmărirea lor. Ajunși într-o rariște de lângă un lac cei doi se pregătesc s-o omoare pe Sid. Dar Sid a luat un stilet de deschis scrisori a lui OB, de fapt era stiletul personal ala lui Beria! Cu acest stilet îl ucide pe bărbat și o ia la fugă prin întuneric. Este ajunsă de femeie și aceasta încearcă să o înece. Este ajunsă de River și în luptă cu ea ajutat de Sid reușesc ei s-o înece pe agenta rusă.   

În final cei de la Slough House îi pedepsesc pe nenorociți. Damien Cantor este răpit de slow horses și adus într-un loc secret, fost loc de întâlnire al spionilor, imobilizat de podea cu o sticlă de apă și una pentru nevoi. Agentul lui Damien Cantor care furase dosarul este abordat de Lamb, care îl îmbată și îi rupe picioarele drept pedeapsă că o făcuse pe Molly Doran handicapată. Molly avea picioarele tăiate de la genunchi în jos și era într-un cărucior.

Diana Taverner care era acum șefa MI5 află cu oroare că Judd avea banii pentru acțiunea din Rusia de la niște afaceriști/agenți chinezi și Judd putea acum s-o șantajeze.

Finalul este foarte trist, pentru că River este găsit de Sid căzut în bucătărie. Pusese mână pe clanța ușii care avea pe ea Noviciok, semn că era încă o echipa de agenți ruși.  Final trist, nu e clar dacă River își va reveni. Casa lui OB este demolată pentru a neutraliza otrava rusească.

Eu cred că este cel mai bine scris roman din serie.


Aceste romane relevă că în sistemele acestea de siguranță națională pot ajunge să decidă persoane nepotrivite, dar și politicieni extrem de periculoși și toxici, care pot pune în pericol țara!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu