luni, 4 iulie 2022

Cărți de vacanță în Grecia

 





















Am recuperat postarea asta literară cu romane de spionaj, minunile internetului!

În vacanța din Grecia mi-am luat mai multe volume pe tabletă. În primul rând cărțile lui Mick Herron Dead Lions și Real Tigers, cărți de spionaj cu MI5. Le-am luat în această ordine cumva prin ordinea apariției, după primul volum Slow Horses care a și fost ecranizat. În afară de aceste cărți de spionaj  aveam două cărți începute de mai mult: Natasha' s Dance de Orlando Figes, o carte despre istoria culturală a Rusiei și Languages of the Truth - eseuri de Salman Rushdie, eseuri despre literatură. extrem de interesante, amestecate cu elemente autobiografice.

Dead Lions de Mick Herron

Primul roman l-am început deja în România și am citit din el în istovitoarea călătorie cu autocarul spre Grecia. Cum am mai scris autorul încearcă un stil  literar mai înflorat cu expresii cam neuzuale, dra am început să mă obișnuiesc. Ca să te țină încordat, autorul lasă acțiunea neterminată, reluând alt fir al povestirii și te obligă să citești până ajungi din nou la acțiunea neterminată, tehnică specifică la romanele suspans. Mă uit la stilul lui Rushdie din eseuri mult mai aerisit, cu toate că în romane uzează de expresii specific Indiei!

Este un roman care continuă aventurile din anexa Slough House unde ciurucurile - Slow Horses ale MI5 își continuă activitatea. Poveste este dedicată unor vechi acțiuni ale KGB de a implanta agenți adormiți care să fie resuscitați când era nevoie. Uniunea Sovietică a dispărut, Occidentul a învins, dar agenții au rămas. 

Totul pornește de la urmărirea făcută de un fost spion britanic din vremea comunismului a unui fost agent KGB și care moare inexplicabil în autobuz. Jackson Lamb, șeful de la Slough House preia investigațiile, ajunge la un fost agent KGB refugiat în Marea Britanie ca să caute explicații. Îl trimite pe River Cartwright să se infiltreze într-o mică localitate unde se bănuiește că ar fi fost adunați foștii agenți acoperiți - Dead Lions.

Pe de altă parte James Webb, colegul lui River, care a l-a dirijat greșit în exercițiul MI5 de simulare a prinderii unui terorist, inițiază întâlnirea cu un oligarh rus din petrol în coordonarea lui Dame Tierney, șefa MI5 - First Desk. Complotista Diana Taverner prinde firul și-l obligă pe Webb să-i raporteze și ei. Webb se duce la Slough House și angajează pe doi Slow Horses,  Min și Louisa ca să fie protecție pentru întâlnirea cu oligarhul rus. și dacă se întâmplă ceva prost vina să pice pe Slough House. Min urmărește pe bodyguarzii oligarhului și este depistat, prins, îmbătat cu vodcă și creat un accident în care Min moare. Louisa înnebunește de durere, vrea să-l captureze pe oligarh ca să se răzbune, încercând să-l seducă. Este blocată în ultimul moment de Marcus Longridge, alt agent slow horse. Acesta este negru, însurat, fost în forțele speciale britanice, ajuns la MI5, dar exilat pentru că practica jocurile de noroc. 

Discuțiile lui Webb cu oligarhul se desfășurau în The Shard, cea mai înaltă clădire din Londra. Între timp River depistează ceva dubios în orășelul unde era infiltrat. Amanta lui din oraș se pare că era implicată într-o acțiune ciudată cu un avion de școală și River declanșează un 9/11 pentru că acest avion ar putea lovi The Shard! De fapt tânăra împreună cu un alt tânăr copilot doreau să arunce niște manifeste anti bănci la o mare demonstrație în Londra contra lăcomiei sistemului bancar. 

Se demonstrează că oligarhul nu era decât un bandit care voia să inițieze un jaf și Webb termină prost, fiind împușcat. 

În orășelul unde se afla River bătrânul kaghebist travestit în transfug dorea să declanșeze niște explozii teroriste, dar foștii adormiți nu mai erau dispuși să moară pentru Putin și spionul moare singur într-o explozie. 

Succes final pentru Slow Horses!















Real Tigers de Mick Herron

Este un roman din seria Slow Horses. 

Romanul debutează cu întâlnirea dintre Catherine Standish, asistenta lui Jackson Lamb și Sean Donovan, fost militar, fost angajat MI5, pe care Catherine îl cunoscuse la Alcoolicii Anonimi. Catherine fusese alcoolică și se tratase. Catherine este luată ostatică de Donovan într-un scop ciudat. Ea este obligată de răpitori să indice pe cel în care are cea mai mare încredere în Slough House. Ea îl alege pe River Cartwright. Acesta este sunat de un tip care-i transmite că în schimbul eliberării Catherinei el să procure un document din arhiva MI5 de la centrul din Regents Park. 

De fapt toată această afacere fusese pusă la cale de Diana Taverner. Cum?

Noul ministru de interne - Home Secretary este Peter Judd, acel politician dubios, suporter Brexit care fusese recuperat de conservatori. Individul care avea pe cei de la MI5 un cui și mai ales pe Slough House. Inițiase această acțiune de răpire să pună într-o situație ingrată MI5. Intriganta Diana Taverner urmărea și compromiterea lui Tierney - First Desk pentru afaceri vechi cu locuri secrete pentru interogări de militanți islamiști.  De fapt acțiunea pusă la cale de Judd era făcută cu un serviciu privat de securitate condus de un vechi coleg de școală al lui Judd. Acesta angajase acești mercenari conduși de Donovan numiți și Real Tigers! În caz de succes al acestei acțiuni Judd primise promisiunea de la Tierney că desființează Slough House!

Sub pretextul unei discuții privind soarta lui Webb care era conectat la aparate în stare de comă profundă River intră în sediul MI5 și încearcă să ajungă la documentul cerut, dar este arestat și bătut rău de Nick Duffy, șeful Dogs-câinii, serviciul de securitate internă MI5. 

Donovan nu mai acceptă poveștile angajatorului său, îl ucide și-l aruncă chiar în fața restaurantului unde Judd îl aștepta pe colegul lui de școală. Totul se schimbă. Tierney este sunată de Donovan care-i propune să o elibereze pe Standish în schimbul unor documente care priveau chestii conspiraționiste și nedovedite. Acestea se aflau într-un depozit secret situat într-o fost zonă industrială ajunsă în ruine. Donovan și un alt răpitor, prieten al lui Donovan pătrund în acest depozit facilitați de intrarea legitimă a lui River și a Louisei. De fapt Donovan căuta un document care îl exonera de uciderea din culpă cu mașina a unei colege și viitoarea soție a prietenului lui, pentru care el intrase la pușcărie. Tierney realizează pericolul și îi ordonă lui Nick Duffy să îi elimine pe toți. Are loc și un atac al oamenilor angajați de firma de securitate. Nick Duffy se luptă cu Marcus Longridge ajuns la locul luptelor, e cât pe aici să fie ucis de Duffy, dar este salvat de River care-l pocnește cu o rangă și-l termină pe Duffy.

Între timp Jackson Lamb cu ajutorul lui Ho depistează locul unde era ostatică Standish și o eliberează. Donovan găsise documentul incriminator, dar în acțiune este rănit mortal și îi dă dosarul lui River să-l dea lui Standish. River îl transmite lui Lamb care negociază cu Diana Taverner. Acesta îi dă impresia că îi dă acest dosar, dar îi dă niște hârtii fără importanță păstrând aceste documente pentru mai târziu pentru șantaj la această individă și pentru Peter Judd.

Încă un succes al Slough House și Slow Horses!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu