luni, 19 august 2019

Zbor desupra unui cuib de cuci


Zilele acestea am avut ocazia să-l revăd filmul Zbor deasupra unui cuib de cuci. Mi-am dat seama că astfel de filme nu se mai fac azi. 
Erau filme bine făcute pe vremuri cu regizori de mare calibru, cum a fost cehul Milos Forman. 

Filmul are și aportul unui actor genial, unul din preferații mei, Jack Nicholson. 
Pe Jack Nicholson am avut prilejul să-l văd prima dată în altă capodoperă Cinci Piese Ușoare la primul festival american de film.

Am aflat că filmul a fost bazat pe ideea lui Kirk Douglas de a ecraniza romanul lui Ken Kessey. După tribulații și descurajări filmul a fost făcut, avându-l producătpor pe fiul său alt actor celebru Michael Douglas. Ideea lui Kirk Douglas l-a umplut de bani.

Filmul este inspirat din spitalele psihiatrice de la sfârșitul anilor 50 în America. Acest mod de a trata pacienții a fost respins și s-a renunțat la el, menținându-se însă în măreața URSS.

Personajul principal este Mc Murphy, un mic derbedeu infractor care simulează că ar fi nebun. 
Este introdus într-un salon în care există o adevărată faună de oameni cu diverse probleme psihice. 

Mc Murphy se atașează de un indian surdo-mut extrem de înalt. Asistenta șefă (Louise Fletcher) face cu pacienții un fel de terapie care aduce mai mult cu practicile naziste. Dimpotivă Mc Murphy încearcă să facă din ei oameni un pic normali. Așa că îi ia pe colegii de salon la un pescuit pe ocean. Din acest motiv este supus unor șocuri electrice care din fericire nu au efect asupra sa.

Ceea ce pune capac aventurilor lui Mc Murphy este sărbătorirea Crăciunului. McMurphy introduce  în salon două prostituate și alcool și iese o paranghelie unde toți sunt beți. Planul de a evada nu se produce pentru că el și indianul care simula că este surdo mut se îmbată și adorm.
Asistenta șefă îl surprinde pe tânărul bâlbâit Billy (Brad Dourif) cu una din prostituate, care se pare că îi oferise prima noaptre de amor și îl amenință că îl spune mamei sale, iar acesta disperat se sinucide.
Mc Murphy are o criză de furie și o atacă pe asistenta șefă și pentru acest lucru este lobotomizat ajungând o legumă.
Disperat de acest lucru indianul îi redă liberatatea asfixiindu-l, după care sparge geanul și evadează.

Între peronajele salonului se distinge și micuțul de înălțime Martini interpretat de viitoare celebritate actoricească Danny DeVito.

Un film formidabil, care însă acreditează că viața copiază arta. În spitalul de boli nervoase Săpoca, jud Buzău, celebru pentru noi ploieștenii, în care s-a produs o crimă multiplă abominabilă cu patru victime, din motivul lipsei de profesionalism a personalului, exact ca în film!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu