joi, 15 august 2019

Modern Times de Paul Johnson


















Ultima lună mi-a fost ocupată cu cititul la Modern Times de Paul Johnson. Este un op impozant, în original, pe e-book avea nu mai puțin de 1271 de pagini.
A fost tradusă și în limba română cu titlul O istorie a lumii moderne cu 856 de pagini.


Cartea scrisă de Paul Johnson, un istoric și jurnalist vrea să fie o oglindă a secolului XX.  Prima ediție a apărut în 1983, dar autorul a revizuit-o și a scris o completare la sfârșitul anilor 90.

Cartea începe cu Teoria Relativității descoperită de Einstein care arată că totul este relativ și secolul XX stă sub semnul relativului.

Este o istorie a lumii focalizată pe Europa, dar nu lipsește nici America, nici China, nici Japonia.
Acest secol a fost cel mai sângeros. Se evaluează că au murit 125 de milioane de oameni, dar cred că cifrele sunt reduse, că doar comunismul a ucis cel puțin 100 de milioane de oameni

Este interesant ce spune Johnson despre revoluția lui Lenin. Acesta îl admira pe Mussolini și aplică teoria lui înainte de acesta pentru preluarea puterii, contrazicând teoria marxistă cu revoluția într-o țară de țărani și fără proletariat. Roza Luxemburg blama pe Lenin că a deviat de la marxism.

De fapt acest eveniment a influențat în mod decisiv secolul XX, în primul rând în Rusia devenită Uniunea Sovietică supusă unei inginerii sociale pusă la cale de Stalin. Cred că reușita Revoluției Ruse s-a datorat și cecității liderilor Marilor Puteri după Primul Război Mondial, în primul rând al lui Loyd George care putea să înfrângă prin intervenție militară putschul pus la cale de Lenin. Comunismul a distrus multe vieți, a generat subdezvoltare, a influențat și vecinii comunizați de Stalin după Al Doilea Război Mondial. Prima victimă a lui Stalin a fost Polonia, Stalin a ucis elita poloneză la Katyn și apoi a comunizat și Român această țară, adversară importnată în istorie a Rusiei.
Victimă a fost și țara noastră unde comunismul a fost o chestiune marginală.

Îmi amintesc din carte de asemenea atmosfera belicoasă, regimul gangsteresc și criminal care domnea în Japonia interbelică. Era o clasă politică dominată de foștii samurai rămași fără stăpâni care cultivau ideologia bushido militaristă și a condus la catastrofa militară a acestei țări.

O caz interesant este Africa postcolonialistă care a încercat ingineria socială de tip marxist comunistă care a condus la o catastrofă economică și socială.

Din carte transpare și viziunea extrem de conservatoare a autorului care seamănă foarte mult cu doctrina Trump de azi.


Cartea este o oglindă teribilă a secolului trecut și merită citită, mai ales de cei care au uitat ce a însemnat comnuismul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu