luni, 27 noiembrie 2017

Un roman şi un film poliţiste





















Central Park  de Guillame Musso

Romanul este opera unui francez, dar după cum vedem din titlu totul se petrece în Statele Unite, adică în New York.

Alice Schaffer, o poliţistă de 38 de ani de la Poliţia Naţională franceză se trezeşte într-o dimineaţă de toamnă pe banca unui parc legată cu cătuşe de un tânăr. Are cămaşa cu pete de sânge şi un pistol Glock din care lipseşte un glonţ. Ce îşi aduce aminte este că s-a îmbătat cu două colege şi  a vrut să plece din parcarea unde se afla Audi-ul său. Îl trezeşte pe tânărul legat de ea şi află că el este Gabriel, cântăreţ de jazz american şi că a cântat la un bar din Dublin unde după show s-a făcut cui. Ambii n-au acte , portofele, nici bani Ies din desişul parcului şi văd cu stupoare că sunt în Central Park în New York şi romanul este o cursă nebună cum au ajuns acolo. Pentru asta Alice fură de la un puştan turist spaniol un smartfon. Sunt urmăriţi de poliţie, fură un Mini Morris, apoi capturează din trafic o Honda care nu iese în evidenţă. Reuşesc să desfacă cătuşele la o prietenă artistă plastică în metal, apoi opresc la apartamentul unui prieten jazzman, plecat la Tokio. Reuşesc să facă rost de bani amanetând ceasul Piaget al soţului Alicei.

Alice a fost implicată în urmă cu doi ani într-un caz cu un ucigaş în serie, care ucidea tinere cu ciorapii colanţi ai precedentei victime. Alice constată că victimele au pierdut ceva şi se duce să facă cercetări la Biroul de Obiecte Pierdute. Alice este gravidă avansat cu soţul ei, medicul Paul. Se încăpăţânează să meargă fără acoperirea la locuinţa celui care lucra provizoriu la Biroul de Obiecte Pierdute. Acesta o agresează şi îi omoară fătul. Disperat Paul în drum spre spital moare în accident de maşină. A ice scapă dar rămâne cu puternice sechele psihice. Revenind la actualitate Alice cu ajutorul unui celular cu cartelă preplătită îl contactează pe colegul ei, Seymour care îi spune că nu există niciun cântăreţ de jazz şi Gabriel mărturiseşte că este agent FBI cu sediul în Boston şi că urmăreşte un criminal în serie asemănător cu cel care a agresat-o pe Alice. Ei fac cercetări şi află că petele de sânge aparţin unui paznic de la un spital de boli nervoase din Maine. Pornesc împreună să rezolve enigmele.
Finalul romanului te lasă bouche-bee ca să folosim un franţuzism pentru că este cu totul neaşteptat. 

Crima din Orient Express în regia lui Kenneth Branagh

Acest film este o nouă ecranizare a acestui roman celebru al Agathei Christie. 

Branagh este un actor celebru pentru realizări din piesele lui Shakespeare. Au englezii un talent şi un cult în a respecta operele literare clasice, pentru că şi romanciera Agatha Christie este o scriitoare engleză clasică. 
Aşa că romanul respectă litera romanului. Are totuşi un preambul care se petrece al Ierusalim, unde Hercules Poirot rezolvă o enigmă cu cei trei preoţi ai marilor religii ale lumii, un rabin, un preot catolic şi un imam. 
Ia trenul din Istanbul şi crima se petrece în celebrul Orient Express - Simplon. Este trenul care pleacă din Istanbul, prin Sofia, apoi Belgrad şi spre Veneţia, Paris. Acţiunea se petrece în vreme de iarnă în munţii fostei Iugoslavii. 
Ce m-a impresionat este mustaţa specială a lui Poirot, este o mustaţă în furculiţă, dublă, fabuloasă. 
Branagh mărturiseşte că nu ştie franţuzeşte limba maternă a lui Poirot, dar reuşeşte convingător câteva cuvinte. Distribuţia este de excepţie cu Johnny Depp. 

Finalul filmului îl pune pe Poirot în situaţia să fie abordat de un ofiţer englez care-l invită într-o maşină care să-l ducă spre Egipt să rezolve o Crimă pe Nil, alt roman al Agathei Christie. 

Filmul este excelent realizat şi merită văzut!


2 comentarii:

  1. bravo, astea da preocupari inteligente si normale.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord in privinta ecranizarii, rolul si regia lui Branagh surprize remarcabile iar incasarile filmului la box-office o confirma!

    RăspundețiȘtergere