duminică, 19 noiembrie 2017

The Midnight Line de Lee Child

Romanul The Midnight Line - Miezul Nopţii este ultimul roman al lui Lee Child dedicat personajului său Jack Reacher. 
A apărut în librării pe 7 noiembrie şi pe 17 am început să-l citesc. 
Sunt tare, nu-i aşa?

Lee Child a făcut celebru acest personaj care a devenit erou al unei serii de filme cu Tom Cruise  în rolul lui Reacher. Nimic mai deosebit ca personajul imaginat de Lee Child şi actorul din filme. Jack Reacher original este un tip voinic de 1,95 m! 

Lee Child produce câte un roman anual. Acesta este Jack Reacher nr. 22.  Romanul din 2016 The Night School era dedicat unei întâmplări din trecutul de poliţist militar, la sfârşitul anilor 80 începutul lui 90, după care Reacher este trecut în rezervă. Am văzut că romanul era citit de un englez pe plaja astă vară la Skala Potamia în Grecia.

Prezentul roman continuă cu finalul penultimului roman din 2015 Make Me.

De fapt Reacher pleacă aiurea prin America. Ia un autobuz sau face autostopul. Asta mă pune pe gânduri, se poate face autostopul acolo? Fără bani, luat mai ales de şoferi de camioane, probabil să nu adoarmă pe drum. 

De data asta Reacher ia un autobuz spre vest şi ajunge undeva în Montana la un popas al autobuzului. Observă într-un amanet un inel specific, absolvenţilor din West Point, academia militară pe care o absolvise şi Reacher. Pe el este inscripţionat SRS 2005, anul absolvirii. Este un inel mic, delicat, feminin, deci al unei absolvente de West Point. Îl cumpără în ideea să-l returneze persoanei căreia aparţinuse.

Află de la negustor că îl primise la vânzare pe nişte motociclişti care procurau bunuri dubioase. Află unde-şi făceau veacul şi se duce să afle provenienţa inelului. În prealabil îi neutralizează pe 6 dintre ei şi pe şef îl ameninţă şi obligă să-i spună de unde îl are, de la un anume Scorpio, proprietar de magazin de maşini de spălat din Rapid City, South Dakota.

Face cu un camionagiu autostopul până acolo. Începe să scruteze magazinul şi observă că un tip cu un SUV din Chicago făcea acelaşi lucru. De asemenea, Scorpio este urmărit de poliţia locală pentru lucruri dubioase nedovedite. Îi neutralizează evident cu pumnii şi acestuia gărzile, fusese avertizat de motociclist şi îl sileşte să spună de unde îl are şi acesta îi spune că de undeva de lângă Laramie, Wyoming, de la un tip Sy Porterfield.

După cum se observă prin romanele sale lui Child îi plac zonele din Vestul Mijlociu, slab populate. 
Prin contactul cu West Point află de numele absolventei Sally Rose Sanderson, care fusese veteran în Irak şi Afganistan de cinci ori cu o carieră deosebită a ieşit cu gradul de maior şi decoraţia Purple Heart arăta că a fost rănită. 

Ajunsă prin pustietăţile muntoase din Wyoming află că Porterfield murise de un an mâncat urşi. Începe cercetări în zonă împreună cu fostul agent FBI, Bramall, acum detectiv particular care fusese angajat de o doamnă Mackenzie, care rezultă că era sora geamănă a lui Sanderson.
Sanderson nu mai dăduse semn de viaţă de un an jumate. Şi finalmente surorile se reîntâlnesc. Rose fusese mutilată de explozia unei bombe ascunse într-un câine mort în Afganistan. Faţa îi este acum de nerecunoscut şi din acest motiv se ascunde.
Şi ea şi Porterfield, fost puşcaş marin au devenit dependenţi de opioide din cauza durerilor. Ei sunt clienţi ai unei reţele de droguri condusă de Scorpio. Reţeaua începe să fie destructurată de agenţia antidrog. Din acest motiv o conving pe Rose să plece la Chicago la sora ei să fie îngrijită.
În final Reacher şi Sanderson merg la Scorpio să afle cum l-a trădat pe Porterfield unui colonel medic escroc care-i tăiase accesul la opioide pentru scop medical ca să le vândă ca droguri.

Este interesant că în ultimul TIME este un articol dedicat consumului de heroină care distruge viaţa americanilor în prezent.
Şi romanul precedent citit de mine, The Force are acelaşi subiect probleme care este consumul de heroină, devenit îngrijorător. 


Romanul are ritm tensiune, este un roman Jack Reacher şi merită citit dacă ai timp liber ca mine! Hahaha!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu