joi, 2 noiembrie 2017

Muzică de la începuturile clasicismului

În această seară la Filarmonica Piteşti am audiat un concert de muzică de la începuturile clasicismului. 
Primele două lucrări prezentate de orchestra filarmonicii au fost din creaţia lui Gluck. Cristoph Wilibald Ritter von Gluck este un compozitor de la începutul secolului al XVIII-lea şi ar aparţine barocului rococo. El a fost atras de opera franceză şi de aceea muzica sa s-a focalizat pe acest gen. 
Astfel orchestra condusă în această seară de Tiberiu Oprea ne-a încântat cu două piese din creaţia acestui compozitor. 

Prima piesă a fost Dansul spiritelor binecuvântate din opera Orfeu şi Euridice. În această bucată muzicală flautul are o parte solistică însemnată şi Casandra Iamandi a avut o frumoasă prestaţie.
Mihai Sârbu şi Ioan Gabriel Luca
Următoarea piesă  a fost Uvertura la Orfeu şi Euridice

Următoarea compoziţie a fost Concertul pentru doi corni şi orchestră în mi bemol major de Joseph Haydn.  Eu sunt un mare amator de muzică cu instrumente de suflat soliste. Cel puţin cornii îţi sugerează o atmosferă solemnă, aristocratică, regală, de vânătoare sau momente importante ale monarhiei. 
Soliştii au fost doi moldoveni, unul Mihai Sârbu fiind elevul cunoscutului Petrea Gâscă. Cel de-al doilea solist a fost Ion Gabriel Luca.
A fost o interpretare de mare muzicalitate. 
În partea a două a concertului din această seară am audiat  ultima simfonie a lui Haydn. Haydn a fost probabil cel mai prolific autor de simfonii şi aceasta este Simfonia nr. 104 în re major Hob I:104 Londoneza.Această simfonie este dedicată Londrei şi chiar partea a III-a poate fi o emblemă muzicală a acestui oraş. Haydn a scris o muzică frumoasă, clasică şi se ascultă şi azi cu plăcere. 

A fost o seară muzicală reuşită.
Tiberiu Oprea 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu