marți, 21 noiembrie 2017

Serile Lipatti - Final

Saviana Diamandi
Sunt încă sub puternica impresie creată de prelegerea doamnei Saviana Diamandi. Această conferinţă este ultima din acest ciclu din acest an. 

În toate aceste conferinţe de cultură muzicale doamna Diamandi a făcut legătura dintre muzică, muzica mare compusă de cei mai importanţi compozitori cu filmul. 

Ori în această seară doamna Diamandi s-a focalizat pe finalul secolului XIX care în Europa trăia mari speranţe de progres de civilizaţie. Sunt însă locuri unde artişti resimt criza care va să vină. Şi unul din aceste locuri este Viena care trecea prin Epoca Secession. Este epoca Art Nouveau din Viena, care în accepţiunea doamnei Diamandi însemna despărţirea de  cultura noului Imperiu German. Această mişcare culturală este manifestă în toate artele  şi ne este ilustrată în arta plastică prin Egon Schiele.
Egon Schiele

Este epoca decadenţei, a falimentului Imperiului Austro Ungar. Şi o altă ilustrare este în muzică de către muzica lui Gustav Mahler. Şi în acelaşi timp Thomas Mann, un scriitor german de data asta scrie o nuvelă de un succes fulminant Moarte la Veneţia. Pentru că Veneţia este un alt loc al decadenţei. 

Şi ilustrarea filmică a a acestei epoci din Moarte la Veneţia este pusă în scenă de Luchino Visconti. De fapt Visconti este şi prin descendenţa sa ilustră, strămoşii săi au fost Ducii Milanului cel mai potrivit să filmeze decadenţa aristocraţiei de la finalul secolului al XIX-lea. 
Şi Visconti foloseşte muzica lui Mahler pentru începutul şi finalul filmului său Adagietto din Simfonia a V-a. 
Ca semn al decadenţei este de fapt şi fascinaţie homoerotică a scriitor Gustav   von Aschenbach pentru efebul Tadzio. Visconti a găsit actorul perfect pentru rolul scriitorului în marele actor englez Dirk Borgarde.
Dar Moarte al Veneţia este şi subiectul unui balet al John Neumeier cu muzică din Wagner de această dată şi de asemenea Benjamin Britten a scris o operă inspirată din Moarte la Veneţia. 
Am avut ocazia să urmărim toate aceste superbe realizări artistice prin prezentările făcute de domnul Ilie Maşala. 

Şi aşa s-a terminat Festivalul Serile Lipatti în acest an aniversar. Sperăm să avem şi la anul ocazia acestui proiect.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu